Hvis vi virkelig vil give de fattigste pensionister en hånd, kunne vi hæve folkepensionisternes ældrecheck, som kun kommer de allermest trængende til gode.

Faglige Seniorer: Hjælp nu de fattigste pensionister

I debatten om hvordan vi får flere seniorer ud på arbejdsmarkedet, må vi ikke glemme de mange, som hverken har helbred, mulighed eller alder til at arbejde mere.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

En af de største sejre for almindelige lønmodtagere i min tid er gennemførelsen af arbejdsmarkedspensionerne. Selv om mange til at starte med hellere ville have pengene i hånden, er vi heldigvis blevet klogere. Om nogle år kan de fleste almindelige lønmodtagere se frem til pæne årlige pensionsudbetalinger oveni folkepensionens grundbeløb.

Hvis vi virkelig vil give de fattigste pensionister en hånd, kunne vi hæve folkepensionisternes ældrecheck.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Men i dag er der fortsat knap 300.000 danskere, som kun har deres folkepension at leve for. Og folkepensionen er gennem årene blevet udhulet, fordi reguleringen er sat på minus i forhold til den almindelige lønudvikling.

Dummebøde for at arbejde

Rigtigt mange pensionister har taget sagen i egen hånd. De arbejder ved siden af. Beskæftigelsen for personer, der er ældre end 65 år, er stigende. De påtager sig fuldtidsarbejde og deltidsarbejde i langt større omfang end tidligere.

Men risikoen for at blive brandbeskattet af den ekstra arbejdsindtægt er stor. Hvis pensionisten tjener mere end 60.000 kroner årligt, starter modregningen i tillægsydelserne. Med det resultat, at de både betaler skat af deres ekstra arbejdsindtægt og samtidig bliver modregnet i tillægsydelserne. En dummebøde, som får mange arbejdslystne pensionister til at blive hjemme.

Faglige Seniorer har derfor foreslået, at grænsen for modregning bliver sat op til 100.000 kroner. Så fra at kunne arbejde uden modregning i eventuelle tillægsydelser en enkelt dag om ugen, vil de fleste pensionister kunne arbejde to dage om ugen.

Genindfør retfærdig regulering af folkepensionen

Men hvad så med alle de andre folkepensionister, som efter et langt og slidsomt arbejdsliv må erkende, at de aldrig får mulighed for at sætte deres ben på en arbejdsplads igen. Fordi de er nedslidte, trætte, syge – eller bare for gamle.

Det første vi kan gøre er at genindføre en retfærdig regulering af folkepensionen. I dag bliver folkepensionen reguleret med 0,3 procent under lønudviklingen, og det har over årene betydet et samlet tab på flere tusinde kroner. Det er ikke rimeligt.

Mere på ældrechecken hjælper de fattigste

Men hvis vi virkelig vil give de fattigste pensionister en hånd, kunne vi hæve folkepensionisternes ældrecheck, som kun kommer de allermest trængende til gode.

I 2017 modtog 267.000 eller 24 % af folkepensionisterne ældrecheck. Den andel påregnes allerede i 2025 at være under 20 procent ifølge finansministeriets analyse af fremtidens pensionssystem. Og ser man endnu længere frem, så falder andelen helt ned til 10 procent.

Derfor giver det god mening at hæve ældrechecken, og dermed give en hjælpende hånd til de folkepensionister, der har allermindst at gøre godt med. For de har trods alt også været med til at skabe det økonomiske råderum, som alle vi andre i dag kan varme os ved.

Indlægget har været bragt i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag 16. september 2018

Hvad mener du? Deltag i debatten

Er det rimeligt at hæve ældrechecken og dermed give en hånd til de allerfattigste folkepensionister? Deltag i debatten på Facebook. Din mening er velkommen – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1856899954358274?__xts__[0]=68.ARDQhke5XjgFG1i5-KTgTksiQB-O8NRayM0XbKvpS8u161-vypetTtv8rHWYxmtpDgzroyYj3FrMYtSkbV7cMBHg9IH0Ux-R0kKkEuHtzmFFE3FkUkfmbI0Tizb95MZ7QafniMkTPK7b-mZWWSYI0TIHU-qsmqP9eWixJ9TYD8_4nefrQ07ysQ&__tn__=-R

Først publiceret: tirsdag 18. september 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:56

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.