Robotstøvsugeren er et glimrende supplement i det daglige, og de bedste er ret effektive og kommer godt ud i hjørnerne.

Er en robotstøvsuger lige så god som en almindelig støvsuger?

Har du stadig et rent gulv, hvis du dropper den kedelige støvsugning og overlader tjansen til en robotstøvsuger? Læs om fordele og ulemper ved robotstøvsugere.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Skal du droppe den kedelige støvsugning og overlade tjansen til en robotstøvsuger?

Det er en forjættende tanke for de fleste af os, men kan sådan en lille selvkørende maskine virkelig overtage renholdelsen af gulv og tæpper?

Svaret er desværre nej.

Hvis du stadig vil holde helt rent i dit hjem, skal du stadig selv køre en tur med støvsugeren en gang imellem, for en robotstøvsuger kan ikke komme rundt alle steder, med mindre du fjerner møblerne, selv om den kan køre de fleste steder, og de er dårlige til at fjerne støv fra tæpper.

Hjem til den tredje alder med Faglige Seniorer

  • Faglige Seniorer samarbejder med ”Hjem til den tredje alder”, der er en kampagne skabt af Foreningen Realdania og Videncentret Bolius.
  • Formålet med kampagnen er at sætte fokus på de behov, vi har til boligen – og sætte fokus på, hvordan selvsamme behov kan ændre sig med tiden.
  • I samarbejdet med ”Hjem til den tredje alder” bringer Faglige Seniorer artikler med tips, råd og inspiration om boliger for mennesker i den tredje alder.
  • Du kan læse mere om kampagnen på hjemmesiden www.tredjealder.dk, hvor du også kan stille spørgsmål til en fagekspert.
  • Kampagnen har også sin egen side på Facebook, hvor du kan dele dine erfaringer.

Men robotstøvsugeren er et glimrende supplement i det daglige, og de bedste er ret effektive og kommer godt ud i hjørnerne.

Samtidig kører de med deres lave højde (typisk 10-15 cm) ind under sofaer og lave borde, hvor det ellers kan være svært at få alt støvet væk, når du selv styrer mundstykket.

God til kæledyrsejere

Robotstøvsugere fungerer bedst i rum uden for mange møbler, pyntegenstande og ledninger på gulvet. I meget pyntede hjem kan den ikke anbefales, og du bør fjerne alle små, løse genstande, som du har kær, for robotstøvsugeren er altædende.

Har du husdyr, er en robotstøvsuger en glimrende løsning, for robotstøvsugere er ofte bedre til at få has på hunde- og kattehår end almindelige støvsugere.

Du kan programmere støvsugeren til at gøre rent på bestemte tidspunkter af døgnet, og nogle modeller kan endda indstilles til forskellige tidspunkter på forskellige ugedage.

Lad den endelig køre, når du ikke er i boligen, for den kan godt larme lidt. Så undgår du også, at den hvirvler støv op, mens du er der.

En robotstøvsuger er dog ikke god til at gøre rent i spidse hjørner, bag vaser, figurer, under skamler og andre snævre steder. Her må du selv tage en runde med den almindelige støvsuger med jævne mellemrum.

Du kan minimere antallet af snævre steder ved at starte med en testkørsel, når du har fået din første robot hjem. Så kan du se, hvor du evt. kan flytte rundt på dine møbler og pyntegenstande eller måske fjerne dem for at opnå den bedst mulige støvsugning.

Hvordan fungerer en robotstøvsuger?

Støvsugningsområdet afgrænses ved hjælp af nogle små infrarøde sendere – små fyrtårne, der danner en usynlig grænse, som robotten ikke passerer. Inden for området kører støvsugeren mere eller mindre systematisk rundt – selv om det ikke altid ser lige logisk ud – og fejer med roterende børste skidtet ind til sugehullet under støvsugeren.

Sensorer forhindrer robotstøvsugeren i at ramme alt for hårdt ind i faste genstande. I hjørner benytter nogle støvsugermodeller ekstra børster, som rækker ud over støvsugerens kabinetkant.

Støvsugeren forcerer også dørtrin, der er et par centimeter høje, og tæppekanter. Ved trapper forhindrer en sensor i bunden, at robotten dratter ned ad trinene.

Når robotstøvsugeren er færdig med at støvsuge, finder den selv tilbage til sin ladestation. Den kører typisk 1-2 timer på en opladning og er lige så længe om at blive genopladet. Programmeringen kan styres med en fjernbetjening, der også kan starte eller stoppe hjælperen.

Robotstøvsugere af dårlig og god kvalitet

De billigste robotstøvsugere på det danske marked, tit produkter af et ukendt mærke, optræder ofte som slagtilbud i supermarkeder og lignende. De er kendetegnet ved dårlig støvsugeresultat og kort holdbarhed.

Inden du køber en robotstøvsuger, kan det være en god ide at læse tests af dem og se, hvilke ting de er gode og dårlige til.

Forbrugerrådet Tænk står bag den mest grundige danske test. I august 2017 testede de 26 robotstøvsugere, der fik mellem 40 og 63 procent (ud af 100) i bedømmelse. De tre bedste i testen var:

  1. Kobold VR200 (bedømmelse: 63 %, pris ca. 6.395 kr.)
  2. Neato Botvec Connected (bedømmelse: 62 %, pris ca. 5.499 kr.)
  3. iRobot Roomba 866 (bedømmelse: 53 %, pris ca. 3.048 kr.)

Først publiceret: torsdag 8. november 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:08

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.