Næstefter kræft er demens den sygdom, danskerne frygter allermest. Alligevel ved vi kun lidt om den forfærdelige sygdom.

Chok-undersøgelse: Så lidt ved vi om frygtet sygdom

Vi kan alle blive ramt af demens. Alligevel siger otte ud af 10 danskere i ny undersøgelse, at de kun har lidt eller ingen viden om den frygtede sygdom.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Ingen kan sige sig fri for risikoen for at blive ramt af demens. Den frygtede sygdom kan ramme os alle.

Alligevel ved danskerne forbavsende lidt om demens, der er fælles betegnelse for flere sygdomme, der snigende rammer hjernen.

Otte ud af 10 danskere siger lige ud i en ny undersøgelse, at de kun har nogen, lidt eller ingen vide om demens.

Læs også: Smedens ild gik ud: Ikke en gang minderne er tilbage

Tal vækker bekymring

De nye tal bekymrer Alzheimerforeningens direktør Nis Peter Nissen.

Så lidt ved vi om tegn på demens

Kun 25 % ved, at man med en demenssygdom mister evnen til at tage initiativ. Det kan for eksempel være i situationer, hvor man er faret vild, men ikke beder om hjælp og sætter sig apatisk ned.

40 % ved ikke, at besvær med at udføre velkendte opgaver som for eksempel at binde snørebånd, slå græsset eller lave kaffe er tegn på demens.

33 % ved ikke, at demens gør det svært at orientere sig i tid og rum – selv på kendte området. Det kan være at finde toilettet, finde rundt på en busterminal eller komme til aftalt tid.

50 % forbinder ikke dårlig eller nedsat dømmekraft med demenssygdom. Som for eksempel at man ikke at klæder sig på efter årstiden.

66 % ved ikke, at problemer med at tænke abstrakt er et symptom på demens. For eksempel at det tages bogstaveligt, når nogen bruger ordsproget ”der gik en engel gennem stuen”.

Kilde: YouGov/Alzheimerforeningen

”På trods af at demenssygdom er en af de hastigst voksende folkesygdomme, som berører rigtig mange mennesker, så ved danskerne generelt meget lidt om demens. Og det er et problem, for når vi spørger demenspatienter og pårørende om, hvad der er vigtigt for dem i deres hverdag, så er viden om sygdommen og forståelse fra omverdenen helt i top,” siger Nis Peter Nissen.

Det er YouGov, der har lavet undersøgelsen for Alzheimerforeningen, der også viser, at over halvdelen af danskerne ikke ved, at demens skyldes sygdom i hjernen.

Tre fjerdedele svarer, at de ikke ved at demenssygdomme er dødelige. Det selv om demens er anden hyppigste dødsårsag for kvinder og sjette hyppigste for mænd i Danmark.

Læs også: Har du symptomer på demens? Her er de 10 advarsler

Kun kræft er mere frygtet

Ifølge undersøgelsen er demenssygdom, næstefter kræft, den sygdom, flest danskere frygter at få.

At demens kan forebygges, ved under halvdelen af befolkningen ifølge undersøgelsen.

Forebyggelse kan ske ved livsstilsændringer, og selv hvis man bliver ramt, findes der medicinsk behandling, der kan forsinke udviklingen af nogle demenssygdomme.

90.000 er ramt

Alzheimers sygdom er den mest udbredte af demenssygdommene, men der findes op til 200 sygdomme der leder til demens.

Demens kommer typisk til udtryk i dårlig hukommelse og en nedsat evne til at fungere i hverdagen.

Omkring 90.000 mennesker danskere lider af en demenssygdom. Det anslås at omkring 400.000 er nære pårørende til en person med demens. Antallet forventes at vokse med 70 procent frem mod 2050.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Hvad mener du?

8 ud af ti danskere siger, at de kun har lidt, nogen eller ingen viden om demens. Er det et problem, at så mange tilsyneladende ikke ved ret meget om den frygtede sygdom? Hvad mener du? Vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

VI FRYGTER FORFÆRDELIG SYGDOM: MEN VED FOR LIDTNæstefter kræft er demens den sygdom, vi frygter allermest.Alligevel…

Slået op af Faglige SeniorerTorsdag den 26. september 2019

Først publiceret: torsdag 26. september 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.