Ældre sårbare får nu mulighed for at få en håndsrækning i hverdagen til blandt andet indkøb, afhentning af medicin og til at få fikset helt nødvendige praktiske ting i hjemmet.

Dansk Folkehjælp og Faglige Seniorer i partnerskab: Sådan vil vi hjælpe sårbare ældre

Faglige Seniorer indgår i nyt partnerskab, der skal hjælpe sårbare ældre i landets kommuner med indkøb og praktiske gøremål i hjemmet under corona-krisen.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Sårbare ældre i landets kommuner får nu en håndsrækning fra andre ældre under corona-krisen.

Det er fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer med 230.000 medlemmer, der har indgået et partnerskab med Dansk Folkehjælp.

Faglige Seniorer er glade for at kunne bidrage med at hjælpe andre ældre.

Ole Ibsen, landsformand, Faglige Seniorer

Hjælpeorganisationen har netop igangsat en omfattende indsats med titlen “Akuthjælp til sårbare ældre” i samarbejde med en række af landets kommuner om blandt andet hjælp til indkøb og praktisk hjælp i hjemmet.

”Dansk Folkehjælp gør en fantastisk indsats, og vi i Faglige Seniorer er glade for at kunne bidrage med at hjælpe andre ældre, der er i en svær situation i forbindelse med corona-krisen,” siger landsformand i Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

Landsformand Ole Ibsen: Fællesskabet har brug for dig

Faglige Seniorers landsformand Ole Ibsen opfordrer dig til at være frivillig og være med til at hjælpe sårbare ældre i den svære situation:

”Jeg tror, at der er rigtigt mange af os, der savner at kunne gøre nytte, og selv om vi allesammen skal være ekstra påpasselige, er der mere end nogensinde brug for, at fællesskabet træder til overfor de ældre, der har allermest brug for det.

Så hvis du har lyst og mod på at hjælpe med dagligvareindkøb, udbringning, medicinindkøb eller lignende, opfordrer jeg dig til at melde dig som frivillig til Dansk Folkehjælp. Man skal ikke forvente at blive sendt ud i morgen, for det vil tage tid at etablere samarbejdet, kommunerne skal visitere de ældre, der har brug for hjælp, men det er vigtigt at de frivillige står klar den dag, der er brug for det”.

Hos Dansk Folkehjælp er generalsekretær Klaus Nørlem glad for, at Faglige Seniorer har meldt sig som partner.

”Vores dagligdag er en anden end den var for blot få uger siden, og det giver udfordringer, ikke mindst for de ældre og sårbare. Vi glæder os over, at de ældres egen organisation er på banen og ser frem til, at de mange aktive seniorer kan yde deres bidrag til at hjælpe sårbare ældre,” siger Klaus Nørlem.

Kommuner henviser ældre til hjælp

Akuthjælpen til ældre omfatter nødvendige dagligvareindkøb og udbringning, nødvendige medicinindkøb og udbringning, madudbringning samt nødvendig praktisk hjælp.

Det er kommunale medarbejdere i de kommuner, der samarbejder, der henviser udsatte ældre til de fire hjælpeindsatser.

Sådan bliver du frivillig

Vil du være frivillig og hjælpe sårbare ældre med indkøb eller praktisk hjælp i hjemmet, skal du tilmelde dig på Dansk Folkehjælps hjemmeside – klik her.

Læs mere om at være frivillig i Dansk Folkehjælp - klik her

 

Det er frivillige, der sørger for indkøb og udbringning af varer samt medicin og nødvendig praktisk hjælp i hjemmet.

Skal identificere sig

Klaus Nørlem understreger, at frivillige ikke skal løse egentlige opgaver, som er omfattet af overenskomstområder eller er konkurrenceforvridende.

”Men det er Dansk Folkehjælps opfattelse, at den aktuelle situation kræver en fleksibilitet, der er større end vanlig,” siger han.

Alle frivillige skal kunne identificere sig med deres kørekort og/eller sygesikringskort samt kopi af godkendt frivilligaftale.

Snart er aftaler på plads

Foreløbig har 20 kommuner vist interesse for at deltage i indsatsen, mens 250 frivillige har meldt sig.

”Vi regner med at have aftaler på plads med de første fem kommuner i løbet af ugen,” oplyser Klaus Nørlem.

Her kan du hjælpe som frivillig

Nødvendige dagligvareindkøb og udbringning

  • Som frivillig sørger du for afhentning af indkøbsliste, indkøb af varer samt beløb (evt. ved udlæg) og levering af det indkøbte til den ældre.
  • Der vil maksimalt kunne handles for 400 kroner pr. varetur. Beløbet afregnes direkte til den frivillige.

Nødvendige medicinindkøb samt udbringning

  • Du kan hjælpe med medicinindkøb og levering på samme måde som ved dagligvareindkøb, men her skal du også medbringe borgerens sygesikringskort, der skal hentes først hos den ældre. Desuden vil der her være tale om en ikke-fastlagt ”varetur” – idet medicin kan være akut udskrevet.
  • Beløbsgrænsen for køb kan være højere end 400 kroner, da der er tale om medicin.

Madudbringning

  • Her kan du hjælpe med at hente mad til ældre. Som udgangspunkt omfatter dette ældre, der ikke er omfattet af kommunal madordning – for eksempel midlertidige madpakkeordninger eller cateringvirksomheders tilbud.

Nødvendig praktisk hjælp

  • Her kan du hjælpe med akutte, mindre tekniske problemer, såsom skift af sikringer, TV eller telefoni, der ikke fungerer.

Dækning af udgifter

Som udgangspunkt vil Dansk Folkehjælp dække den frivilliges kørselsudgifter bortset fra de første 20 kilometer.

Hvad mener du?

Hvad synes du om, at frivillige seniorer hjælper sårbare ældre? Er det en god ide eller bær man overlade det til andre?

Vær med i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2816634745051452?__xts__[0]=68.ARBl17ijAMC7fQg3Si2_5W0o9REDcehaP2ixXVpzEqenp0Bic0MgebLabSZHBjBcTOxC1rYXg4THwfbDsU62XCw3xbl2eIccBBpTtHC4mvtmmJfBKl0anoerVjDw_P1AxyduiEBoZnoURph23f7gKBZQrNcTzPXT5is87yo6QnnfDGdCWVXwkW2azVrKkMZYuNENs-jytp1g17vXCiI6KEi-FA8oNlwilF8z_bpBQtTxzZpy5kp7-IImTZw0aAIREyNzIaE0Arp5KQ2iIx7180mitUwokBTbzec_e0644-0UVE7fr7OJPzwP8kERbDcdi05QttrZ-td5hso2HuQfX9TcLA&__tn__=-R

 

 

Først publiceret: tirsdag 24. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.