Den gamle smedje i Sakskøbing er samlingspunkt for egnens pensionerede smede. Her viser Kaj Pedersen på 77 år 3. klasse fra byens skole, hvordan en rigtig smed arbejder. Foto: Hanne Loop.

Smedjen holder seniorerne til ilden

Fagforeningen er rammen for aktiviteter for seniorer, selv om det er længe siden, at de har forladt arbejdsmarkedet. De mødes om fællesskabet og faget. Et af stederne er den gamle smedje i Sakskøbing.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

”Når jeg bliver stor, vil jeg være smed. Det eller professionel fodboldspiller”, lyder det begejstret fra den lille lyshårede purk.

Han og kammeraterne fra 3. klasse fra Sakskøbing Skole er på besøg i Den gamle Smedje i byens hjerte.

Og entusiasmen har fået næring, efter at eleverne selv har fået lov at banke glødende jern på ambolten.

Der er jo et kammeratskab og en stemning i smedjen, som jeg ellers ikke ved, hvor jeg skulle gå hen for at opleve.

Erland Poulsen, smed, 77 år

I nogle timer er læreren og klasseværelset nemlig skiftet ud med smedene Kaj Pedersen på 77 år, Erland Poulsen og Knud Erik Rasmussen – begge 76 år – og et lille lavloftet lokale, der lugter af kul og gamle dage.

”Det er jo skønt at få mulighed for at give faget videre til en ny generation. Måske det vil motivere børn til at vælge et praktisk erhverv, når de om nogle år skal vælge. De kan jo ikke alle sammen sidde på kontor”, griner Knud Erik Rasmussen, der er formand for fagforeningen Dansk Metals lokale seniorklub. Og en af drivkræfterne bag smedjen, der blev oprettet i 1992.

At vise det gamle fag frem for skoleelever, turister og andre interesserede er et af formålene med smedjen i Sakskøbing. Desuden bliver der produceret smedje-håndværk på bestilling.

I smedjen i stedet for at sidde hjemme

Men smedjen er også blevet samlingspunkt for næsten 20 seniorer, der alle tidligere har arbejdet på egnens Metal-arbejdspladser.

Her oplever  smedene det fællesskab, de sagde farvel til, da de var aktive på arbejdsmarkedet for mange år siden.

”Hvis jeg ikke havde min gang i smedjen, ville jeg sidde derhjemme og kukkelure. Her møder jeg andre kolleger, vi hygger os, arbejder og driller hinanden som var vi på job. Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort uden,” fortæller Kaj Pedersen, der stoppede fra Nakskov Sukkerfabrik og gik på efterløn i 2006.

Året efter meldte han sig på holdet i smedjen i Sakskøbing.

Erland Poulsen gik på efterløn i 2007 efter 35 år som maskinarbejder på Nakskov Sukkerfabrik. Men han har ikke glemt faget, som han stolt viser frem til blandt andet skoleklasser på besøg i den gamle smedje. Foto: Hanne Loop

Bestil noget, din gamle idiot

I 2008 var det så Erland Poulsen, der stilede sig op ved essen. Han var gået på efterløn i 2007 efter 35 år som maskinarbejder på Nakskov Sukkerfabrik

”Det var min kone, der pressede på. Hun sagde lige ud: ”Kan du så komme i gang med at bestille noget, din gamle idiot”. Ja, så var der jo ikke andet for end at få fingeren ud af gaskammeret,” griner han.

Alene i år har Erland Poulsen noteret, at han har været ”på arbejde” i smedjen 35 gange. Mindst.

”Der er jo et kammeratskab og en stemning i smedjen, som jeg ellers ikke ved, hvor jeg skulle gå hen for at opleve. Og så bliver der jo også arbejdet – i hvert fald nogle gør,” lyder det drilsk fra Erland Poulsen.

Erland, Kaj og Knud Erik er enige: Fællesskabet om det gamle fag giver masser af indhold til tilværelsen som senior. Foto: Hanne Loop.

Kvinderne giver et skub

Knud Erik Rasmussen, der indtil 2004 også var formand for den lokale Metal-afdeling, genkender billedet af, at mændene ofte lige skal have et skub, når de går på efterløn eller folkepension.

”De har lidt sværere end kvinderne med at komme ud og blive en del af nogle sociale fællesskaber. Jeg har oplevet en kollega, der var gået på efterløn, hvor jeg bogstaveligt måtte skære rebet over. Det kræver forberedelse at forlade arbejdsmarkedet og kollegaskabet på et job. Mange oplever ensomhed, at de er overflødige og ikke har noget indhold mere i tilværelsen,” fortæller Knud Erik Rasmussen.

Fællesskab i fagforeningen

Undersøgelser viser, at ensomhed hos ældre er udbredt.

Op mod 10 procent blandt seniorerne over 75 år siger, at de ”ofte er uønsket alene”, fremgår det af den seneste undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen. Kun helt unge danskere føler sig mere ensomme.

Fagforeningen er et af de steder, hvor ældre mødes.

”Måske de færreste ved det, men fagforeningerne er jo netop et fællesskab, som fortsætter og som medlemmerne kan deltage i – også når har forladt arbejdsmarkedet. De fleste fagforeninger har seniorklubber, hvor der er arrangementer som virksomhedsbesøg, banko eller ture til udlandet. Der er mulighed for at deltage i ældrepolitisk arbejde i Faglige Seniorer, hvor der også er sociale arrangementer,” fortæller Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer, der har over 230.000 medlemmer fra LO-fagforeninger som Metal, HK, 3F og FOA.

Efter en formiddag i smedjen slapper Erland og Kaj af over en kop kaffe og en øl og en masse røverhistorier fra gamle dage.

Franskbrød og bløde smede

Tilbage i Smedjen i Sakskøbing er dagens besøg fra 3. klasse ved at være overstået og det er tid til en franskbrødsmad og en kop kaffe i ”kantinen”.

”Det sociale er jo en stor del af det, at være ”aktiv senior”. At få en god snak er vigtig og nogle gange kommer der jo mere alvorlige emner op som sygdom eller at man har mistet sin partner. Vi skal tage hånd om hinanden – for inden i kan vi jo godt være nogle bløde smede,” fortæller Knud Erik Rasmussen.

Velux Fonden støtter med penge

Den gamle Smedje i Sakskøbing og Havnesmedjen i Rønne er begge centrum for aktiviteter for seniorer fra Dansk Metal.

Begge smedjer er netop blevet støttet af Velux Fonden.

Smedjen i Sakskøbing har modtaget 21.600 kroner til materialer til skolebesøg, som er en af smedjens aktiviteter. Pengene er givet – som det hedder ”i anerkendelse af aktive ældres frivillige indsats i en moden alder”.

På Bornholm har Havnesmedjen i Rønne fået 115.000 kroner til kalkning af bygningen, der er fredet. Desuden også til indkøb af værktøj.

Velux Fonden støtter også andre projekter for og med ældre. Det sker under overskriften ”Ældre hjælper ældre”. Der gives støtte til materialer og andet, men ikke drift.

Faglige Seniorer giver vejledning og hjælper med ansøgninger. Kontakt direktør Palle Smed på mail: ps@fagligsenior.dk

Velux Fonden har i mere end 35 år støttet ældre medborgere til at være aktive hele livet. I 2017 uddelte fonden mere end 700 bevillinger til særligt aktive ældre.

Først publiceret: onsdag 19. december 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.