Falsk webshop snyder dig og dine venner på Facebook
Thomas fik misbrugt sin profil i en annonce for Rayban. Se ekspertens 7 gode råd.
Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020
Nu hvor solen er begyndt at skinne, så dukker svindelbutikker med solbriller op på sociale medier.
Måske har du selv set opslag på Facebook, hvor en ven har delt et billede med tilbud på Rayban?
Fik misbrugt sit navn
En af de facebookbrugere som har fået misbrugt sit navn af de falske webshops er Thomas Vorre:
”Jeg havde trykket på en reklame på Instagram for billige RayBan solbriller, men det var for et år siden og selvfølgelig glemt alt om det,” fortæller Thomas Vorre.
”Men så fik jeg pludselig en masse beskeder fra venner om, hvad det dog var for noget reklame, jeg havde lagt op på Facebook og Instagram.”
Thomas havde ikke selv delt billederne fra den falske webshop på Facebook. Det var spam som blev udsendt i hans navn, hvor mange af hans venner blev tagget.
”Jeg blev simpelthen så gal over, at sådan noget kan lade sig gøre,” siger en vred Thomas Vorre. ”Jeg skyndte mig at slette opslagene og ændre mine adgangskoder.”
Når din profil bliver misbrugt på Facebook skyldes det ofte, at svindlerne har høstet dit brugernavn og password til Facebook. De kan have købt det hos andre svindlere eller du kan være blevet snydt til at oplyst dem. Derfor skal du som Thomas straks ændre din adgangskode på Facebook.
Du kan ændre din adgangskode her. Der kan du også se, hvor og hvornår du er logget på Facebook.
Hvad er social engineering?
Social engineering er både i familie med hacking og spam.
Det er et begreb som dækker over den form for svindel, hvor kriminelle udnytter sociale interaktioner og psykiske kneb til at narre en person eller en virksomhed til at udlevere informationer, give adgang til systemer eller at overføre penge og stjæle personlige oplysninger.
Kilde: e-mærket
Ekspert: Svindlerne udnytter at vi stoler på vores venner
Toke Mølgaard fra e-mærket kender kun alt for godt til denne form for svindel, hvor fupbutikker reklamerer med mærkevarer som luksussolbrillen RayBan og andre mærkevarer.
”Det er det vi kalder social engenering. Svindlerne udnytter simpelthen, at vi holder øje med vores venners anbefalinger. Når det ser ud som om, at Thomas har delt den der reklame, så kan der være venner, der hopper på den, fordi de stoler på ham,” forklarer Toke Mølgaard.
De stjæler dine oplysninger
Der findes mange af disse svindel-hjemmesider. Faktisk tusindvis. Alene i 2019 anmeldte E-mærket mere end 150.000 falske webshops til bagmandspolitiet.
Deres formål er at hugge dine personlige oplysninger og kortoplysninger. Det der også kaldes phishing.
Du bliver altså ikke kun snydt, fordi solbrillerne aldrig når frem, dine oplysninger bliver også stjålet og ofte solgt videre til andre kriminelle.
Hvis du har handlet med Visakort, kan du gøre indsigelse og få dine penge tilbage. Men det kræver, at du hurtigt kontakter banken.
Se her, hvordan du gør indsigelse
Skifter ofte navn og åbner og lukker
En af de taktikker, som de falske web-shops bruger, er at lukke i en periode for så at åbne op igen. Det gør de for eksempel, hvis kunder vil klage.
Får svindlerne lukket en web-shop af myndighederne, er det hurtige på tasterne, og laver en kopi som åbner med et nyt navn.
Derfor kan du se stort set ene annoncer på Facebook, hvor adressen til webshoppen er næsten end.
Det skal du holde øje med, så du ikke bliver snydt
Toke Mølgaard fra e-mærket giver 7 gode råd til, hvad du skal være opmærksom på:
- Hvis der er alt for billigt, så gå ud fra at det er svindel.
- Skæve beløb er også tegn på svindel, da det viser, at der er en valutaberegnerrobot som automatisk omregner til danske kroner. 169,99 for Rayban i de falske opslag på Facebook er et godt eksempel.
- Stavefejl og mærkelige vendinger. For eksempel ser man tit, at ordet shipping bliver oversat til skibsfart og ikke forsendelse.
- Virker domænet troværdigt? Det er for eksempel ikke sandsynligt at domænet www.rbforhandler.com er RayBas officielle hjemmeside, og det er da også adressen på en fup-butik.
- Står der noget under ”Om os” eller ”Kontakt”. Hvis der ikke er kontaktoplysninger, er det et tegn på, at det er en fup-butik.
- Handelsbetingelserne ser underlige ud. Desværre er der mange som ikke læser handelsbetingelser, men det er der du oftest vil opdage, at der er noget galt.
- Brug E-mærkets plugin ”Sikker e-handel”. Det kan hjælpe dig med at afsløre, om det er en falsk e-shop. Du kan hente det her
”Lige nu er det solbriller, men når det bliver koldt, så vil svindlerne sælge dig mærkeovertøj og i regnvejr lokker de med dyrt regntøj,” siger Toke Mølgaard fra E-mærket.
Her kan du tippe e-mærket, hvis du selv støder på en mistænkelig e-butik på Facebook.
Hent SIKKER SHOPPING
SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse fra e-mærket.
e-mærket har med støtte fra TrygFonden udviklet et redskab, så du kan handle sikkert online.
SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse, som du med få klik kan tilføje i din Google Chrome browser og bruge, når du shopper via din PC eller Mac.
Du kan ikke hente SIKKER SHOPPING til din mobiltelefon.
Har du ikke Chrome som din browser, skal du ført hente den her.
Først publiceret: tirsdag 21. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:33