Indbrudstyvenes favoritindgange er stuevinduer, terrassedøre og hoveddøre. Men du kan gøre det besværligt for ham at komme ind i dit hjem. Læs i artiklen hvordan.

15 tip mod tyven: Sådan sikrer du dig mod indbrud i din ferie

Når du tager på sommerferie, tager tyven på job. Se hvordan du undgår, at dit hjem bliver tyvens næste arbejdsplads.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Sommeren er det tidspunkt på året, hvor der sker flest indbrud – kun overgået af juleperioden.

Tyven har altså rigtig travlt, mens du ligger på stranden, cruiser i Middelhavet eller nyder en kaffe på cafeen i storbyen.

Og selv om antallet af indbrud ifølge politiets oplysninger falder, så kan ingen vide sig sikker for at blive den næste, der er udsat for et indbrud. Og der sker fortsat op mod 30.000 indbrud om året i Danmark.

Det stjæler tyven

Er tyven først kommet ind i dit hjem, går han efter ting, der er hurtigt at få fat i og komme afsted med i en fart. Det er også ting, der hurtigt kan afsættes til hælere.

Det er derfor ting, du let kan gemme væk eller låse inde. Det er:

 • Smykker
 • Ure
 • Kontanter
 • Computere

(Kilde: Forsikring & Pension)

Men du kan forebygge, så tyven ikke vælger dit hjem som sin næste arbejdsplads.

Tyvenes favoritindgange er stuevinduer, terrassedøre og hoveddøre.

Se hvordan du kan efterlade dit hjem, så du mere trygt kan tage på ferie:

Læs også artiklen: Senior-sommer – 9 kontante råd til den perfekte ferie

1. Lad lyset være tændt

Det er et sikker tegn på, at ingen er hjemme, hvis dit hjem ligger hen i mørke. Lad derfor et par lamper være tændt og lad radioen spille.

2. Udendørslyset skræmmer

Det kan skræmme tyven, hvis du har udendørsbelysning med tænd/sluk-føler. Når udendørslyset tænder, virker huset beboet, og naboer får bedre mulighed for at opdage et eventuelt indbrud i tide.

3. Alarm der bimler

Lydalarmer kan have den effekt, at det får tyven til at opgive indbruddet, eller sætter tyven under tidspres

4. Tjek dine døre og låse

Du skal huske, at alle dine yderdøre skal sikres – også køkken- og havedøre. Der bør være to låse på yderdøre. Låsene skal være af god kvalitet, så de er borebeskyttede og har en høj dirke- og kopieringssikkerhed.

5. Ingen adgang via vinduer

Tyven kan let komme ind i dit hjem gennem vinduer i stueplan. Ved at sikre, at dine vinduer har solide hasper og helst med låseanordninger eller særlige haspesikringer, gør du indgangen til dit hjem mere svært for tyven.

6. Udstil ikke dine værdier

Undgå at tyven kan se dyre værdigenstande fra vejen – for eksempel designerlamper, dyrt TV eller computer-udstyr. Du bør placere dine værdigenstande, så de ikke er synlige fra vinduerne.

7. Gør kældervinduer sikre

Har du kælder, er dine kælder-vinduer en oplagt indbrudsvej. Hvis de ikke skal kunne åbnes, kan du skrue dem fast med vinkelbeslag og/eller forsyne dem med jernstænger eller gitre.

8. Hæng vasketøjet frem

Lad vasketøj hænge på tørresnoren så det virker som om du er hjemme. Lav en aftale med naboen om at bruge din tørresnor når du selv er bortrejst – og omvendt.

9. Lad det rode

Lidt uorden får huset til at virke beboet. Lad nogle ugeblade og aviser ligge fremme på bordet sammen med en kop – det får huset til at virke beboet. Faktisk skal du ikke være alt for ivrig efter at rydde op, inden du tager væk.

10. Tøm postkassen

En fyldt postkasse er et tegn på, at du ikke er hjemme. Lav en aftale med familie, venner eller en nabo om at tømme din postkasse, når du er bortrejst. Sæt aviser og andre abonnementer på feriepause.

11. Parker en bil i carporten

En bil parkeret i carporten eller foran huset giver tyven det indtryk, at der sandsynligvis er nogen hjemme. Når du er bortrejst, kan du eventuelt få naboen til at parkere sin bil foran dit hjem.

12. Fjern haveredskaberne

Undlad at lade haveredskaber eller en stige ligge frit fremme, så tyven kan bruge dem til at skaffe sig adgang til huset. Lås dine haveredskaber inde i kælder eller udhus. Lås stigen fast.

13. Fyld skraldespanden

Når din udendørs skraldespand er tom, eller hvis posen sidder i klemme under låget, er det et tegn på, at du ikke er hjemme. Få familie, venner eller en nabo til at smide en pose i din skraldespand, når du er bortrejst.

14. Rejs ikke væk fra nettet

Bruger du autosvar på din private mail til at fortælle, at du er på ferie, så tænk over, hvad du skriver. Vær forsigtig med de oplysninger, du lægger ud til “vennerne” på Facebook – og tjek dine privatindstillinger, så du fx kun deler feriebillederne med dine venner.

15. Giv naboen dit telefonnummer

Fortæl din nabo, at du tager væk – og giv altid dit telefonnummer.

Læs også: Biip-biip: Bliv advaret hvis der er tyve i nabolaget

Informationerne er indsamlet fra Forsikring & Pension og nabohjælp.dk, hvor du kan læse mere om, hvordan du sikrer dit hjem mod indbrud. På Nabohjælp.dk kan du hente et ark med en praktisk tjekliste over, hvad du skal huske at sikre i dit hjem, inden du rejser på ferie.

Hvis du har haft indbrud

 • Hvis du kommer hjem fra ferie og der har været indbrud i dit hjem, skal du anmelde det til politiet ved at ringe 114.
 • Du kan også anmelde indbrud på en politistation eller ved at skrive til politiet. Du kan finde adresser og åbningstider på www.politi.dk.
 • Da gerningsmanden ikke længere er til stede, kommer politiet normalt ikke med det samme. I stedet får du at vide, hvordan din sag vil blive behandlet, og hvornår politiet vil komme ud til dig.
 • For at politiet har mulighed for at sikre spor, skal du lade gerningsstedet være på den måde, det er fundet, indtil politiet har undersøgt stedet. Du kan eventuelt aftale afdækning eller lignende med politiet. Er du i tvivl, så spørg.
 • Du skal hurtigst muligt udfylde en blanket med oplysninger til politiet om, hvad der er stjålet ved indbruddet. Politiet vil udlevere en blanket til dig, men du kan også finde den på www.politi.dk under Borgerservice/Blanketter.
 • Du skal selv anmelde indbruddet til dit forsikringsselskab.

(Kilde: politi.dk)

Først publiceret: mandag 11. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:08

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.