Hvorfor hægter virusset sig mere på mænd, og hvorfor bliver de mere syge og dør? International forskergruppe kritiserer, at der ikke fokuseres på køn i de mange indsatser, der foregår rundt om i verden.

Brug for hurtig forskning: Mandlige seniorer hårdt ramt af corona

Mænd smittes mere, og de bliver mere syge, og flere dør. Internationale forskere og det danske ”Forum for Mænds Sundhed” efterlyser undersøgelser af, hvad køn betyder for epidemien.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Mænd er hårdest ramt af den corona-epidemien. 60 procent af alle danskere konstateret med corona er mænd. I aldersgruppen 60-69 år er det endda 63 procent.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (24. marts), og billedet er det samme i andre lande.

Derfor vil både udenlandske forskere og det danske ”Forum for Mænds Sundhed” nu have undersøgelser af, hvorfor mænd rammes hårdere.

Nogle dage i Italien har omkring 70 procent af de døde været mænd. Også i Kina er flere mænd end kvinder død af sygdommen. Det skal tages langt mere alvorligt, end at ”mænd er nogle skravl”, siger Svend Aage Madsen, der er formand for Forum for Mænds Sundhed.

Jo ældre, des værre er sygdommen

Kinesere på over 80 er den aldersgruppe, som i højest grad er døde af corona. Næsten 15 procent af de smittede på 80+ har mistet livet, viser en undersøgelse.

Blandt smittede mænd i alle aldre er knap 3 % af mændene døde og 1,7 % af kvinderne.

Delt på beskæftigelse så er ”pensionerede” den gruppe, der har flest døde.

Se hele den kinesiske undersøgelse her (på engelsk)

“Måske ligger der en nøgle til at bekæmpe sygdommen generelt, hvis vi kan finde ud af, hvorfor mænd er så hårdt udsatte. Hvorfor hægter virusset sig mere på mænd, og hvorfor bliver de mere syge og dør, spørger Svend Aage Madsen”, der er psykolog og forskningsleder på Rigshospitalet.

Køn og virus

Ude i verden er der opmærksomhed på, at corona forskelsbehandler kønnene.

Der er nedsat en arbejdsgruppe med titlen ”Køn og COViD-19”. Den består af forskere fra en række lande, men ingen fra Danmark.

Gruppen har netop offentliggjort en artikel i det store britiske medicinske tidsskrift ”The Lancet”. Heri kritiserer de, at der ikke fokuseres på køn i de mange indsatser, der foregår rundt om i verden.

Også ved andre infektionssygdomme bliver mænd ramt hårdere. Det siger Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

“Mænd ser ud til at være klædt lidt dårligere på sundhedsmæssigt. Måske ryger de mere og er mere overvægtige. De har muligvis været mere udsat for forureninger på deres arbejde. Men man siger også, at de kan være dårligere til at vaske hænder”, siger Hans Jørn Kolmos.

Mindre modstandskraft

Mange mænd er svækkede af andre sygdomme, og det kan gøre, at de ikke har den samme modstandskraft over for en infektion.

Mænd er også generelt dårligere til at håndtere deres sundhed, siger Svend Aage Madsen. Kvinder er bedre til at komme til læge, mens mange mænd tænker, at ”det går nok over”.

“Jeg hører i disse dage mænd sige, at nu skal vi jo ikke blive hysteriske med at spritte hænder. Det er fint at se optimistisk på situationen, hvis ellers man efterkommer rådene. Hvis ikke man gør det, så bliver man dumdristig”, advarer Svend Aage Madsen.

Der er brug for systematisk at få kønnets betydning for corona sat på dagsordenen. Måske skal informationen til mænd også gives på en anden måde, mener Svend Aage Madsen.

Fare for større forskelle

Forskerne advarer i “The Lancet” mod, at corona-epidemien kan være med til at forstørre de sundhedsmæssige kønsforskelle. Den bekymring deler Svend Aage Madsen.

“Vi opfordrer politikerne, myndighederne og fagpersoner til at drage kønnet ind i analyser af epidemien. Det skal også indgå, når man tilrettelægger indsatser mod smitten”, siger Svend Aage Madsen.

Artiklen i “The Lancet” kan læses her (på engelsk)

Se Forum for Mænds Sundhed hjemmeside her

Hvad mener du?

Mænd er hårdest ramt af corona, viser statistikken. Hvorfor tror du, at det er tilfældet?

Din mening er velkommen. Deltag debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2816306568417603?__xts__[0]=68.ARC0lRIcsT-kTvjRjxzUAfLZEl1gwgttNDe6s3W0QZtC-SsitG6MWcp_QM2UqwKTVstWtVJ3IlTgxeyiBwlBQN_AtkyyFyxL_Fh-e3Akrc6sW_KuCpD0kEtbjOCCdKYHJVYGV7IGrDAhDgnvwO2qkkFUb9uU600R945ufhM-LukhV7NXyEgbe6bVu5ysETRGHLVYmwQsVBq50WmG7LYXxVrvG2yVcGe6-RbxUWK-odci735duX6lgQ7Vcv6R09bQJyh7t9W2MTFC5s7WnMqinXC9ader9686B-Fs38yF0s57_ykEXTfG0iaMay8Z439nQafQPNt41195Ncm7LYIfgSBoBA&__tn__=-R

 

 

Først publiceret: onsdag 25. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.