Der kommer altid en sporvogn

Omkring 1900 var sporvogne en stor del af bybilledet i København og transportmiddel for mange af byens borgere. Den sidste sporvogn kørte i remise i 1972. Husker du sporvognene?

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Sporvogne har altid tiltrukket stor opmærksomhed.

Og selvom den sidste linje lukkede i København i 1972, så er der fortsat en stor gruppe borgere, som interesserer sig for det transportmiddel som i næsten 100 år satte sit præg på byer som København, Århus og Odense.

Vind fotobog: Husker du sporvognene?

Selv om sporvognene i København kørte den sidste tur i 1972 er der mange, der husker deres rumlen i gaderne med stor fornøjelse. Der var også sporvogne i andre store byer.

Kan du huske, da der var sporvogne? Fortæl om din oplevelser  og vær med i konkurrencen om den flotte fotobog "Arven efter Elfelt - nu i stereo". Bogen har en værdi af 350 kroner.

Du kan skrive din fortælling her på Faglige Seniorers Facebook-side.

Vi trækker en vinder mandag 17. december.

Mange drømmer om at få sporvognen tilbage som erstatning for det trafikkaos, der præger vores storbyer. Men det er sikkert en illusion, og i stedet er man i gang med at udbygge metrosystemet i København.

Her vises en stribe københavnske sporvogne, som kgl. hoffotograf Peter Elfelt fotograferede i 1897.

Det var de elektriske vidundere, som blev kaldt “syrevogne”. Politikerne i København havde sagt nej til luftledninger i gaderne, fordi det ville se grimt ud. I stedet kørte sporvognen på batteri, som skulle oplades ved hvert stoppested.

Men i længden gik det ikke, og relativt få år senere fik vi luftledninger i alle de større gader.

Sporvognen på Kongen Nytorv i København lades op inden turen går mod Nørrebrogade.
På Kongens Nytorv holder to sporvogne nr. 8 og 15 som får strøm på batterierne.
Fotografi fra Dronning Louises Bro hvor den hestetrukne sporvogn nr. 4 passerer forbi den el-drevne nr. 10.
En sporvogn på Frederiksborggade i København.
En rytter og en sporvogn skabte ikke det trafikkaos, som vi i dag har vænnet op til i det indre København.
Trafikken på Frederiksborggade var beskeden og gående kunne uden problemer færdes på gaden.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

 

Først publiceret: søndag 2. december 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 07:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.