"Der skal tænkes nyt på de fleste arbejdspladser, hvis det skal lykkes at få seniorerne til blive længere," mener direktør i faglige Seniorer, Palle Smed.

Faglige Seniorer: Finansminister tryller de nedslidte væk

Analyse fra Finansministeriet konkluderer, at jo længere man arbejder desto mindre nedslidt er man. Men det er det er helt skævt, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Folk, der arbejder i mange år, føler sig mindre nedslidte end jævnaldrende, der har været færre år på arbejdsmarkedet.

Det fremgår af en analyse fra Finansministeriet, der får finansminister Kristian Jensen (V) til at konkludere, at antallet af år på arbejdsmarkedet ikke kan bruges som kriterium, hvis man vil hjælpe de nedslidte tidligere på pension end andre.

Finansministeriet kan jo ikke bare trylle de nedslidte væk.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

Men den konklusion er helt skæv, mener direktør Palle Smed fra Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

”Ministeriet når frem til den konklusion, at jo længere man arbejder desto mindre nedslidt er man. De fleste vil nok studse over den konklusion og mene, at det ikke har meget med virkeligheden at gøre. Finansministeriet kan jo ikke bare trylle de nedslidte væk,” siger Palle Smed.

”Heldigvis er der flere seniorer på arbejdsmarkedet i dag end nogensinde tidligere. Det skal vi være rigtigt glade for. Men forudsætningen for at få endnu flere seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet er, at vi samtidig skaber tryghed omkring de mennesker, som ikke kan holde til det. Så når Finansministeriet bevæger sig ud i et politisk ærinde, lægger de gift ud for seniorerne. Og vi har brug for præcis det modsatte,” lyder det fra Palle Smed.

Sammenligner pærer og bananer

Finansministeriets sammenkører i en analyse en stor spørgeskemaundersøgelse om danskernes arbejdsmiljø og helbred med registrerede oplysninger om uddannelse og baggrund.

Ministeriet når frem til det hovedresultat, at dem med et langt arbejdsliv ikke er begrænset af smerter og derfor ikke er nedslidt.

Analysen konkluderer samtidig, at begrænsninger i forhold til at arbejde længere på arbejdsmarkedet ikke har sammenhæng med uddannelsesbaggrund.

”Finansministeriet sammenligner den femtedel, der har arbejdet længst, med den femtedel, der har arbejdet kortest. Og netop fordi dem med kortest arbejdstid har mange perioder, hvor de ikke arbejder, er syge, arbejdsløse eller lignende, så er det indlysende, at de som gruppe har den største nedslidning. Det er at sammenligne pærer og bananer,” siger Palle Smed, der mener, at Finansministeriets konklusioner viser, hvor kompliceret det er at lave en tidlig pensionsordning for de nedslidte.

”Der er ingen lette svar. Mange år på arbejdsmarkedet kan ikke være det eneste kriterium. Derfor burde regeringen bakke op om, at politikerne sammen med arbejdsgivere og lønmodtagere skal finde en brugbar model, når vi kommer på den anden side af folketingsvalget,” siger Palle Smed.

Hver tredje kan ikke klare arbejdet

Det nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE) har i en anden analyse analyseret tilbagetrækning og årsager hertil. Den er baseret på en ældredatabase. Den viser, at danskerne trækker sig tilbage senere og senere.

”Men den viser også, at i 2017 angav omkring hver fjerde, at dårligt helbred var årsag til, at man trak sig tilbage. Og hvis man lægger dem til, som frygter, at de ikke kan klare arbejdet på grund af arbejdets fysiske og psykiske karakter, ja så når man op mod hver tredje, som angiver arbejdets nedslidende karakter som årsag til tilbagetrækning,” siger Palle Smed.

Han mener derfor, at Finansministeriet ikke kan konkludere, at længden af ens arbejdsliv ikke har betydning for omfanget af nedslidning.

Uanstændigt over for de nedslidte danskere.

Palle Smed, diretør i Faglige Seniorer

Arbejdets karakter spiller også en vigtig rolle og det samme gælder for arbejdsmiljøet.

”Der er en stor gruppe af danskere, som ikke er i stand til at klare en stigende pensionsalder, og det prøver Finansministeriet at feje af bordet med analysen. Det er simpelthen uanstændigt over for de nedslidte danskere,” siger Palle Smed.

FOA: Kæden er hoppet af

Formanden for FOA, Mona Striib, mener, at kæden er hoppet af i analysen fra Finansministeriet.

Finansministeriet er nået frem til sin konklusion ved at definere et langt arbejdsliv som et fuldtidsarbejdsliv.

”Det betyder, at social- og sundhedsassistenten eller rengøringsassistenten, som måske nok er startet tidligt på arbejdsmarkedet, men som i store dele af sit arbejdsliv ikke har kunnet få andet end deltidsarbejde, ikke tæller helt med,” siger Mona Striib.

”Jeg tror, at mine medlemmer vil være et stort spørgsmålstegn, hvis finansminister Kristian Jensen kommer ud i virkeligheden og fortæller dem, at de på trods af årtier på arbejdsmarkedet ikke rigtig tæller med, når man opgør de lange arbejdsliv.”

Vær med i debatten: Trylleri eller sandhed

Analyse fra Finansministeriet konkluderer, at folk med et langt arbejdsliv er mindre nedslidte, end jævnaldrende, der har været færre år på arbejdsmarkedet. Faglige Seniorer kalder analysen det rene trylleri. Hvad mener du? Vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2131225140259086?__xts__[0]=68.ARCRNoqg2z5ZubxB4ehp5dFWkjxSbdB8C_NMqnh-Em74YtBmD30qTY9aGXiyO5NJcd5K-oHI22SZjv7i2JPxITS_SyKUYJ_dmxirO6LP-MRklpwhQ-rnvk0NpWQxg5jrO9Wm7dbv6gnEn2E1Qlikg5IZLeAy9hRLH6L9YRuOL4RGuQeAJ8O52ZOgSvSbNOrP0u93kokchNp3zGr43m_DJtFKMX4m803Zb-5oTtkcjN7nb1crKkYLC8jWJcgZlpTVDthX97fbRvDhGMZQodwpENZWErfm-0sXyuMpu9sUG6sFVEkagMoVOnaslZeg-TYSsvnT&__tn__=-R-R-R

Først publiceret: onsdag 3. april 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:12

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.