To forretningsfolk på besøg i København bliver standsmæssigt fragtet rundt i byen på bagsædet. Billedet er fra 1909.

Fart over feltet: Da Danmark fik automobil

Det tiltrak sig stor opmærksomhed i gamle dage, når der kom en automobil forbi. De første biler kom til Danmark i 1896. Se billederne fra dengang og deltag i konkurrencen om stor fotobog. Værdi: 350 kroner.

Senest opdateret: lørdag 20. februar 2021

KONKURRENCEN ER SLUT: Vinder af fotobogen “Arven efter Elfelt – nu i stereo” er Leo Nøhr. 

Der er noget fascinerende ved gamle biler. Specielt veteranbiler tiltrækker ofte stor opmærksomhed.

Vind fotobog: Hvornår fik du bil?

Hvornår fik du eller din familie den første bil?

Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side - KLIK HER.  Så er du med i konkurrencen om den flotte fotobog "Arven efter Elfelt - nu i stereo". Bogen har en værdi af 350 kroner.

Du kan også sende din fortælling på mail til bp@fagligsenior.dk

Vi trækker en vinder tirsdag 23. april

Sådan har det faktisk været lige siden de første automobiler kom til Danmark i 1896.

Mange husker stadig, hvordan de time efter time sad og noterede bilnumre, når bilerne kom forbi.

I kgl. hoffotograf Peter Elfelts enorme arkiv hos Det Kgl. Bibliotek kan man finde en masse fine fotografier af gamle biler.

Selvom Peter Elfelt personligt først i 1927 fik sin første automobil, så havde han et godt øje til dette vigtige transportmiddel.

De ældste fotografier i hans samling af automobiler er fra den første biludstilling i København i 1902.

Det vakte opsigt når biler dukkede op i bybilledet. Her to busser fotograferet i Bredgade i København i 1904.
Disse herlige automobiler var med på Danmarks første biludstilling i 1902, og her har Peter Elfelt fotograferet opstillingen af en stribe åbne biler.
Peter Elfelt fotograferede stribevis af bilmodeller i forbindelse med biludstillingen i København i 1907, og her ses en af de fine gamle automobiler.
Bilerne udviklede sig i takt med tidens øgede krav til komfort. Her ses en model hvor man kunne sidde i tørvejr under transporten. Grosserer Christensen ses som den stolte ejer af den fine gamle bil, og billedet er fra 1910.
Lastbiler blev tidligt et vigtigt transportmiddel. Her en lastbil fra Otto Mønsteds margarinefabrik fotograferet i 1911.

Book et foredrag

Journalist og forfatter Lennart Weber har brugt mange år på at grave i historien om fotografen Peter Elfelt og den unikke billedsamling som bidrager til, at vi har en god forståelse for, hvordan livet var i Danmark for vores bedste- og oldeforældre.

Det er foreløbig blevet til to store fotobøger, der kan lånes på biblioteker eller købes hos boghandlere eller direkte hos forlaget.

Lennart Weber holder desuden en del foredrag. Kontakt ham på lennart.weber@outlook.com eller tlf. 40103898. Se mere om hans bøger på forlagets hjemmeside.

Hoffotografen Elfelt

  • Peter Elfelt voksede op i en fattig arbejderfamilie i en baggård i provinsen. Han fik blot 5 års skolegang – og kun hver anden dag – og som 12-årig fik han en læreplads som fotograf.
  • I slutningen af læretiden besluttede Elfelt, at han ville være Danmarks førende fotograf. Det blev han, og han blev kongehusets foretrukne fotograf. I nogle årtier færdedes han hjemmevant hos konger og kejsere i hele Europa.
  • Ved sin død i 1931 efterlod Elfelt 500.000 fotografier, der nu ligger på Det Kongelige Bibliotek. Samlingen er verdens største fotosamling fra omkring 1900.

 

 

 

 

 

 

 

Lastbiler blev tidligt et vigtigt transportmiddel. Her en lastbil fra Otto Mønsteds margarinefabrik fotograferet i 1911.

Først publiceret: mandag 1. april 2019
Artiklen er sidst opdateret lørdag 20. februar 2021 kl. 13:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.