Især kvinder under 30 år og over 60 år bliver ramt af blærebetændelse.

Budskab til kvinder over 60 år: Pas godt på underlivet

Blærebetændelse er en hyppig sygdom blandt kvinder over 60 år. Ny kampagne fra Sundhedsstyrelsen har forkus på forebyggelse - og på at undgå brug af antibiotika. Se de gode råd her.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Skal du tisse hele tiden og har du ondt, når du lader vandet. Så er der stor risiko for, at du har fået blærebetændelse.

Lidelsen er blandt de mest udbredte og hver 10. kvinde har haft symptomer på blærebetændelse det seneste år.

Langt de fleste er kvinder. Det er især kvinder under 30 år og over 60 år, der bliver ramt af infektionen.

3 tip: Sådan undgår du blærebetændelse

1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk

Bakterier har sværere ved at tage fat, hvis du tømmer blæren jævnligt. Drik ofte og rigeligt - gerne 1-2 liter i løbet af dagen. Så skal du oftere på toilettet, og når du tisser, skyller du bakterierne ud. Al slags væske tæller med, også kaffe og te.

2. Giv dig tid når du tisser

Hvis du skynder dig, når du er på toilettet eller har svært ved at tømme blæren helt, kan der stadig være urin tilbage i blæren. Det kan danne grobund for bakterier. Så husk at give dig god tid, når du tisser, og vent til sidste dråbe er ude.

3. Hold dig ren og tør forneden
Pas på dine slimhinder, undgå rifter og irritation og vær omhyggelig med at holde dig ren og tør forneden.

Kilde: Sundhedsstyrelsens side "Antibiotika eller ej".

“Ofte er symptomerne ikke til at tage fejl af. Man skal hele tiden tisse, og det gør ondt. Urinen kan også blive uklar og lugte dårligt, og i mere alvorlige tilfælde kan man for eksempel have blod i urinen og få feber og kulderystelser,” skriver Sundhedsstyrelsen.

Årsagen til at blærebetændelse forekommer hyppigere hos kvinder over 60 år skyldes blandt andet, at immunsystemet ændrer sig og svækkes med årene.

Kampagne: Drik rigeligt

En ny kampagne skal få flere til at være opmærksom på, hvordan blærebetændelse kan forebygges. Behandling af urinvejsinfektioner er en af de områder, hvor der bruges mest antibiotika.

“Kampagnen indeholder både meget konkrete råd om, hvad man selv kan gøre for at forebygge, at man får blærebetændelse og mere generel viden. Hos kvinder kan de forandringer, der kommer i forbindelse med overgangsalderen gøre, at slimhinden i urinrøret blive mere tør og tynd, og dermed mere modtagelig for bakterier. Et af rådene er at drikke rigeligt med væske i løbet af dagen, fordi det kan være med til, at bakterierne bliver skyllet ud”, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Asja Kunøe.

Undgå unødig antibiotika

Et andet hovedbudskab i kampagnen er, at hvis man har symptomer på blærebetændelse, skal man tage kontakt til sin læge og blive undersøgt.

Men selv om man har symptomer, er det ikke altid, at antibiotika er nødvendigt.

“Kampagnen er en del af vores samlede indsats for at forebygge unødig brug af antibiotika, og på den måde nedsætte risikoen for at bakterier bliver resistente over for antibiotika. Vi vil jo gerne beholde antibiotika som en effektiv behandling mod infektioner, også i fremtiden”, siger Asja Kunøe.

Det skønnes, at op imod halvdelen af alle recepter på urinvejsantibiotika til kvinder over 60 år gives på forkert grundlag.

Ældre kvinder får flest recepter

Jo højere alder, jo flere recepter indløses mod blærebetændelse. Af kvinder mellem 60 og 69 år, der indløser en recept på antibiotika mod blærebetændelse, indløser 18 procent mere end to recepter.

Hos dem, der er over 80 år og får antibiotika mod blærebetændelse, er det 32 procent, der indløser mere end to recepter. Det svarer til, at ni procent af alle kvinder over 80 indløste mere end to recepter i 2018, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Halvdelen af al antibiotika til kvinder over 80 år gives i forbindelse med blærebetændelse.

Bakterie fra endetarmen

De fleste blærebetændelser skyldes, at bakterier fra endetarmen kommer i kontakt med slimhinderne omkring skeden og urinvejene. Derfra kan de ”vandre op” i blæren.

Efter overgangsalderen vil mangel på østrogen gøre slimhinden i skeden og urinrøret tør og tynd – og dermed mere modtagelig for bakterier, fremgår det fra Sundhedsstyrelsen.

Kontakt lægen

Hvis du tror, du har blærebetændelse, skal du kontakte din læge.

Din læge kan afgøre, om du har blærebetændelse, og om du eventuelt skal have antibiotika. Antibiotika hjælper kun, hvis der er bakterier i urinen.

 

Først publiceret: mandag 18. november 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:25

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.