Brug din telefon: Sådan kan du hjælpe i kampen mod coronavirus
Nu kan du sammen med andre danskere hjælpe med i forskningen i coronavirus. Det eneste du skal bruge er din telefon eller tablet.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Nu kan du bidrage med at skabe overblik over udbredelsen af coronavirus i Danmark.
- Har du feber?
- En dunkende hovedpine?
- Føler du smerter eller en trykken for brystet?
- Hvad er din nuværende kropstemperatur?
- Kan du tage en dyb indånding og holde vejret i 10 sekunder uden at hoste?
Det er spørgsmål som disse, der skal kortlægge præcist hvilke symptomer, personer med sygdommen COVID19, der forårsages af coronavirus, oplever.
Men føler du dig frisk og symptomfri, kan din sundhedstilstand være mindst lige så relevant for forskerne at kende til.
Vi håber, at så mange danskere som overhovedet muligt har lyst til at bidrage med information.
Shellie Boudreau, lektor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet
Viden om både smittede, måske-smittede og raske personer kan nemlig tilsammen bidrage til et samlet billede af udbredelsen af coronavirus i Danmark.
Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform.
Kampen mod corona: Sådan gør du
Hjælp Aalborg Universitet med at forstå og kortlægge COVID-19 i den danske befolkning. Alle kan deltage og deltagelse er anonym.
Du kan bidrage både hvis du har symptomer og hvis du ikke har symptomer.
Det vigtige er, at du indberetter din tilstand over en længere periode, så forskerne kan få et overblik over udviklingen. Målet er at skabe pålidelige sundhedsdata om, hvordan sygdommen ser ud i hele befolkningen.
Når du har tilmeldt dig, markerer du via et simpelt tegneprogram, hvor du har ondt eller oplever ubehag og derudover registrerer for eksempel din temperatur og øvrige symptomer.
Du kan registrere din tilstand flere gange dagligt og på den måde bidrage til et detaljeret overblik over COVID19-symptomer.
Her kan syge såvel som raske danskere flere gange dagligt registrere deres eventuelle symptomer og generelle velbefindende.
”Vi håber, at så mange danskere som overhovedet muligt har lyst til at bidrage med information om lige præcis deres sundhedstilstand, uanset om de kun har få eller slet ingen symptomer”, forklarer lektor Shellie Boudreau fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.
LÆS OGSÅ: Her holder du dig opdateret om corona-epidemien
Kan danne overblik over corona
I den nuværende situation er det kun personer med meget svære symptomer, der indlægges og dermed følges af sundhedsvæsenet.
Men der samtidig en stor gruppe med lettere eller måske slet ingen symptomer, som forskere og sundhedsvæsen ved meget lidt om.
Alle der har for eksempel en smartphone eller tablet kan logge på indberetningssiden og dermed bidrage – uanset om man har symptomer eller ej.
“Resultaterne kan på sigt hjælpe med at danne et overblik over, hvordan COVID19 påvirker forskellige grupper, for eksempel ud fra alder, køn og bopæl. Derudover kan den detaljerede viden om symptomer måske bruges i udviklingen af vacciner eller i prognoser for andre sygdomsepidemier”, siger lektor Shellie Boudreau.
LÆS OGSÅ: Det skal du vide: Coronavirus på 5 minutter
Data til Statens Serum Insititut
Den data, der bliver samlet i kortlægningen, kan supplere den viden, som sundhedsmyndighederne i øvrigt indsamler om COVID19. Det er blandt andet planen at stille data til rådighed for Statens Serum Institut.
Aalborg Universitet oplyser, at der er tale om et sikkert forskningssystem til indsamling af sundhedsdata. Kortlægningen er desuden godkendt af Datatilsynet.
Symptomer på COVID-19
De typiske symptomer ved begyndende og mild sygdom med COVID-19 ligner almindelige symptomer på influenza og anden øvre luftvejsinfektionmed ondt i halsen, sygdomsfølelse, muskelsmerter, evt. tør hoste og feber.
Sådanne milde symptomer vil man ofte ikke kunne skelne fra en forkølelse eller en influenza, som skyldes noget andet end ny coronavirus, og man har som regel ikke brug for lægehjælp.
Nogle personer udvikler derefter sværere sygdom, og får efter 4 til 7 dage forværring af hoste, stigende feber og begyndende åndenød, og nogle udvikle lungebetændelse, som kan blive så svær, at man skal indlægges.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Vil du være med?
Vil du tilmelde dig og oplyse om dine eventuelle sygdoms-symptomer til forskernes database i kampen mod corona-virus?
Fortæl os om, hvad du mener på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK
https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2819049038143356?__xts__[0]=68.ARBy0ecYti38lX-VuGSNplUm-D3wX5S2c9k6wf4woMWDzixiCLOJabQby-k06B3smXYGT73lFZaWWpQm7nhXixxxXNg-8Zdf0cZzmUv0z-M4hGC1369xxmEBObpM5OIzDRm92cv6oE0FhKDNHoELshzzX9E35btYLM-uB62dXKqoUXvKeONmJF650CsJz4iSh8mqRHj7GbdH_w4lglPYzqCSRR5_A-RXf74KfZV-AO6fgVXv_f–EW8LOo9g9bQvdTjL2DF1D_hHgpMMjUUNSBDRW-hA8OrzCRqR7DkI0avZ0rH1DvtvpoaM_5z9UZqKXOmrVRdeszdOS5uTD3MGiMgkxQ&__tn__=-R
Først publiceret: torsdag 26. marts 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:41