Tilbage fra Thailand: Det er når vi kommer hjem, det bliver værst
Søndag morgen landede pensionistægteparret Hanne og Erik som nogle af de sidste i lufthavnen efter 14 dages ferie i Thailand: "Alt er så forandret". Læs deres beretning her
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
”Vi blev mødt af politibetjente, der stod rundt omkring på vores gang fra flyet gennem ankomsthallen frem til bagageudleveringen. Vi fik besked på at holde afstand. Ikke noget med at kramme. Vi blev gjort opmærksom på, at gjorde vi det, ville vi få en bøde på 1.500 kroner”.
Det var lidt af en anderledes oplevelse, der mødte pensionist-ægteparret Hanne og Erik Hansen, da de søndag morgen landede i Kastrup Lufthavn efter 14 dages ferie i Thailand.
Som nogle af de sidste nåede de hjem fra charterferie i udlandet.
Og ja, der var mange der hostede, men det er da jo altid, når man rejser.
Hanne Hansen, folkepensionist
”Det er som at komme til et helt andet Danmark. Alt ser ud til at være så forandret efter coronasmitten. Men jeg synes, at det er fint, at politi og myndigheder passer på folk i lufthavnen og fortæller, hvad man skal gøre” fortæller Hanne Hansen, der er 73 år.
Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona
Gør som over 200.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to
Hun kan dog ikke helt genkende billedet af rejsende, der står tæt ved baggageudleveringen, som flere medier beretter.
Tværtimod gik alt nemt og smertefrit, da de ankom søndag morgen.
”Men vi var vist også med det første fly, der var landet på det tidspunkt og jeg forstår, at forholdene er strammet op.”
Familie på sms: Kom hjem
For 14 dage siden gik Hanne og Erik Hansens rejse ud af Kastrup Lufthavn til Thailand, hvor ægteparret i over 10 år hvert år har holdt 14 dages ferie på Hotel Hilton på deres yndlingsdestination.
Sådan tilmelder du dig Danskerlisten
Hanne Hansen tilmeldte sig Udenrigsministeriet såkaldte Danskerliste, mens hun og manden Erik var på ferie i Thailand og situationen strammede til under corona-krisen
"Og det vil jeg anbefale alle andre at gøre. Det giver tryghed, at danske myndigheder ved, hvor vi er og kan give beskeder, når der opstår en kritisk situation", fortæller Hanne Hansen.
Du kan tilmelde dig Danskerlisten gennem appen Rejseklar. Læs mere her.
Det var før alarmklokkerne om coronasmitte for alvorlig begyndte at ringe i Danmark.
”Som altid havde vi glædet os til at slappe af og møde venner, der ligesom os holder ferie på hotellet. Men i år var der færre gæster end sædvanlig, og i løbet af ferien blev der mere og mere tomt. Mange var blevet væk på grund af corona-krisen og der kom ikke nye gæster. Der var masser af plads ved morgenmaden, og ved poolen behøvede man ikke længere at kæmpe om at få den bedste solvogn.”
”Men efterhånden som dagene gik, begyndte folk at få sms’er eller blev ringet op af familiemedlemmer, der opfordrede dem til at afbryde ferien og komme hjem. Vi fik også besked fra vores børn om, at vi skulle skynde os til Danmark. Min mand gik igang med at følge med på de internationale TV-stationer, og der begyndte at florere alle mulige rygter. Blandt andet om, at al flytrafik var på vej til at blive lukket ned,” fortæller Hanne Hansen.
De blev dog beroliget af deres rejsearrangør, Apollo. Hjemrejsen ville foregå som normalt, var beskeden.
Corona-smitte i bar-gaden
Onsdag blev det første tilfælde af coronasmitte konstateret i bar-gaden tæt ved hotellet. Gaden blev spulet og siden lukket ned. Også det lokale marked blev pakket sammen.
Alt var mørklagt.
”Barer, tatovør-forretninger, frisører og massører blev lukket. Restauranter stod tomme. Alt var mørklagt. Forfærdeligt for de lokale, der mister indtægt. Det endte med, at vi spiste i hotellets bar. Det plejer vi ellers aldrig,” fortæller Hanne Hansen.
