Over en million danskere er tilmeldt donorregistreret. I registret kan du registrere, om dine organer må anvendes i forbindelse med død.

Senior: Du kan donere organer uanset din alder

Alder er ingen hindring for at donere organer. Hver fjerde donor er over 70 år. Se video om at blive organdonor som senior.

Senest opdateret: mandag 16. december 2024

Netop nu modtager alle voksne danskere et brev, hvor de bliver bedt om at tage stilling til organdonation.

Brevet er fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet og gør opmærksom på, at reglerne for samtykke til organdonation forventes at blive ændret i 2025, og en opfordring til at tage stilling til organdonation og aktivt registrere sit valg i Organdonorregisteret.

Det er en god ide at tilmelde sig organdonation, så man kan hjælpe andre med sine organer, når man dør.

Og alder er ingen hindring. Faktisk var halvdelen af alle dem, der donerede deres organer efter deres død, over 60 år i 2022. Og de ældste donorer var 88 år gamle.

Det fremgår af Dansk Center for Organdonation.

”Alle kan blive donor uanset alder. Det vigtige er, at man tager stilling. Både af hensyn til de efterladte, når man dør, og til de personer, der har brug for et organ for at leve videre,” fortæller Karla Lyngbye fra Dansk Center for Organdonation.

Se videoen om at blive organdonor som senior:

Mange ældre er donorer

I 2023 var over en fjerdel af alle organdonationer fra personer over 70 år. Den ældste donor i Danmark nogensinde var hele 92 år.

“At man kan blive for gammel til at donere sine organer, er en udbredt fordom. Men faktum er, at der ikke er noget til hinder for, at du som ældre kan blive organdonor. Flere ældre er i stand til at videregive vitale organer som lever og nyrer, når de dør – organer, som mange patienter står på venteliste til,” lyder det fra Dansk Center for Organdonataion.

Det er op til en lægelig vurdering at skabe et match mellem organet fra en organdonor og en modtager.

”Der er derudover andre faktorer, der spiller ind. Organer fra ældre donorer vil typisk blive anvendt hos modtagere i samme aldersgruppe, men kan også anvendes i andre aldersgrupper. Med et stigende antal ældre vil behovet for nye organer også i den aldersgruppe stige,” siger Karla Lyngbye.

I 2023 var der 113 afdøde organdonorer i Danmark. 

Organer fra hjernedød

 I de fleste tilfælde, hvor organdonation er mulig, skyldes det en hjerneblødning. Iltmangel til hjernen som følge af for eksempel hjertestop og skader i hjernen efter ulykker, er andre mulige årsager.

Det er det såkaldte hjernedøds-kriterie, der afgør, om organer fra en afdød kan anvendes. Det vil ofte være i forbindelse med en blodprop eller skade i hjernen med efterfølgende indlæggelse på sygehus i respirator på intensivafdeling.

Man skal være indlagt på hospitalet og ligge i respirator

Hos en person, som er hjernedød, kan man opretholde kroppens funktioner indtil donation kan finde sted. Ved DCD (donation efter cirkulatorisk død) ligger patienten også i respirator, og man afventer i første omgang, om vedkommende kan konstateres hjernedød.

Næsten halvanden million danskere er tilmeldt donorregistreret.

Du kan registrere dit valg digitalt på sundhed.dk. Beslutningen er ikke bindende – du kan altid ombestemme dig og ændre dit valg på sundhed.dk.. Du skal bruge dit Nem-ide ved registreringen.

Først publiceret: mandag 13. august 2018
Artiklen er sidst opdateret mandag 16. december 2024 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.