Det kostede en ekstraregning på 1.700 kroner, da en nysgerrig forbrugeren ringede tilbage til et fupnummer.

Pas på med mobilen: Fupopkald kostede 1.700 kroner

Du kender det måske? Ubesvarede opkald på din mobil fra numre, du ikke kender, men tænk dig godt om. Det kan blive dyrt.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Det kostede en ekstraregning på 1.700 kroner, da en nysgerrig forbrugeren ringede tilbage til et fupnummer.

Ring ikke tilbage til ukendt nummer

Det kan være fristende at ringe tilbage og finde ud af, hvem der står bag opkaldet, men pas på. Hvis der er tale om et fupopkald, kan det i sidste ende blive rigtig dyrt, fordi nummeret, du ringer til, typisk er overtakseret, advarer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på baggrund af sagen fra Teleankenævnet.

”Selvom det kan virke fristende at ringe tilbage, så tænk dig altid godt om, hvis nummeret er ukendt. Foregår opkaldet for eksempel til satellittelefoner, kan det koste dig mange penge, fordi taksterne er meget høje,” siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Læs også: Pas på tyven i telefonen: Sådan beskytter du dig mod fupopkald

Nummeret startede med +008818

I sagen fra Teleankenævnet kunne teleselskabet dokumentere, at forbrugeren via sit SIM-kort to gange havde ringet tilbage til et nummer, der startede med +008818. Heraf var et af opkaldene af længere varighed. Forbrugeren blev takseret for 45 kroner per minut.

Teleankenævnet vurderede, at teleselskabet ikke var bekendt med, at det pågældende nummer blev brugt til fupopkald. Teleselskabet fik dermed medhold i sagen.

”Udgangspunktet er, at du skal betale for det forbrug, der er registreret på dit SIM-kort. Det gælder også, selvom det drejer sig om opkald til fupnumre. Så der er ekstra grund til at være forsigtig. En hjælp kan være at tjekke, om andre har erfaring med nummeret, fx via en søgning på nettet,” siger Susanne Aamann.

Andre selskaber havde spærret nummeret

Under sagsbehandlingen blev Teleankenævnet opmærksom på, at et andet teleselskab havde spærret for opkald til det påklagede nummer.

Teleankenævnet fandt det hensigtsmæssigt, at det bliver undersøgt, om teleselskaberne fremover kan udveksle oplysninger, når et selskab spærrer nummerserier på grund af konstaterede fupopkald.

Læs afgørelsen fra Teleankenævnet

7 gode råd om fup opkald

  1. Tjek om det er et nummer, du kender
  2. Tjek om det er et dansk nummer, som består af  otte tal og evt. begynder med +45 (svindlerne kan dog også ringe fra dansk nummer)
  3. Er du det mindste i tvivl, så tag ikke telefonen og ring ikke tilbage
  4. Læg på, hvis du bliver ringet op af en engelsktalende person, som du ikke kender (svindlerne kan dog også tale dansk)
  5. Søg på Google måske har andre allerede skrevet om den svindler, som har ringet til dig
  6. Bloker for fremtidige opkald fra nummeret
  7. Kontakt dit telefonselskab og fortæl om svindlen. De kan nogle gange sætte en stopper for svindleren

Først publiceret: tirsdag 19. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:13

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.