Bjarne Nielsen tager med bogen "Striden om Grafisk Forbund" læseren med på en rejse i forbundet, der kun eksisterede i seks et halvt år.

Bog: Forbundet der kom alt for sent

Ny bog på 400 sider fortæller historien om Grafisk Forbunds fødsel og død. Seks et halvt år med en fagforening med udbredt medlemsdemokrati og socialt ansvar, men som til sidst blev væltet af den teknologiske udvikling og en faglig voldgift.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Det er efterhånden sjældent, der bliver udgivet bøger, der handler om fagbevægelsen.

Og endnu mere sjældent, at der bliver udgivet en bog om et fagforbund, som medlemmerne ved en urafstemning besluttede af lukke og slukke tilbage i 1999. Kun seks et halvår år efter, at forbundet blev oprettet.

LO-Lizette: Varmer fagligt hjerte

Formanden for LO, Lizette Risgaard, anbefaler varmt Bjarne Nielsens bog ”Striden om Grafisk Forbund”.

”Jeg har haft mulighed for at læse den på forhånd… og den varmede mit faglige hjerte,” skriver LO-formanden på Facebook.

”Striden om Grafisk Forbund” giver et sjældent indblik i livet i en faglig organisation. Den har stor fokus på, hvor den demokratiske proces udspiller sig, når der skal træffes store organisatoriske beslutninger. Og vi kommer helt tæt på demokratiet i fagbevægelsen, når det er bedst,” skriver Lizette Risgaard blandt andet.

 

Det er ikke desto mindre tilfældet med en moppedreng af en bog på 400 sider ”Striden om Grafisk Forbund,” der er skrevet af HK/Privats første næstformand, Bjarne Nielsen.

Bogen præsenteres torsdag 6. september ved en reception i HK/Privat i København.

Solidarisk og demokratisk

Bjarne Nielsen var selv med i hele processen, da Grafisk Forbund blev oprettet som en sammensmeltning af fire forbund: Dansk Typograf-Forbund, Dansk Bogbinder- og Kartonnagearbejder Forbund, Dansk Litografisk Forbund og Medieforbundet.

Da Grafisk Forbund blev skabt i 1993, blev Bjarne Nielsen leder af uddannelsessekretariatet og fra 1996 faggruppeformand.

“Striden om Grafisk Forbund” er en spændende beretning om et forbund, hvor globaliseringen og den teknologiske udvikling trak tæppet væk under det grafiske arbejdsområde med de enestående gode forhold på arbejdspladserne.

Det var også et solidarisk og demokratisk forbund, hvor de arbejdsløse blev støttet med kontingentfrihed, hvor der var sociale ordninger for de ældre medlemmer og hvor alle personvalg og store beslutninger blev afgjort ved urafstemning.

Voldgift blev forbundets død

Bogen fortæller også historien om en faglig voldgiftskendelse, der fik afgørende betydning for forbundet og til sidst blev dets død. Kendelsen betød, at arbejdet med den dengang nye DTP-teknik ikke længere hørte under det grafiske overenskomstområde, men under HK’s.

Dermed kunne forbundet kun halvandet år efter det blev født se frem blive tømt for medlemmer og kontingentkroner, og dermed i realiteten nedlægge sig selv

Striden om Grafisk forbund blev afgjort ved en urafstemning i 1999, hvor 82 procent af medlemmer deltog og hvor 67 procent besluttede, at forbundet skulle sammenlægges med HK/Industri, SiD og Dansk Journalistforbund.

Grafisk Forbund var dermed et afsluttet kapitel.

Reception: Få bogen er gratis

Bogen ”Striden om Grafisk Forbund” bliver præsenteret ved en reception i HK-Huset i Weidekampsgade 8 torsdag 6. september klokken 16 til 18. Her bliver bogen udleveret til alle interesserede.

Først publiceret: tirsdag 4. september 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:53

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.