"Kravet om handlingsplaner for de store folkesygdomme, der rammer ældre, er stadig sørgeligt aktuelt, og det er totalt overset i regeringens sundhedsreform," siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer.

Sundhedsreform: Faglige Seniorer efterlyser national handlingsplan for ældres sygdomme

Flere ældre vil i fremtiden have behov for behandling. Derfor er der behov for nationale handlingsplaner for sygdomme som for eksempel diabetes og KOL, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Det kommer ikke 85-årige fru Jensen til gavn, at regeringen vil afskaffe regionerne og erstatte styringen af sygehusvæsenet med embedsmænd.

I stedet er der behov for nationale handlingsplaner for sygdomme som diabetes, KOL, hjertekarsygdomme og andre lidelser, der især rammer ældre.

Det er nødvendigt, hvis udfordringerne med et stigende antal ældre patienter skal kunne løses, mener Faglige Seniorer.

Antallet af danskere over 80 år fordobles i 2040 og vil til den udgøre over en halv million mennesker.

Vi mangler et overblik over, hvordan sygehusvæsenet skal gribe udfordringerne med flere ældre syge an.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

”Ligesom vi tidligere har lavet en national handlingsplan for kræft, så er der behov for nationale handlingsplaner for andre store folkesygdomme, mange ældre lider af. Vi mangler et overblik over, hvordan sygehusvæsenet skal gribe udfordringerne med flere ældre syge an. Handlingsplaner kan sikre bedre forebyggelse, en tidligere indsats og færre langvarige – og dyre – indlæggelser, siger Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer, der er fagbevægelsens ældreorganisation.

Læs også: 7 sygdomme der rammer flest ældre

Kritik af centralisering

Målet med regeringens sundhedsreform er, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser af især ældre medicinske patienter.

Samtidig er det planen at nedlægge regionerne og erstatte dem med sundhedsforvaltninger. Lokalt skal det oprettes 21 såkaldte sundhedsfællesskaber omkring lokale sygehuse rundt i landet.

”Det er kritisabelt, at regeringen med sundhedsreformen afskaffer borgerens direkte indflydelse gennem de folkevalgte i regionerne. Det er en centralisering, som ikke løser de udfordringer, som sundhedsvæsenet står overfor. Regionerne er nået rigtigt langt i de seneste 16 år, og der kommer jo ikke flere læger og sygeplejersker, blot fordi man centraliserer de politiske beslutninger,” siger Palle Smed.

Her kan du downloade regeringens udspil “Patienten først”.

Hvad mener du? Deltag i debatten!

Regeringen med Lars Løkke Rasmussen i spidsen har fremlagt en sundhedsreform. Hvad mener du om udspillet? Kom med din mening og deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

BRUG FOR HANDLINGPLAN FOR ÆLDRES SYGDOMMEDet kommer ikke til at gavne de ældre, at regeringen vil afskaffe regionerne…

Slået op af Faglige SeniorerOnsdag den 16. januar 2019

 

Først publiceret: onsdag 16. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 14:17

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.