Hun fortæller, at personalet alle bar mundbind, og at der blev jævnligt sprittet af.
”Så vi følte os på den måde i meget trygge hænder,” siger Hanne Hansen, der heller ikke oplevede, at der var nogen syge. Hverken blandt personalet eller hotellets gæster.
”Men som en af vores venner sagde: Det er ikke så galt nu. Det bliver værst, når vi kommer hjem”.
Tog mundbind af i tætpakket fly
Rejsen hjem gik fra lufthavnen i Bangkok.
Her blev alle passagerer scannet med temperaturmålere i afgangshallen, mens de ventede i kø.
”Vi slog heldigvis ikke ud på måleren, og jeg så heller ikke andre, der blev scannet med for høj temperatur,” fortæller Hanne Hansen.
Mange rejsende havde skaffet sig mundbind, som de havde for ansigtet, mens de ventede i lufthavnen.
Det gjaldt også de fleste af de danskere, der sammen med Hanne og Erik skulle til København med flyselskabet Thai.
Hanne havde også selv mundbind på.
Når så mange mennesker presset sammen i en kabine, er der vel en øget risiko for smitte.
”Men så snart de kom ombord på flyet, tog de alle deres mundbind af. Det synes jeg, var lidt besynderligt, for netop når så mange mennesker er presset sammen i en kabine, er der vel en øget risiko for smitte? Men jeg tog selv mit af, når jeg skulle spise, så jeg var nok ikke bedre end de andre,” fortæller Hanne Hansen.
Personalet i flyet havde alle handsker og mundbind på under hele turen til København, ligesom passagerne blev tilbud at få sprayet hænderne med håndsprit.
”Vi sad jo tæt, som man nu gør i et fly. Heldigvis fik vi pladser på en række med et tomt sæde, men bagved og foran var der jo folk, der var tæt på os. Og ja, der var mange der hostede, men det er da jo altid, når man rejser,” fortæller Hanne Hansen.
Hjem til morgenmad i Glostrup
Hun og Erik er nu tilbage i hjemmet Glostrup efter en lang rejse.
Datteren Marianne havde sørget for, at der var købt ind og lavet morgenmad. Men hun var der ikke selv.
”Vi plejer altid at spise sammen med vores familie, når vi kommer hjem. Men ikke i dag. Som min datter siger: ”Mor, I er de mest udsatte. Så i bliver inde. Vi bliver væk fra jer. Sig til, hvis i mangler noget”. Ja, alt er så forandret,” fortæller Hanne Hansen.
Hun og Erik forbereder sig nu på at holde sig hjemme de næste 14 dage. Mindst. Efter deres livs mest anderledes rejse til Thailand.
”Og den sidste, tror jeg. Jeg vil aldrig være i sådan en situation igen.”
Hvad har du oplevet?
Hanne og Erik var heldige at komme hjem fra ferie som nogle af de sidste turister.
Har du også været på ferie under corona-krisen? Eller kender du nogen? Og hvad er din holdning? Fortæl om det på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2810142202367373?__xts__[0]=68.ARBsgF2TaX3u-Mx3edBj0QX0PuAFNj6-e7EtyAi-5fpDvPozMRVw_y-9wkdABOI30giTDHZBnohmNa0R8tDgW5HmYQDVIZSI09nM2b7e4l0VWr6MzfVaPLKUZg9–GiNVZRWRsWWAGDbv2DzSvvVX_aRgGhFP6_hwUyYc-aLB-tl1rsP4_RGR_gV-PKblppguFruNlLxFUv46SCAmJS72VzkgjrOAV26oId2mCTTOJZjifFXJnOBeP-Sc_pcl06IrwMrLI7RRIud2KxjAKGCE_pa7idisAkcXEYNphZJKwcdwAr8hQWMGJ_leyNFru44dmhX&__tn__=-R-R-R
Først publiceret: søndag 22. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:42