Efter nogle turbulente år med privatisering skal Gribskov Kommune nu igen stå for hjemmeplejen - men i samarbejde med private firmaer.

Privatisering endte galt: Hjemmepleje igen kommunal

Efter godt fire år med private firmaer overtager nordsjællandsk kommune igen hjemmepleje.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

De ældre i Gribskov Kommune kan se frem til, at store dele af hjemmeplejen igen bliver kommunal.

Kommunen har opgivet at udlicitere hele hjemmeplejen til private firmaer efter næsten fire år, hvor private aktører har stået for opgaven.

Det står klart, efter at tre firmaer har budt på opgaven i en udbudsrunde. Kommunen konstaterer, at de tre firmaer alene ikke kan løfte opgaven.

Det er det eneste rigtige, at der er en kommunal hjemmepleje, der kan stå for omsorgen for de ældre.

Peter Kay Mortensen, formand for Faglige Seniorer Nordsjælland

Fremover vil driften af opgaven med hjemmepleje for kommunens ældre ske med supplement fra private firmaer, meddeler formanden for kommunens ældreudvalg Birgit Roswall i en pressemeddelelse.

Læs også: Borgere kan miste hjemmepleje: Firmaer flygter fra kommune

Holder øje med forringelser

Formanden for Faglige Seniorer Nordsjælland, Peter Kay Mortensen, er tilfreds med kommunens beslutning.

”Det er det eneste rigtige, at der er en kommunal hjemmepleje, der kan stå for omsorgen for de ældre og virke som ”bagstopper”, når private firmaer ikke kan løfte opgaven,” siger han.

Faglige Seniorer og kommunens ældreråd vil fortsat holde skarpt øje med, at der ikke sker serviceforringelser og ændringer i visitations-reglerne for hjemmepleje.

”Hvis ikke pengene er der på budgettet, risikerer vi forringelser, der rammer den enkelte ældre,” siger Peter Kay Mortensen.

Det aktuelle udbud til opgaven med hjemmepleje i kommunen er på 90 millioner kroner.

Ansattes fagforening tilfreds

Thomas Enghausen, der er næstformand for de offentligt ansattes fagforening FOA er også tilfreds med, at Gribskov Kommune nu hjemtager hjemmeplejen.

“Det er meget positivt. Det giver tryghed for borgerne, som har været igennem et utrygt forløb, hvor de ikke har vidst, hvem der vil levere den vigtige pleje fremover. Det giver også den tryghed, at der fremover vil være et kommunalt sikkerhedsnet, hvis en af de private leverandører må dreje nøglen om. Det er den helt rigtige beslutning af byrådet,” siger Thomas Enghausen.

Brændte fingre på privatisering

I 2015 lavede Gribskov danmarkshistoriens største udbud og sendte hele ældreområdet ud til private leverandører.

Sidste år vidste det sig, at et af de private firmaer overfakturerede og håndterede ældre plejekrævende forkert.

“Gribskov brændte fingrene, og nu ser det ud til, at kommunens privatiseringseventyr er slut. Det startede med hjemmesygeplejen, som blev hjemtaget til kommunen og nu hjemmeplejen. Det var et forsøg præget af ideologi og drømme om en discountældrepleje, som fejlede, og det er godt, at kommunen nu endelig tager ansvar,” siger Thomas Enghausen.

Brug for nye medarbejdere

Gribskov kommune får brug for mange medarbejdere, der skal ansættes i den kommunale hjemmepleje. Derfor går der nu en stor rekrutteringsproces i gang.

“Vi regner med, at vi i løbet af uge 35 har et overblik over, hvor mange medarbejdere, der er behov for,” siger kommunens velfærdsdirektør Mikkel Damgaard.

Debat: Hvem er bedst til hjemmepleje?

Hvem synes du skal stå for hjemmeplejen: Kommunen? Private firmaer? Eller et miks? Din mening er velkommen – deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side.

PRIVATE MÅ GIVE OP: KOMMUNE OVERTAGER HJEMMEPLEJEDe ældre i nordsjællandsk kommune kan se frem til, at store dele af…

Slået op af Faglige SeniorerFredag den 21. juni 2019

Først publiceret: fredag 21. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.