Vaccination mod influenza er gratis for alle ældre over 65 år. Det gælder over hele landet, men alligevel er der store forskelle på, hvor flest tager imod tilbuddet.

Influenza: Ældre i store byer flittigst til at blive vaccineret

Selv om det er gratis for ældre over 65 år, er der er stor forskel på, hvor i landet ældre tager imod tilbuddet om at blive vaccineret mod influenza.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

De ældre i Nordsjælland og i de store byer er langt flittigere til at lade sig vaccinere mod influenza end ældre i Nord- og Vestjylland. Det selv om tilbuddet om en gratis vaccination gælder alle over 65 år i hele landet.

Det viser en analyse af tilslutningen til influenzavaccination i landets kommuner, som Statens Serum Institut (SSI) har udført.

Der kan være forskel på, hvor alvorligt man opfatter influenza.

Lasse Vestergaard, afdelingslæge ved Statens serum Institut

I kommuner som Allerød, Gentofte, Hørsholm og Rudersdal var der sidste influenza- sæson 2017/18 58 procent af de ældre, der tog imod tilbuddet om gratis vaccination.

Det sammen gælder andre kommuner i hovedstadsområdet og i de store byer i resten af landet.

Gratis vaccination mod influenza

Tilbuddet om gratis influenza-vaccination gælder fra 1. november til 15. januar hvis du:
• har en kronisk sygdom som for eksempel diabetes eller KOL
• er over 65 år
• er førtidspensionist
• har en immundefekt
• er svært overvægtig

Du kan ikke få influenza af at blive vaccineret.

De mest almindelige bivirkninger af vaccinationen er, at man bliver lidt øm, hvor man bliver stukket, at man får feber eller bliver lidt utilpas.

Bivirkningerne går som regel over efter 1-2 dage.

Modsat blev kun lidt over 40 procent af de ældre i kommuner som Jammerbugt, Læsø, Ringkøbing-Skjern og Thisted vaccineret.

Også ældre i andre mindre kommuner i Nord- og Vestjylland samt på Lolland-Falster var mindre flittige til at tage imod tilbuddet om gratis vaccination.

Link: Se oversigt over tilslutningen til influenzavaccination fordelt på kommuner.

Forskel i adgang til at blive vaccineret

”De nye tal stemmer overens med det billede, som vi så i 2016/2017-sæsonen. Mange kommuner har haft en vis fremgang i vaccinationstilslutning, men der er en stor geografisk skævhed kommunerne imellem. Der er generelt flere ældre borgere i og omkring de større byer, som bliver vaccineret, end i resten af landet”, siger Lasse Vestergaard, afdelingslæge ved Statens serum Institut.

”Denne geografiske skævhed kan skyldes mange forskellige faktorer. Der kan for eksempel være forskel på, hvor alvorligt man opfatter influenza. Derudover kan der være kommunale forskelle i adgangen til vaccinationstilbud, forskelle i andelen af erhvervsaktive borgere, samt underliggende sociale forskelle”, siger Lasse Vestergaard.

For hele landet blev samlet set halvdelen af de ældre på 65 år eller derover vaccineret. Det er en anelse flere end i 2016/2017, hvor 47 procent af de ældre blev vaccineret, viser analysen fra Statens Serum Institut.

Læs også: Influenza kostede 1.600 livet: Nu kan du blive gratis vaccineret

Større risiko blandt ældre

Ældre personer på 65 år og derover er generelt i højere risiko for at udvikle alvorlig sygdom, hvis de smittes med influenza.

Vaccination mod influenza forud for influenzasæsonens start nedsætter risikoen for at blive syg.

Derfor tilbydes i Danmark fra 1. oktober gratis influenzavaccination til alle ældre personer.

Hvorfor tror du, der er så stor forskel?

Det er de ældre i Nordsjælland og de store byer, der flittigst tager imod tilbuddet om gratis vaccination, mens færre ældre i mindre kommuner og på landet bliver vaccineret. Er du selv blevet vaccineret? Og hvorfor tror du, der er så stor forskel på, hvor i landet ældre får det lille stik? Vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1904300879618181?__xts__[0]=68.ARDMqKm8p3LACozEctfQewdtY6VryjrhdKNF8ngDXFsAjOnAuacmPtAi-ga-svJDE3TH6I3RFYifex0FrEOzskW2UZ_r1BTDA8zoYCLm3Ibxb7SF0OFztCQ1zpz0NFzR31ybWSTxm6jyESz5H1QzWDTpSg9pcFbSiA9uExgrR7GsPW2Xz0_xtBrlRHQwMs1M4VMRZg&__tn__=-R-R

 

Først publiceret: torsdag 25. oktober 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:04

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.