Bøvl med feriepenge koster kræftramt 18.000 kroner i pension
Sen udbetaling af feriegodtgørelse kan blive dyr for nye folkepensionister, men nu vil minister have mere klar praksis og har sat undersøgelse i gang.
Senest opdateret: mandag 4. marts 2019
Sen udbetaling af feriepenge fra et job kan blive dyr for nye folkepensionister. De risikerer, at de får mindre udbetalt i folkepension.
Det har en kræftramt oplevet. Oveni sygdommen skal den pågældende nu tilbagebetale 18.000 kroner i for meget udbetalt pensionstillæg.
Udbetaling Danmark stillede kravet, og det bakkes op af Ankestyrelsen. Det sker med den begrundelse, at feriepenge, som er beskattet efter overgang til pension, skal indgå ved beregningen af pension.
Personen har jo på ingen måde forsøgt at snyde, og derfor burde Udbetaling Danmark have udvist et større hensyn.
Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer
Men beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen mener, at det kan sætte ældre i en urimelig situation. Derfor har han sat gang i en undersøgelse af, hvor stort problemet er. Han satser på, at der foreligger et resultat inden udgangen af februar i år.
“Derefter vil jeg se på, om der er behov for yderligere tiltag,” meddeler Troels Lund Poulsen til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
Læs også: Pas på feriepenge-fælden når du går på folkepension
Sådan gik det galt
I den aktuelle sag kunne den kræftramte ikke nå at holde al sin ferie fra arbejdet inden fratræden og overgang til folkepension. Det skyldtes sygdom og behandling.
Folkepension og feriepenge
- Du kan få alle optjente feriepenge udbetalt på én gang, når du forlader arbejdsmarkedet.
- Når du går på pension, kan du få udbetalt feriepengene for det ferieår, hvor du går på pension, og for fremtidige ferieår.
- Reglerne gælder også udbetaling af fratrædelsesgodtgørelse, som skal ske inden den måned, man starter som folkepensionist. Ellers indgår beløbet i beregningen af folkepensionen.
(Kilde: borger.dk)
Derfor kom der i stedet feriegodtgørelse. Den var dateret efter overgangen til pension.
Den sygdomsramte frygtede problemer med pension og prøvede at få ændret det registrerede tidspunkt for udbetaling. Men det afviste arbejdsgiveren som muligt.
Læs også: Pensionister kan hente gratis seniorhåndbog
Efterregningen
Personen fik i løbet af 2017 udbetalt 36.078 kr. i pensionstillæg. Men når feriepengene røg ind i beregningen, så var der kun krav på 18.078 kr.
Derfor krævede Udbetaling Danmark forskellen på 18.000 kroner retur. Det skete ved den årlige endelige regulering af udbetalt folkepension.
Ny ferielov
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har den opfattelse, at feriegodtgørelse i visse situationer ikke skal indgå i indtægtsgrundlaget for beregning af folkepension. Det skal den ikke gøre, hvis pensionisten kan dokumentere, at der er tale om feriegodtgørelse ved fratræden. Og hvis kvinden eller manden er fratrådt, før overgangen til pension.
“Jeg har bedt Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering om at undersøge praksis og problemet i den slags sager. Derefter vil jeg se på, om der er behov for at gøre mere,” oplyser Troels Lund Poulsen.
Det er folketingsmedlem Finn Sørensen fra Enhedslisten, der har stillet spørgsmål til ministeren om sagen.
Næste år i 2020 kommer der en ny ferielov. Så vil feriepenge blive opsparet og afviklet sideløbende. Det vil alt andet lige mindske faren for, at sen udbetaling af feriepenge kommer til at koste pension.
Men problemet vil stadig kunne opstå – hvis ikke beskæftigelsesministerens tolkning gøres til fast praksis.
Urimelig behandling
Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer kritiserer Udbetaling Danmark for at “gå i meget små sko” og ikke tage hensyn i den enkelte sag. Men glæder sig over, at de nye ferieregler vil minimere risikoen for, at der sker modregning i folkepensionen for feriepenge, der er udbetalt for sent.
“Den nidkærhed, der her er udvist overfor en kræftramt person, hører ingen steder hjemme. Naturligvis skal regler overholdes, men der må også være plads til at tage hensyn. Personen har jo på ingen måde forsøgt at snyde og derfor burde Udbetaling Danmark have udvist et større hensyn,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.
Hvad mener du om sagen?
Hvad mener du?
Er det en rimelig måde, Udbetaling Danmark har håndteret sagen med den kræftramte folkepensionist? Din mening er velkommen. Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2023170754397859?__xts__[0]=68.ARCo1-7afXRKlFf4M6Qsu3bHpihgw1iPrgpc18rgFWntPZOXS9-vJyYdiPC6oEudclM7RhisiWN08hpHDxC5tCQfiAbIICl15mxmbgiX54KPhS8xbP6sHWwCOPo_kNTY7FEI7X26m4Dkq91olDCEphIF13v_vmNCyojc4w5QbwoYm_sI5pbdJmeoUN9dpezueGtxJtgRWg4eonL7pOCYT2MYsCS4XlwzRzADV8mUL0hQnVWJJG128zXf3Ng-himuzdLK5pIdgtu7NgEHC2ZHamRkLqBS5rCWSTslzjfLT9VO5TcaG2H7rJUD3GZPznJ9XmbOzs7zLQbstG-T5gF9VcWIWA&__tn__=-R
Først publiceret: fredag 18. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret mandag 4. marts 2019 kl. 10:06