Myg i million-sværme hærger Danmark
Er du også blevet stukket? Så er du ikke alene. Sommeren i år ser ud til at blive det værste år med myg siden 2011.
Senest opdateret: tirsdag 13. august 2019
Klask. Klø. Klask. Klø….
Lige nu hærger millioner af myg i sværme landet og stikker løs på forsvarsløse danskere.
Sommeren tegner til at blive den værste med myggestik, der er målt siden 2011.
Det viser en opgørelse fra myggetal.dk, der løbende fører statistik over antallet af myg, der stikker mennesker. Det sker fra målestationer fordelt i hele Danmark.
”I år har fra naturens hånd været optimal for myggene med masser af vand og varme, der får myggene til at gå i lag med hinanden og formere sig med lynets hast,” er forklaringen på de stikkende horder af myg.
Plage i skov og strand
Myg finder vej til mennesker og dyr de fleste steder, men særligt i skoven kan myggene være en plage. Det samme gælder sumpede kyster med strandenge, hvor myg optræder i stort antal.
I Danmark er myggestik som udgangspunkt uskadelige, hvis ikke man hører til en af de få, der er allergiske.
Se video om insektbid
Sådan undgår du at blive stukket
På apoteket kan du købe myggemidler til at sprøjte på huden. Det kan være som lotion, spray eller som stift.. Du kan også bruge det på tøjet – for eksempel bukseben, da myg sagtens kan stikke igennem tyndt tøj.
”Myggemidlerne blokerer for myggens evne til at registrere, at der er en blodkilde lige foran dens sugesnabel. Midlerne skræmmer altså ikke myggene væk, men hindrer, at de sætter sig og suger blod,” lyder forklaringen på apoteket.dk.
Farmaceut hos online-apoteket Apopro, Imran Asli Biyik, giver på netdoktor.dk nogle yderligere råd til, hvad du kan gøre for at undgå myggestik.
Vælg løst og lyst tøj
- Hvis du dækker dig til med tøj, har myggene sværere ved at komme ind til huden. Det er dog vigtigt at tøjet ikke er tætsiddende, da de ofte vil kunne stikke igennem det. Myg tiltrækkes desuden af mørke farver, så derfor er det en god idé at klæde dig lyst, hvis du vil undgå stik.
Hold dine værelser kolde
- Myg tiltrækkes af varme, og derfor flyver de gerne ind i varme værelser, hvis vinduet står åbent. Sørg derfor for at holde dine værelser kolde – eventuelt med en ventilator.
Brug eventuelt et myggenet
- Særligt i soveværelset, hvor du ligger det samme sted i mange timer, kan det være en god idé at sætte et myggenet op, så myggene ikke kan komme ind og stikke i løbet af natten.
Det virker ikke
Eksperter har undersøgt, om myggelys og apparater med lyd skræmmer myg væk. Det gør det ikke.
Det hjælper heller ikke at spise store mængder hvidløg eller indtage masser af B-vitamin
Gin og tonic er godt, hvis du befinder dig i lande med malaria, da det virker mod malaria-parasitten. Men herhjemme har det ingen effekt mod myg.
Sådan gør du når du er blevet stukket
Når du er blevet stukket, skal du undgå at klø på myggestikket, da du risikerer at der går hul. Sker det, er der adgang for bakterier – og dermed større sandsynlighed for betændelse
Kløe fra myggestik kan dæmpes med lokalbedøvende creme med for eksempel lidokain eller et kløestillende middel i form af creme, stift eller tabletter.
Myggestik er ikke farlige i Danmark eller Norden. Men du bør kontakte lægen, hvis kløen er voldsom generende trods brug af antihistamin, hvis hudreaktionen er over 5 cm i diameter eller du har mistanke om betændelse i huden.
Bliver du stukket af myg?
Først publiceret: tirsdag 9. juli 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. august 2019 kl. 09:57