Civilingeniør Ulla Thomsen har fået ideen til samtaleboksen, der er installeret på hendes mors plejehjem. Nu vil hun have boksen og en billigere samtalevæg bredt ud til flere plejehjem. Privatfoto.

Ekspert: Corona-sikker samtalevæg til plejehjem kan bygges billigt

Nemt og billigt for kommuner at bygge sikre samtalebokse eller samtalevægge, så ældre på plejehjem kan mødes med pårørende uden risiko for coronasmitte. ”Det er bare med at komme i gang”, lyder det fra ældreorganisation.

Senest opdateret: tirsdag 30. juni 2020

Det kan sagtens lade sig gøre, at ældre på plejehjem kan mødes med familie og pårørende uden at være henvist til terrassen eller Facetime.

Løsningen er samtalevægge eller samtalebokse, hvor det er muligt at tale sammen og se hinanden indendørs på plejehjemmet – uden at der er risiko for smitte.

Da corona-krisen tog fart i marts oplevede jeg, hvordan min mor og andre på plejehjemmet blev isoleret.

Ulla Thomsen, civilingeniør

”Princippet er, at rum opdeles i to med et sikkert materiale, hvor virus ikke kan trænge igennem – men hvor der kan samtales ved et plexiglas eller glas, så der også er et synsfelt. Det er en løsning, der vil koste få tusinde kroner. Og så er der en anden model med samtalebokse, der er lidt dyrere”.

Sådan lyder det fra Ulla Thomsen, der er ekspert i systemer med klinisk ren luft, som hun arbejder med til daglig hos Novo Nordisk.

Ulla Thomsen – der er civilingeniør – har bygget en samtaleboks, der er lidt mere avanceret end en samtalevæg, til det plejehjem, hvor hendes mor bor. Boksen blev taget brug i sidste uge.

”Da corona-krisen tog fart i marts oplevede jeg, hvordan min mor og andre på plejehjemmet blev isoleret. Derfor fik jeg ideen til at bruge min viden om anvendelse af ren-luft-systemer fra min arbejdsplads og omsætte den til en samtaleboks, så pårørende og ældre kan mødes. Boksen blev færdig fredag i sidste uge og er brug,” fortæller Ulla Thomsen.

Pris på under 5.000 kroner

Nu vil hun gerne bygge og teste en “samtalevæg”, som kan laves billigere på et eller flere andre plejehjem så der er en økonomisk og sikker løsning til rådighed for andre kommuner og plejecentre.

Samtalevæggen kan fremstilles til en materialepris på under 5.000 kroner. Ulla Thomsen skal ikke selv tjene noget på konceptet.

”Jeg kunne sagtens melde mig som frivillig hos Læger Uden Grænser eller køre med mad til de gamle igennem en seniorforening. Men jeg synes det er bedre, at jeg bidrager herunder corona-krisen med min faglighed,” forklarer Ulla Thomsen.

Københavns Kommune afventer

Hun stiller gerne sin ekspertviden til rådighed for alle, der er interesseret.

Københavns Kommune er allerede blevet tilbudt at indgå i et testprojekt, hvor der etableres samtalevægge på to plejehjem. Men kommunen er afventende.

Ulla Thomsen håber, at der nu kommer fokus på hendes løsninger, efterhånden som plejehjem landet over langsomt bliver åbnet igen.

Faglige Seniorer: Kom i gang

Direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, anbefaler kommunerne at se på muligheden for at oprette samtalebokse eller samtalevægge på plejehjemmene.

”Det er bare med at komme i gang. Når vi taler om, at ældre føler sig isoleret og savner pårørende og familie, så er samtalebokse eller samtalevægge indlysende løsninger, der kan anvendes – uafhængig af vind og vejr på plejehjemmets terrasse eller tekniske problemer med Facetime. Og med en pris på under 5.000 kroner for etableringen af en samtalevæg, er det vist overkommeligt for alle kommuner,” siger Palle Smed.

Han har på et møde med Sundhedsstyrelsen præsenteret Faglige Seniorers anbefalinger i forbindelse med åbningen af plejehjemmene.

Her indgår også en anbefaling af samtalebokse eller samtalevægge.

To løsninger: Samtalevæg eller samtaleboks?

Samtalevæg: Løsningen tager udgangspunkt i at plejehjemmet har et rum til ”samværsformål” hvor der er adgang både udefra og indefra.

I rummet med adgang både indefra og udefra bygges en skillevæg som beklædes med vindspærre på begge sider af materiale såsom ”Tyvek” der bruges i den farmaceutiske industri.

Tyvek og den type materialer har en høj tæthed, men samtidig så stor lydgennemgang, at man nærmer sig følelsen af at være i samme rum.

I skillevæggen sættes en (plexi)glas-plade, så det også er muligt at se hinanden. Der kan her også gøres plads til samtalefelt, så der er god lyd i forhold til beboere med hørenedsættelse.

En ”sluse” - boks i væggen med dør til hver side – kan bruges til at tage gaver med mere ind til beboeren. De pårørende sætter tingene ind i slusen og hvis personalet accepterer det, spritter de det af og giver det til beboeren.

For at undgå at forstyrre rummets eventuelle ventilation, forhindre at træk igennem sprækker eller at vindspærre buler ud, sættes et tryk aflastende felt med filtermateriale, som kan tage minimum 98% af eventuelt virus belastning.

Samlet set giver denne løsning en meget høj beskyttelse mod virus smitte – væsentligt højere end 2 meters afstand udenfor og simple plexiglas løsninger.

Samtaleboks: Selve ideen med samtaleboksen er, at den anvendes, så to, der taler sammen, kan se hinanden. De er adskilt af en plexiglasplade. Der er et samtalefelt med to parallelle plader med forskudte plader med forskudte perforeringer.

Rent teknisk bliver der mellem de to plader blæst luft fra et såkaldt HEPA-filter forbi ansigterne på den ældre og den pårørende.

Hver part indånder den filtrede luft, mens ånde og aerosoler – små dråber - der kommer fra næse og mund, bliver ført med luftstrømmen og bliver fanget i HEPA-filteret.

Anlægget placeres således, at beboer og besøgende ikke krydser hinanden, men at der er separat adgang til samtaleboksen.

”Derudover er det vigtigt, at der er god hygiejne omkring boksen og at plexiglas og andre flader bliver renholdt med hyppig afspritning,” siger Ulla Thomsen.

Først publiceret: onsdag 22. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 30. juni 2020 kl. 10:14