Peter Elfelt tog et af de første billeder af hestekørsel tilbage i 1890. Først seks år senere kom den første bil til Danmark.

Vrinsk, vrinsk: Før vi fik bil

Det var rene hestekræfter, der trak læsset, når danskerne og varer skulle transporteres i slutningen af 1800-tallet. Det var før bilen, dyt, båt og udstødning. Se billederne og vær med i konkurrence.

Senest opdateret: lørdag 20. februar 2021

Indtil starten af 1900-tallet var det hesten, der var trækdyr og som leverede nødvendige hestekræfter, når folk og gods skulle transporteres.

Vind fotobog: Hvornår fik du bil?

Den første bil kom til Danmark i 1896. Det var en Daimler med plads til to personer.  Men med tiden blev bilen mere og mere almindelig og i 50'erne og 60'erne fik mange mulighed for at eje en bil.

Hvornår fik du eller din familie den første bil?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side - KLIK HER.  Så er du med i konkurrencen om den flotte fotobog "Arven efter Elfelt - nu i stereo". Bogen har en værdi af 350 kroner.

Du kan også sende din fortælling på mail til bp@fagligsenior.dk

Vi trækker en vinder mandag 21. januar.

 

I kgl. hoffotograf Peter Elfelt’s arkiv på Det Kgl. Bibliotek kan man finde snesevis af fine fotografier af hestevogne.

Måske skyldes det hans familiemæssige baggrund, eller også var det bare det fotografiske motiv, når trafik skulle beskrives: Peter Elfelt’s far havde nemlig et nært forhold til hestekørsel.

Faren hed Hans Kjeld Petersen og var droschekusk – eller det vi i dag ville kalde taxachauffør.

Hans Kjeld Petersen (1846-1913) kom oprindelig fra Kagerup i Nordsjælland, og familien boede i en del år i Hillerød.

Men da sønnen blev fotograf i København flyttede forældrene med.

Peter Elfelts far sluttede tilværelsen som vicevært i en af de mange ejendomme, som Peter Elfelt ejede i København.

Fotografi af en af datidens taxivogne med Peter Elfelts far som kusk. Billedet er fra 1893.
Carlsbergs ølvogn med bryggerheste og ølkuske er fotograferet i 1892.
En herskabelig hestevogn fotograferet i København 1893.
En åben karet fotograferet 1903.
Den lukkede karet med kusk og høj hat fotograferet i 1903.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

Først publiceret: mandag 7. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret lørdag 20. februar 2021 kl. 14:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.