105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort i 2017. Det er en tredobling siden 2009, viser en ny undersøgelse.

Står du selv med regningen? Svindlere vil misbruge dit Dankort

105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort i 2017. Se her, hvad det koster dig, hvis dit kort bliver misbrugt.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

De fleste af os har prøvet at få en mail eller SMS, som vil lokke vores kortoplysninger ud af os. Måske har du tænkt: hvem hopper dog på den? Men det er der mange, der gør.
Derfor bliver svindlerne ved med at prøve, og de bliver dygtigere og dygtigere.

En ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd (DKR) viser, at omkring 105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort i 2017.

Ofrenes gennemsnitlige tab var på omkring 6.000 kroner. Heldigvis får de fleste tabet dækket af deres bank eller forsikringsselskab.

De kriminelle kan få fat i dine betalingskortoplysninger på mange forskellige måder. Det kan være ved tyveri af betalingskort, afluring af kortoplysninger, internethandel og gennem mails, der lokker modtageren til at indtaste sine kortoplysninger.

Unge mest udsatte

105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort i 2017. Det er tre gange så mange som i 2009, viser en ny undersøgelse.

Det er ikke seniorerne, der er de mest udsatte for svindel. Det er i stedet de 16-29-årige, viser rapporten Internetkriminalitet 2017, som er foretaget af Peter Kruize fra Københavns Universitet for DKR.

“Det kan måske lyde overraskende for nogle, at de yngre og veluddannede er mere i risiko for at blive snydt, men det handler formentlig om, at de handler langt mere på nettet. Den anden mulighed kan være, at de oftere handler på udenlandske sider, hvor vi ved, at det mest af svindelen foregår,” siger analytiker i DKR Jon Lund Elbek.

Selvrisiko ved misbrug

Du har ingen selvrisiko, hvis du bliver svindlet og:

  1. Dit kortnummer og udløbsdato er blevet set af svindlere, som har brugt dem til at hæve penge på din konto eller købe varer over nettet
  2. Dit kortet bliver stjålet og brugt uden pinkode.

Din kortudsteder dækker tabet. Det er dog det krav, at du straks kontakter dem, når du opdager, at dit kort er væk eller misbrugt.

Selvrisiko på 375 kroner

Hvis dit kort og din pinkode er blevet misbrugt, har du en selvrisiko på 375 kroner. Det gælder uanset, hvor meget svindlerne har hævet eller købt varer for.

Det er dog det krav, at du straks kontakter din kortudsteder, når du opdager, at dit kort er væk eller misbrugt.

Selvrisiko på 8.000 kroner

Din selvrisikoen kan stige til 8.000 kroner, hvis:

  1. Du ikke kontakter din bank, så snart du opdager, at kortet er væk eller er blevet misbrugt.
  2. Du selv har oplyst din pinkode til den person, der har misbrugt dit kort.
  3. Du på grund af grov uforsvarlig adfærd har gjort det let at misbruge dit kort, for eksempel ved at skrive pinkoden på kortet eller gemme den samme med kortet.

Ingen dækning

Du hæfter selv for hele beløbet, hvis du selv har oplyst pinkoden til den person, der har misbrugt kortet, og du vidste eller burde have forudset, at der var en risiko for misbrug.

Har du været udsat for misbrug?

Har du været udsat for at dit kreditkort er blevet misbrugt af andre? Og synes du, at det er rimeligt, at du selv skal i visse tilfælde skal betale hele tabet? Fortæl om det – din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.

MISBRUGT DANKORT? SE HVORDAN DU ER DÆKKET105.000 danskere fik misbrugt deres betalingskort i 2017. Det er en tredobling…

Slået op af Faglige SeniorerMandag den 14. oktober 2019

Først publiceret: mandag 14. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.