Det kan være meget svært at stoppe, når man har røget i mange år. Nikotin er lige så afhængighedsskabende som heroin og kokain. Men giv ikke op. Det kan lykkedes for alle med den rette hjælp .

Corona-advarsel til rygere: STOP nu eller hold en pause

Se ekspertens råd og svar på, hvorfor rygerne bliver ekstra hårdt ramt af covid-19.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Seniorer, der ryger, er mere udsat for et alvorligt sygdomsforløb og dø, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Der findes flere studier, som viser, at rygere og eks-rygere har ca. 2-2½ gange højere risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb.

Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse

Det er den lægefaglige vurdering fra Charlotta Pisinger, der  er professor i tobaksforebyggelse ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse på Bispebjerg-Frederiksberg Hospital.

Vi har stillet hende spørgsmål om, hvorfor rygere bliver ramt så hårdt under corona-pandemien.

Se hendes svar og anbefalinger her:

Hvad ved vi om, hvad rygning betyder, hvis man bliver smittet med corona-virus?

Der findes ikke evidens for, at man bliver smittet hyppige end andre.

Men der findes flere studier, som viser, at rygere og eks-rygere har omtrent 2-2½ gange højere risiko end aldrig-rygere for at få et alvorligt sygdomsforløb, komme i respirator eller dø, hvis de bliver smittet med corona-virussen.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Desværre er rygere og ex-rygere slået sammen i de fleste studier.

Vi ved fra den almindelige influenza, at rygere har en fordoblet risiko for at dø af en almindelig virus-influenza, så det lyder meget sandsynligt at risikovurderingen ved COVID-19 passer.

Derfor må jeg sige, at rygere formentligt bliver dobbelt så syge af corona. Uden at det endnu kan slås fast med syvtommerssøm. Vi mangler nemlig klart studier på området, fordi denne virus er så ny. Men det er helt sikkert plausibelt, at det er sandt, at de har en højere risiko for at dø eller blive alvorligt syge.

Hvorfor er rygere ekstra udsatte?

Årsagen til den øgede risiko er mange. For det første ødelægger rygning de små fimrehår i luftvejene, som er med til at rense lungerne for blandt andet bakterier og vira.

Samtidig giver rygning  højt kulilteniveau i kroppen og kulilten binder sig til røde blodlegemer i blodet, og det betyder, at man får et lave iltniveau.

Rygning nedbryder vævet i lungerne.

Og så er der en vigtig årsag mere: Rygning giver dårligere immunfunktion. Dette kan forklare hvorfor rygere klarer sig dårligere, når de bliver smittet med virus eller bakterie.

I en ny undersøgelse blev forskellige bakterier og vira (dog ikke corona) udsat for almindeligt cigaretrøg og damp fra e-cigaretter. Der kunne man se, at både cigaretrøg og damp fra e-cigaretter fik bakterier og vira til at blive mere aggressive. De bliver simpelthen farligere og spreder sig mere.

Har du råd til seniorer som ryger?

Mit bedste råd er: STOP nu eller hold en pause nu.

Kan du ikke stoppe, så vær ekstra opmærksom på håndvask og hygiejne. Tænk især over dine bevægelser fra hånd til mund, som du gør ekstra mange gange om dagen, når du ryger. Vask hænder, sprit af og vær ekstra omhyggelig.

Tag også ekstra hensyn, når du ryger. Ryg aldrig i nærheden af dem, der er sårbare. Passiv rygning skader også deres lunger.

Hvad sker der, når man stopper med at ryge?

Når du stopper med at ryge, så falder kulilteniveauet i din krop og de små fimrehår kommer tilbage. Der sker mærkbare forbedringer allerede efter et par uger.

Efter en måned er din lungefunktion og dit immunforsvar blevet bedre.

Men selvfølgeligt hvis lungerne er svært ødelagt i forvejen med ar, så kan det ikke genopbygges, og man får desværre aldrig så gode og ubeskadigede lunger som ikke-ryger.

Især dem med skadede lunger bør passe ekstra godt på sig selv. De bør helt sikkert stoppe, så de kan forbedre deres muligheder og immunforsvar.

