Klikker du på linket risikerer du, at svindlere overtager din Facebook-profil og bruger den med kriminelle hensigter.

Advarsel: Video fra ven på Facebook er en ondsindet orm

Lige nu florerer en video på Facebook, der tilsyneladende er sendt fra en ven. Klik ikke på den – det er en virus, hvor kriminelle overtager din konto. 3 trin: Sådan fjerner du videoen.

Artiklen er opdateret fredag 24. januar 2020

Det ligner en besked fra en ven på Facebook.

Beskeden – der kan være sendt på Messenger – indeholder dit profil-billede fra Facebook samt et link til en video. Vennen spørger i beskeden, om videoen er din.

Tilsyneladende helt fredeligt. Og bliver du nysgerrig, trykker du på videoen for at finde ud af, hvad det er.

Advarsel: Gør det ikke.

Linket fører ikke til en video af dig.

Sådan ser beskeden ud. ADVARSEL: klik ikke på linket

Orm sendes videre til dine venner

Der er tale om en ondsindet orm – en kode, der kopierer sig selv.

Hvis du klikker på linket, føres du videre til en side, hvor du bliver bedt om at logge ind på Facebook igen.

Herefter sørger omen for, at alle dine venner modtager den samme besked. Men denne gang er det så dig, der er afsender.

Kriminelle overtager din Facebook-profil

Men endnu værre er: Samtidig er svindlerne kommet i besiddelse af din adgangskode til Facebook.

Svindlerne kan derefter åbne din profil og misbruge den til kriminelle hensigter ved at at udgive sig for at være dig. Så vær opmærksom: Du kan miste bankdata, kodeord og andre vigtige informationer.

Det skal du gøre: Skift kodeord og scan computer

Det er alvorligt, hvis du har klikket på linket til videoen.

”Hvis du er er komme til at klikke på linket, bør du straks skifte dit kodeord til Facebook samt få scannet din computer med et antivirusprogram”, lyder rådet.

Advar dine venner

Du bør også advare dine venner, så de ikke kommer til at klikke på linket i den besked, som ormen har sendt med dig som afsender.

Hvis du har klikket på linket på din mobiltelefon, er det nok at ændre password. Logge ind og ud igen.

Kan sende oplysninger om kreditkort

Men hvis du var på din computer, da du klikkede på linket, er det desværre ikke nok at skifte password.

Du skal også undersøge, om der er installeret browserudvidelser, som du ikke har kendskab til.

I værste fald kan en browserudvidelse indsamle dine kreditkortoplysninger og sende dem til bagmændene. Det kan ske, når du betaler med kortet på nettet.

Fjern video fra Messenger

For at fjerne video-linket fra din Messenger-besked fra din ven, kan du slette tråden, videoen optræder i.

Du kan også vælge at fjerne selve videoen fra den tråd på Messenger, videoen er sendt i.

Sådan gør du

Klik på de tre prikker ved siden af videoen, så besked-feltet kommer frem. Vælg “Fjern”. Pas på ikke at trykke på selve video-linket.

Herefter kommer en besked frem. Vælg “Fjern”.

Undgå virus

Sådan undgår du bedst at få virus på din computer:

  1. Klik aldrig på et link, du finder mistænkelig
  2. Opgiv aldrig personlige oplysninger, bankkonto o.l. på sider, du ikke har tillid til
  3. Download aldrig programmer, du ikke har tillid til

 

Artiklen er sidst opdateret mandag 3. februar 2020 kl. 11:50