Liste med over 5.000 danske nazister er nu tilgængelig. Måske du kender nogle af dem?

Var der en nazist i din familie? Find ud af det her

Liste med over 5.000 danske nazister fra før og under 2. verdenskrig er nu offentlig. Se deres navne, stillinger og adresser - hent listen her.

Senest opdateret: tirsdag 9. april 2019

I mere end 70 år har listen ikke været offentlig, men nu er det muligt at se navnene på over 5.000 af de næsten 23.000 nazister, der optræder i det såkaldte Bovtrup-arkiv over danske medlemmer af nazistpartiet før og under 2. verdenskrig.

Medlemslisten blev fundet af danske modstandsfolk hos nazipartiets leder Frits Clausen kort før krigens slutning og blev skrevet af og siden udgivet i to bøger.

Her kan du downloade listen

Listen over danske nazister fra før og under 2. verdenskrig omfatter i alt 22.795 personer. På den offentliggjorte er der 5.265 personer, som er født i 1908 eller tidligere.

Listen omfatter oplysning om navn, adresse, beskæftigelse og by.

Navnene er opgjort i alfabetisk rækkefølge med efternavnet først.

Listen er digitaliseret i en pdf-fil på 168 sider, der kan downloades HER

Eksempler på personer på nazistpartiets liste:

  • Byretsdommer Christian Junior, København
  • Flyverkaptajn Erik Lærum, København
  • Hjalmar Edvard Jensen, forretningsfører på politistationen Glostrup
  • Journalist Carl Lindenborg Kjersgaard, København
  • Musikdirektør A.P. Andersen, Århus

Kilde: Danske Slægtsforskere

Men en byretsdom i 1946 betød, at navnene på listen skulle lægges under arkivloven. Derfor har kun forskere og få andre har haft adgang til navnene i Rigsarkivet.

Gør os klogere på vores fortid

Nu er der gået så lang tid, at foreningen Danske Slægtsforskere har kunnet offentliggøre navne fra listen på personer, der er født i 1908 eller tidligere. Personer, der i dag ville have været 110 år eller derover.

”Der er tale om et historisk kildemateriale, der skal offentliggøres, fordi det på linje med andet kildemateriale gør os klogere på vores fortid,” siger Per Andersen, der er leder af der Slægtsforskernes Bibliotek til Ritzau.

Listen udvides i den kommende tid

Det er Danske Slægtsforskere og Slægtsforskernes Bibliotek, der har digitaliseret materialet og nu udgiver dele af listen online, så det bliver tilgængeligt for alle interesserede.

”Danske Slægtsforskere vil i den kommende tid udvide listen gennem research af partimedlemmernes fødselsdatoer og dødsdatoer,” oplyser foreningen på deres hjemmeside.

Ifølge databeskyttelsesloven kan oplysningerne offentliggøres, når personen har været afdød i 10 år.

Fortæl om det: Var der en nazist i din familie?

Var der en nazist i din familie, kendte du nogen der var nazister eller var der nazister i den gade eller i den by, du eller dine forældre/bedsteforældre boede i?

Fortæl om det, så vi alle kan blive lidt klogere på, hvor meget vi egentlig har haft nazisterne inde på livet. Det kan du gøre på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK. 

Du kan også sende en mail til Faglige Seniorer på bp@fagligsenior.dk

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1994741670574101?__xts__[0]=68.ARAx42VlXqm1T1qklmFUfTac5Wi14gnUMeRlFU7IHLtURMxfb8Di2c4dqkTaeOBZ1Vb1Y1ryWnKM8wx1yBENVsR9ItoYtFvT6hujYAGJG0lwixXisclQhB4oaGgoyhKMH2b350GIoctOh1rzD3VkdLvf0UtoYFsWVe7SLYTYcyz4Bc0Rd_d_ZtndAKiCYm1a4Mhb5NdBX4ik7qWaBfl9xBI_ixs79HPG6nd5dfSygH4r9-QzMo8IYrMxnIrnUGqLGD0ZcIAHBqd1FX6oBS1wCkY5af6KqOSYuY2D07BRChgSiP8oy7CWSmahQQnsgd_iNw9DC1XG-uIabrpp7oobYAxwbg&__tn__=-R

Først publiceret: torsdag 27. december 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 9. april 2019 kl. 10:56

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.