Kan rygning være en af årsagerne til, at flere mænd bliver hårdt ramt af covid-19?

Det spekulerer man i, men vi ved det ikke.

Der er flere mænd som bliver hårdt ramt eller dør. I de fleste lande er der også flere mænd, der ryger. I Kina er der for eksempel kun få procent af kvinderne der ryger.

Men der kan også være andre årsager til, at mænd bliver mere syge. Det kan også skyldes, at de vasker hænder mindre, eller at de omgås socialt på en anden måde, eller for eksempel noget genetisk.

Man ved det simpelthen ikke endnu. Der er meget nyt, vi skal lære endnu.

Hvordan ser det ud, hvis man har røget i 50 år, men stoppede for et par år siden?

Det er simpelthen det bedste de kunne gøre for deres helbred. De har helt sikkert fået en bedre chance, ved at stoppe med at ryge.

Jo længere røgfri, jo længere tid har hele ens organisme haft til at reparere sig selv.

Mange seniorer har KOL og andre lungesygdomme, hvad betyder corona-pandemien for dem?

Jo dårligere lunger, jo vigtigere er det at passe på sig selv.

Har man dårlige lunger, er er det meget vigtigt at stoppe med at ryge nu.

 Er det bedre at ryge e-cigaretter?

E-cigaretter er også skadelige. Vi kender endnu ikke langtidskonsekvenserne af dampning af e-cigaretter.

Undersøgelser viser dog at de skader lungerne, på lignende måde som almindelige cigaretter. Vi må formode, at dampning vil øge risikoen for alvorligt sygdomsforløb og død, hvis man bliver smittet med corona-virus.

Hvad gør man hvis man vil holde op med at ryge?

Det kan være meget svært at stoppe. Fordi nikotin er lige så afhængighedsskabende som heroin og kokain.

Men du må ikke give op. Det kan lykkedes for alle med den rette hjælp og motivation.

Mange får abstinenser, når de stopper med at ryge. Abstinenserne er som veer, som kommer og går igen efter nogle minutter, hvis du holder ud.

Husk at abstinenserne forsvinder igen. Det er en afgiftningsfase. Jo flere abstinenser du får, jo mere forgiftet var du.

Det går over, og så får du det bedre og forbedrer dine chancer i kampen mod corona-virus.

Her kan du hente hjælp til rygestop

Medicin: Har du rygetrang om morgenen, kan det være en god ide med rygestop-medicin, som du kan få på recept hos din læge.

Stoplinjen: Ring til Stoplinjen på 80313131

Rygestopkonsulenterne: giver gratis rådgivning under corona-krisen. http://rygestopkonsulenterne.dk/

Læs gratis stophåndbog: Du kan hente Stophåndbogen fra Rygestopkonsulenterne gratis på nettet her

Gratis app: E-kvit kan hjælpe dig med at stoppe med at ryge. Hent til iPhone eller iPad. Hen til Android.

Fokuser på din vejrtrækning, når rygetrangen kommer: Træk vejret dybt ind gennem næsen og ned i maven på 4 sekunder. Hold vejret i 4 sekunder. Pust langsomt ud på 8 sekunder.

Gå en tur eller gør noget rart og positivt, indtil trangen forsvinder igen.

Deltag i debatten på Facebook:

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2857580884290171?__xts__[0]=68.ARBPKN9crqUYSuRAszMGjz6VoALTDdhQ6iYPuqXCIGa3pFhspd-54FsYKSpMqdUwVvYd5ORbM_nH14zS1-j1wss9VElw7DU1wiKbyV8HZG4UQwWKtzTJAwxfrYdlP4evCAPtGDQ3W28HjCI27uVmg_0PKKI8pQlA81fIiPqz7UFumTl7CSxlJM5bz4plCsnnOkgmwBQTjGP1LxsLEmJ2T93HA72ncLfMzqMHqlUQ0dfOdh3Tao9vIaMv4Ma7THWGgfsEXM0YbW29UbuciArh93KxRlzVN-Z98_WB9QWfP2G_x3L_KBOdhRdTFVsxQ2pOAXQKvwlDHtpWF_BVzEGHy2p9Nw&__tn__=-R

Først publiceret: lørdag 11. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:44

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.