50-års jubilæet for Grundloven trak folk af huse og mange fik en fest ud af det. Som de her herlige knægte, der får sig en stor cigar.

Vind flot fotobog Stor folkefest for Grundloven

Stort optog gennem byen, fagforeningsfaner og folk i deres stiveste puds - 5. juni 1901 blev 50 året for Grundloven markeret på festlig vis. Se de historiske billeder og vind bogen med de flotte billeder. Værdi 350 kroner.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

50-året for Grundlovens indførelse blev i 1901 fejret med maner – også hos de helt unge og børnene, der fik en herlig dag ud af jubilæet. Blandt andet de store knægte på bileldet, der nød fridagen med en cigar i munden.

Vind fotobog: Hvad laver du på Grundlovsdag?

  • Du kan vinde bogen "Arven efter Elfeldt", der er fyldt med billeder og historier om livet og arbejdspladserne i perioden omkring år 1900.
  • Du er med i konkurrencen - fortæl, hvad du laver på Grundlovsdag på dette link på Facebook.
  • Bogen er udgivet af Webers forlag og koster 350 kroner hos boghandleren.

Kgl. hoffotograf Peter Elfelt fulgte dagens fest i København.

Der var optog gennem byen til Fælledparken.

Folk havde taget deres pæneste tøj på til turen gennem byen. Andre mødte op i deres arbejdstøj – for eksempel murersvendene. Optoget blev undervejs fulgt af børn og voksne.

I Fælledparken i København var der gjort klart til en stor familiefest hvor familier, børn og voksne fik en festlig dag.

Der var stillet massevis af bord op, hvor familierne kunne nyde den medbragte madkurv. Underholdningen blev blandt andet leveret af lirekassemænd.

Optoget gennem byen markerede 50 året for Grundloven og fagforeningerne havde fanerne med.
I optoget var blandt andet arbejderne i deres arbejdstøj.
Optoget på vej over Dronning Louises Bro i København på vej mod Fælledparken. I anledning af den store begivenhed var mange i deres stiveste puds.
I Fælledparken var flere lirekassemænd, der sørgede for musikken på den store dag.
Optoget i anledning af 50 års-jubilæet for indførelsen af Grundloven blev fulgt af blandt andet disse drenge på plankeværket.
Paraplyerne var med i Fælledparken, så man var forberedt på, at der kunne komme regn.
Tid til at spise madpakken og få en tår øl ved de opstillede borde.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

Først publiceret: mandag 4. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.