Av. En tur til tandlægen kan gøre ondt - også i økonomien.

Dårlige tænder? Se, hvordan du får tilskud til tandbehandling

Har du ondt i tænderne, kan du søge tilskud til behandling, når du er pensionist.

Senest opdateret: mandag 15. april 2024

Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis får mange spørgsmål om helbredstillæg. Især spørgsmål om støtte til tandbehandling og betaling af proteser.

”Det kan være svært at gennemskue, hvad man kan få støtte til. Der er nemlig flere muligheder,” fortæller Carsten Riis.

Der er 3 muligheder for at få støtte:

  1. Helbredstillæg
  2. Udvidet helbredstillæg
  3. Personligt tillæg

Tilskud til tandprotese

”Tandlægen siger måske, at du har brug for en fast protese, men selvom kommunen ikke har kigget ind i din mund, mener de, at en aftagelig protese er nok,” forklarer Carsten Riis.

”Implantater er dyrere, så kommunen vil altid prøve at slippe så billigt som muligt,” siger socialrådgiveren. ”Du skal altid søge din kommune, inden behandlingen. Kommunen skal nemlig vurdere, om udgiften er nødvendig.”

Helbredstillæg til tandproteser gives til udgiften til billigste, men tilstrækkelige aftagelige protese. Hvis du ønsker en fast protese, kan du dog også få tilskud, som så beregnes i forhold til udgiften til en aftagelig protese. Du skal så selv betale forskellen.

Du kan dog søge støtte til implantater, hvis der er en tandlægefaglig begrundelse for, at du ikke kan bruge en aftagelig protese.

”Tag en  snak med din tandlæge om, hvad der skal gøres, hvis protesen ikke virker,” råder Carsten Riis. ”Du skal også være opmærksom på, at du kan have mulighed for at søge resten af beløbet som et personligt tillæg”.

Sådan søger du helbredstillæg

Helbredstillæg er en ret, du har, hvis de generelle betingelser er opfyldt. Kommunen skal ikke beregne dit rådighedsbeløb som ved ansøgning om andre personlige tillæg.

Det betyder, at du kan få helbredstillæg til betaling af dine egne udgifter til almindelig tandlægebehandling, som den offentlige sygesikring giver tilskud til efter sundhedsloven. Hvor meget du får afhænger af din likvide formue og din personlige tillægsprocent.

Hvis din personlige tillægsprocent er 100, får du dækket 85% af din egenbetaling til almindelig tandbehandling.

Har du en formue på mere end 99.200 kroner (2024), kan du ikke få helbredstillæg.

Sådan søger du udvidet helbredstillæg

Som pensionist kan du også søge Udvidet helbredstillæg.

Du kan søge om tilskud til behandlinger, som ikke er dækket af sundhedsloven, for eksempel hvis du har udgifter til tandproteser og udvidet tandbehandling.

Du kan få udvidet helbredstillæg på op til 85 % af dine egne udgifter til tandprotese. Kommunen giver normalt kun tilskud til aftagelige tandproteser.

Tillægget gives til den billigste (men tilstrækkelige) aftagelige tandprotese. Det vil sige proteser, der erstatter mistede tænder, og som fjernes fra munden. Det gælder både delproteser (erstatning af nogle tænder) og helproteser (erstatning af samtlige tænder i over- eller undermund).

Du kan kun få udvidet helbredstillæg til dine egne udgifter til faste tandproteser, faste kroner og broer, hvis kommunen vurderer at udgiften er nødvendig. Det kræver, at det er den eneste tandlægefagligt forsvarlige løsning, og hvis erstatning af en tand er nødvendig af kosmetiske eller tyggefunktionelle årsager.

Hvis du søger om udvidet helbredstillæg til tandproteser eller udvidet tandbehandling, skal du søge kommunen inden behandlingen. De skal bruge et prisoverslag fra din tandlæge eller kliniske tandtekniker.

På borger.dk kan se, hvordan du søger din kommune om udvidet helbredstillæg (vælg kommune og se oplysninger for din kommune).

”Du kan bruge en bevilling af en aftagelig protese til at dække en del af udgiften til en fast protese, hvor du selv betaler differencen”, minder Carsten Riis om.

Sådan søger du personligt tillæg til tandlægeregningen

Er du vanskeligt stillet økonomisk, kan du også søge kommunen om personligt tillæg til den del af tandlægeregningen, som helbredstillægget ikke dækker. Du kan for eksempel søge personligt tillæg til egenbetalingen af  kroner og faste broer.

Du har ikke retskrav på at få et personligt tillæg.

”Kommunen skal altid foretage en konkret individuel vurdering. Der er store forskelle på kommunernes forvaltning og bedømmelse af behov for personligt tillæg. Spørg i din egen kommune,” råder Carsten Riis.

Det er din kommune, der fastlægger, hvor meget du må have i formue for at kunne få personligt tillæg.

Beskæftigelsesministeriet udsender dog hvert år en vejledende formuegrænse, som er 99.200 kroner (2024). De fleste kommuner anvender også et såkaldt rådighedsbeløb. Det er det beløb, man vurderer, du skal have til rådighed til mad, tøj og fornøjelser, når de faste udgifter er betalt.

Spørg socialrådgiveren om helbredstillæg og støtte til tandbehandling

I Faglige Seniorers brevkasse kan du spørge Carsten Riis om helbredstillæg, pension og tillæg, støtte til hjælpemidler og andre sociale spørgsmål.

Spørg socialrådgiveren

Beregn din personlige tilægsprocent

Enlig

Par

Først publiceret: torsdag 3. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret mandag 15. april 2024 kl. 15:31

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.