Professor Jørn Henrik Petersen kan godt forstå, hvis brolæggeren, tømreren og andre med hårde fysiske jobs har lyst til at forlade arbejdsmarkedet.
"De er jo slidt ned på en helt anden måde".

Professor var med til at hæve pensionsalderen for alle: Nu fortryder han

"Det er ikke i orden, at den unge brolægger har udsigt til pension som 70-årig", siger den nu pensionerede professor Jørn Henrik Petersen. Han var med til at udpege den fungerende pensions-model.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

74-årige Jørn Henrik Petersen er netop stoppet som professor på Syddansk Universitet i Odense, og siger nu i et interview med Fyens Stiftstidende, at han i bagklogskabens lys ikke ville have været med på at pege på den pensionsmodel som Velfærdskommissionen anbefalede, og som Folketinget vedtog i 2006.

Det skriver avisen.dk

De er jo slidt ned på en helt anden måde

Jørn Henriksen, professor

“I kommissionen var vi enige om en fælles pensionsalder for alle, men i dag mener jeg, at vi burde have fundet en model med forskellig pensionsalder”, siger Jørn Henrik Pedersen til Fyens Stiftstidende.

Læs også: Slut med pension fra 65 år: Nu skal du arbejde et halvt år længere

Pensionsalder på 69 år og mere

Den model som kommissionen pegede på er iværksat, og betyder at pensionsalderen stiger i takt med levealderen: Folkepensionsalderen er nu 65 år og stiger gradvist til 67 år i 2022.

I 2030 lander den på 68 år og ventes at stige til 69 år i 2035.

Yngre generationer kan se frem til at skulle arbejde endnu længere.

Jørn Henrik Petersen kunne være gået på pension som 65-årig, og siger til avisen, at pensionen ikke trak i ham.

Brolæggeren er jo slidt ned

Han kan derimod godt forstå, hvis brolæggeren, tømreren og andre med hårde fysiske jobs har lyst til at forlade arbejdsmarkedet.

“De er jo slidt ned på en helt anden måde”, siger professoren, og mener at pensionsreformen er nødvendig:

“Men i dag kan jeg se, at der er behov for en forskellig pensionsalder”.

Behov for forskellig tilbagetrækning

Jørn Henrik Petersen henviser til, at brolæggeren og bogormen har forskellige forudsætninger for et langt arbejdsliv. Kommisionen havde ikke fantasi til at finde en styrbar model med forskellig pensionsalder for brolæggeren og professoren.

“Men som årene er gået, er jeg blevet mere og mere overbevist om behovet for en differentieret pensionsalder. Det bør være sådan, at folk med hårdt fysisk arbejde kan gå på pension tidligere. Det er ikke i orden, at den unge brolægger har udsigt til pension som 70-årig”, siger Jørn Henrik Petersen.

Dagens akademikere er 30 år, før de er uddannet. Et forslag har været at lade pensionsalderen styre af, hvor mange år man har været på arbejdsmarkedet.

Debat: Hvad mener du?

Professor Jørn Henrik Pedersen mener nu, at der bør være en forskellig aldersgrænse for, hvornår danskerne kan trække sig tilbage. Hvad mener du? Deltag i debatten med din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

 

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1928129707235298?__xts__[0]=68.ARD3weD7UpQUI4myTZFR10b5OuNHBJMRLjXakZZe9qp7dslQE5mqpEAmk8z_in13ehfyqzLhfLaMCxEHChIdN0kpWBhYTm1eS9EuMfb3qbblOSmOByNofAHqBd946_YcskyhNaFzeZ9A4Cn3kGuesLUqHERGEcwrsqhMqFMMRm_5ZsnHC9-vk43CH050mn69KFOjsRg9UQRuSeCnPeqYR8wuOySZQP9RfkIPJAvAcMWbasIxbK3XQIIs8-axewB8opVLNE24ZNWbCQG50PqhWxph1yBdC21gUfR0vI-6IMQKSHrtkiaur9SnKHqkazQi8cVYN2b9HZ2D_4xIKGhl_kAtXw&__tn__=-R

Først publiceret: mandag 12. november 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:07

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.