Jimmy Gørtz fortæller i bogen "Det er bag masken, at sandheden gemmer sig" om sin gruopvækkende opvækst hos en voldelig og fordrukken alenefar. Foto: Ida Vang

Jimmy har skrevet sig ud af barndommens rædsler

Opvæksten med en dybt alkoholiseret far, daglige tæsk og ydmygelser var nær endt i selvmord. Volden stoppede først, da han som 15-årig slog igen for at forsvare lillebror. Nu har snart 60-årige Jimmy Gørtz skrevet en bog om barndommens rædsler.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Far.

For de fleste et trygt og varmt ord. Fyldt med kærlighed og omsorg.

Men ikke for Jimmy Gørtz.

For ham er det fyldt med grusomme minder fra en barndom med en dybt alkoholiseret far, der tæskede løs med en svirpende pind og de bare næver – og hvor ydmygelser og psykisk vold var hverdag. Hele tiden. I årevis.

Jeg vil for ingen andre ønske, at de går igennem det samme i deres opvækst.

Jimmy Gørtz, forfatter, uddannet flymekaniker.

Jimmy Gørtz nærmer sig nu 60 år.

Uddrag fra bogen

"Selv i sine bedste stunder, hvilke der var ufatteligt få af, så var far fuldstændig uberegnelig. Hans iltre temperament gjorde, at han reagerede uden at tænke på konsekvenserne af de skader, han forvoldte på mig eller vores hjem. På et tidspunkt kylede han i raseri sit krystalaskebæger efter mig. Han blev pissesur over ikke at ramme mig, for der kom et stort hul i væggen ved siden af stuedøren. Igen måtte jeg i gang med mine håndværksmæssige evner. Jeg fik dækket hullet til med en forside fra Familie Journalen februar 1957."

Fra Jimmy Gørtz erindringsbog "Det er bag masken, at sandheden gemmer sig" udgivet på forlaget Mellemgaard.

Men arrene fra opvæksten og rædslerne som dreng i den lille lejlighed i Rødovre er der stadig.

Det samme er minderne om en mor, der forlod sin voldelige mand og børnene Jimmy og lillebror Tommy, da Jimmy kun var otte år. Datteren tog hun med sig.

Det er også erindringerne om en skole, familielæge og et kommunalt system, der vendte det blinde øje til, hvad der foregik.

Det er der nu kommet en stærkt personlig og gruopvækkende beretning ud af, som Jimmy Gørtz har samlet på 448 sider i bogen ”Det er bag masken, at sandheden gemmer sig”.

Bogen udkommer 9. december.

Skrev det hele som terapi

”Bogen er mit lille barn. Jeg har skrevet og skrevet de seneste 15 år. Det har været min terapi; en måde at få afledt de voldsomme følelser og minder fra dengang. Det, der ligger så dybt i mig. Efterhånden var det blevet til over 1.200 sider på computeren,” fortæller forfatteren.

Det var ikke meningen, at de mange ord skulle blive til en bog.

Jimmy Gørtz

  • Jimmy Gørtz er født 13. december 1959.
  • I lære som flymekaniker i SAS 1978-81.
  • Arbejder I SAS som flymekaniker 1981-90, miljø- og sikkerhedsleder 1990-97, forhandlingskonsulent 1997-2000, personalechef, HR Director 2000-09.
  • Projektchef, adm. dir. i A2Z Turnkey i 2010-12.
  • Sikkerhedsleder i Banedanmark siden 2013.
  • Var frivillig og formand for Røde Kors Herlev i 2013-18.

Men da nogle folkeskoleelever efter et foredrag hørte, at han havde nedskrevet sin fortælling, opfordrede de ham til at udgive en bog, som alle kunne læse.

”Jeg vil med bogen ikke hænge nogen ud men berette om de forfærdelige oplevelser, der har præget, domineret og været så afgørende for mit liv. Jeg vil for ingen andre ønske, at de går igennem det samme i deres opvækst. Desværre er sandheden, at det gør mange børn. Og at det fortsat sker,” siger Jimmy Gørtz.

Tæt på at begå selvmord

Volden og den psykiske tortur gik mest ud over Jimmy, der beskyttede sin lillebror mod faren. Det blev så voldsomt, at Jimmy som 11-årig forsøgte at tage sit eget liv.

Det var først, da han som 15-årig tog et opgør med sin far og slog igen, for at forsvare sin lillebror, at volden stoppede.

Siden trodsede Jimmy Gørtz opvæksten og kom i lære som flymekaniker i SAS. Her gjorde han karriere i forskellige chefstillinger. I dag er han sikkerhedsleder i Banedanmark.

”Jeg arbejdede som en gal. Min far var alkoholiker, men jeg blev afhængig af at arbejde. I mange år satte jeg en facade op; jeg ville ikke have, at nogle skulle se ind i mig og opdage følelserne,” fortæller Jimmy Gørtz.

Lille datter fik facaden til at falde

Det var først da han og hustruen fik datteren Vicky, at facaden faldt.

”Overfor et barn er du ærlig og viser din kærlighed. Og det var her jeg erkendte, at jeg ikke skulle gemme mig: At det var OK at have følelser og at vise dem. Jeg lærte at græde – og at man ikke går i stykker af det,” fortæller han.

Ud over foredrag har Jimmy Gørtz også været med i flere radioprogrammer og i Lisbeth Zornigs TV2-serie ”De brændte børn”.

Bogsalg går til udsatte børn

Bogen ”Det er bag masken, at sandheden gemmer sig” er udgivet på forlaget Mellemgaard. Bogen koster 300 kroner og kan købes hos boghandleren eller hos forlaget.

Forfatterhonoraret for bogen går ubeskåret til projekter, der omfatter socialt udsatte børn.

Læs også stort interview med Jimmy Gørtz: ”Drengen i det blinde øje”. Her kan du læse mere om forfatterens grumme opvækst, og hvad det har betydet for hans liv.

Hvad mener du?

Jimmy Gørtz sætter med bogen fokus på sin egen grusomme opvækst. Men var Jimmys opvækst og misrøgt af børn mere almindeligt dengang, hvor mange vendte det blinde øje til?

Hvad mener du? Deltag i debatten om Jimmy Gørtz bog på Faglige Seniorers Facebook-side

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2585242288190700?__xts__[0]=68.ARCRBh6XHKJAwt7o3rwHOsu6rgmiO_0d7b9DiF5brWFGOMFg7fNuQ8BPzWM8l-lZrUVnALA1ctx0fTELiVCvK9f8ZUvUuSV9UgfSxgxbF3YLYMOdcUzoVuNV4CBQeKLnlKVtv__51fdnAuj9joef5quI4Zwt1e23lE8hEFKgYc4XM0x4XEvl5YJ2qgSkJKWJXPbLuvgrxfvNvShHl_ySKRclFTucXYp2FTU8aN3YJZSB37iwaeSUhPWzPRHSAP6xmhcnU0vlkcFEqLrXE7cZ2S5z8vves-wPYvFRPt87ODhMpVHMc1lwoaayazeER5av-BB_2gNIeczTfa-lvxFm32xhnQ&__tn__=-R

 

 

Først publiceret: onsdag 4. december 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.