Der er nu flere penge til blandt andet behandlingen af det voksende antal ældre med en kronisk sygdom som KOL eller diabetes type-2. Behandlingen skal ske tæt på borgeren hos egen læge eller hos kommunal sygepleje.

Regions-aftale: Færre sygehusophold og behandling tættere på borgerne

Regionerne får 1,5 milliarder kroner til at klare stigende behov for sundhedsbehandling. Det kommer også ældre til gavn. Fleer skal behandles af egen læge eller på lokalt sundhedscenter,

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der er flere penge på vej til regionerne. Næste år tilføres 1,5 milliarder kroner, har regionerne og regeringen aftalt.

Flere ældre og flere med ældremedicinske behandlingsbehov presser i de kommende år det danske sundhedsvæsen.

Den målrettede indsats kan få stor betydning for mange ældre, som har behov for behandling.

Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer

Med den nye økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner startes nu en målrettet indsats for at få behandlingen væk fra sygehusophold.

I stedet skal behandlingen nu ske mere decentralt hos de praktiserende læger og hos den kommunale sygepleje.

”Den målrettede indsats kan få stor betydning for mange ældre, som har behov for behandling. Det gælder ikke mindst for de mange patienter, som har kroniske lidelser i form af blandt andet diabetes og KOL,” siger Ole Ibsen,  landsformand for fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Aftalen med regionerne

  • De samlede regionale udgifter til sundhed og det regionale udviklingsområde løftes med 1,5 milliarder kroner i 2020 i forhold til de fastlagte udgiftslofter.
  • Omprioriteringsbidraget på sundhedsområdet afvikles samtidig.
  • Regeringen afsætter et driftstilskud på 100 millioner kroner i 2019 til Region Midtjylland til håndtering af ekstraordinære udgifter i forbindelse med sygehusbyggeri.
  • Der etableres en fælles Task Force som se på, hvordan der kan uddannes og ansættes mere social- og sundhedspersonale og flere sygeplejersker, hvordan arbejdsforholdene forbedres og hvordan flere medarbejdere får mulighed for at gå op i tid, nedbringe sygefravær samt hvordan medarbejdernes kompetencer udnyttes bedst muligt.
  • De regionale anlægsudgifter udgør 7,3 milliarder kroner i 2020. Anlægsniveauet for kvalitetsfondsbyggeri udgør 4,8 milliarder kroner.
  • Med henblik på at fremme offentligt-privat samarbejde etableres en låne- og deponeringsfritagelsespulje på 400 millioner kroner i 2020.

Han roser regeringen og regionerne for at have fokus på de store udfordringer, der er i blandt andet sundhedsvæsenet med et stigende antal ældre.

Frem mod 2025 forventes der at blive 75.000 flere over 80 år. Det betyder også flere ældre med en kronisk sygdom som KOL eller diabetes type-2.

Behandling skal ske lokalt

På længere sigt skal omstillingen med behandling tættere på den enkelte gennemføres i den kommende store sundhedsreform, som S-regeringen nu inviterer folketingets partier til at medvirke i.

Flere opgaver skal lægges over til nærhospitaler og sundhedscentre.

Resultatet af folketingsvalget betød, at regionerne bevares som den styrende enhed i sundhedsvæsnet, og det giver et helt andet udgangspunkt end det, som den tidligere borgerlige regering lagde op til.

Den nye regering ønsker allerede nu at starte et målrettet arbejde for at nedbringe antallet af behandlinger på sygehuse. Derfor har regeringen og danske regioner i den nye økonomiaftale for 2020 besluttet at starte en målrettet indsats.

Solid bund under velfærden

Regionerne får næste år 1,5 milliarder kroner mere til at klare det stigende behandlingsbehov.

Men fremover skal regionerne samtidig sikre færre sygehusophold pr. borger, færre sygehusaktiviteter pr. kroniker, færre genindlæggelser indenfor 30 dage og sikre flere ”virtuelle sygehusbehandlinger”.

Derfor er den her aftale så vigtig. For nu følger pengene med.

Magnus Heunicke, sundheds- og ældreminister

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke mener, at der med aftalen er lagt en ”solid bund og sundhedsvelfærden”.

”Vi er i en tid, hvor medarbejderne i sundhedsvæsnet er pressede, medicinpriserne stiger, og der kommer flere patienter, fordi vi bliver ældre. Men pengene er ikke fulgt med, og det er det, der har gjort medarbejderne så presset. Derfor er den her aftale så vigtig. For nu følger pengene med. Vi lægger en solid bund under velfærden. Der kan ansættes flere sygeplejersker allerede fra næste år. Samtidig har vi aftalt at uddanne 100 ekstra læger i almen medicin for at bedre lægedækningen. For der skal være adgang til praktiserende læger uanset, hvor i Danmark man bor, siger Magnus Heunicke.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Deltag i debatten

Hvad mener du om aftalen mellem regionerne og regeringen, der betyder, at sygehus- og sundhedsområdet tilføres ekstra 1,5 milliarder kroner? Din mening er velkommen. Deltag i debattem på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

BEHANDLING AF ÆLDRE TÆTTERE PÅ BORGERENAftale mellem regionerne og regeringen betyder, at regionerne får 1,5 milliarder…

Slået op af Faglige SeniorerTorsdag den 5. september 2019

Først publiceret: torsdag 5. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.