I langt de fleste tilfælde er det en god idé at skrue ned for varmen – også selvom du kun lufter ud kortvarigt.

Skal du skrue ned for varmen på radiatoren, når du lufter ud?

Bør du slukke for varmen under udluftning, eller er det bedre at lade radiatoren varme videre? Få fageksperternes råd her.

Senest opdateret: Wednesday 15. January 2020

Om vinteren bør du lufte ud i 5 minutter 2-3 gange om dagen med gennemtræk for at skifte den varme, gamle luft ud, men bør du skrue ned for varmen på radiatoren imens?

God idé at skrue ned for varmen ved udluftning

I langt de fleste tilfælde er det en god idé at skrue ned for varmen – også selvom du kun lufter ud kortvarigt. Det skyldes især, at de fleste radiatorer er placeret tæt på vinduer, hvor termostaten hurtigere opfanger kulden.

Åbner du vinduet med en tændt radiator, kompenserer radiatoren ved at “skrue” op for varmen i forsøget på at opretholde den indendørs temperatur. Det betyder, at temperaturen kan blive høj, når du er færdig med at lufte ud, og det kan give regulære svedeture.

…men nogle gange er det unødvendigt

Selvom du som hovedregel skal skrue ned for radiatoren under udluftning, afhænger valget også af andre faktorer som:

  • Type og placering af termostat.
  • Varighed af udluftning.
  • Alder på din radiator.

Nogle nyere termostater lukker nemlig selv ned, når vinduet står åbent, og nogle termostater sidder længere fra vinduet, så de ikke når at registrere de lavere temperaturer. Præcist, hvor langt fra termostaten skal sidde, er der ikke lavet undersøgelser på.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Samtidig sænker nogle minutters udluftning ikke temperaturen på samme måde som en halv times udluftning.

Og så afgør radiatorens rolle også, hvad du får mest ud af. Gamle radiatorer indeholder mere vand og tager længere tid om at køle af end nyere radiatorer. Men også her er det uklart, præcist hvor gammel radiatoren skal være, før det ikke kan betale sig at lukke for den, mens du lufter ud.

Skru ned frem for at dække til med en klud

Det gamle tip om at tildække termostaten for at skærme for kulden kan du heller ikke altid regne med. Også her varierer effekten nemlig, alt efter hvilken type termostat din radiatorer er udstyret med.

Brug derfor kræfterne på at skrue ned, frem for at lede efter en klud til at lægge over termostaten.

Skal du skrue ned for gulvvarmen, når du lufter ud?

Nej, det er ikke nødvendigt at skrue ned for gulvvarmen, når du lufter ud, da gulvvarme ikke når at reagere på temperaturskift.

Koster det ekstra, at varmen er tændt under udluftning?

I de fleste tilfælde stiger varmeregningen, hvis radiatoren er tændt under udluftning.

Fakta om radiatorer

  • Radiatoren skal altid sidde under vinduet, hvis muligt.
  • Ved gulvvarme gælder andre regler, da det tager lang tid at få temperaturen op igen.

Men det drejer sig om småbeløb – især ved få minutters udluftning. Igen er det faktorer som alder på radiatoren, termostatens type m.v., der afgør, hvor meget.

Har du ligesom 64 procent af de danske husstande fjernvarme, kan du dog komme til at betale ekstra, hvis radiatoren varmer for fulde drøn – for eksempel ved åbne vinduer. Temperaturforskellen gør nemlig, at der kommer mere varmt vand ud i radiatoren, end der er brug for. Det varme vand når ikke at afgive varmen i radiatoren, og det “for varme” vand ryger retur til fjernvarmeværket, som ofte tager penge for afkøling.

Først publiceret: Monday 2. December 2019
Artiklen er sidst opdateret Wednesday 15. January 2020 kl. 16:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.