Civilingeniør Ulla Thomsen har fået ideen til samtaleboksen, der er installeret på hendes mors plejehjem. Nu vil hun have boksen og en billigere samtalevæg bredt ud til flere plejehjem. Privatfoto.

Ekspert: Corona-sikker samtalevæg til plejehjem kan bygges billigt

Nemt og billigt for kommuner at bygge sikre samtalebokse eller samtalevægge, så ældre på plejehjem kan mødes med pårørende uden risiko for coronasmitte. ”Det er bare med at komme i gang”, lyder det fra ældreorganisation.

Senest opdateret: tirsdag 30. juni 2020

Det kan sagtens lade sig gøre, at ældre på plejehjem kan mødes med familie og pårørende uden at være henvist til terrassen eller Facetime.

Løsningen er samtalevægge eller samtalebokse, hvor det er muligt at tale sammen og se hinanden indendørs på plejehjemmet – uden at der er risiko for smitte.

Da corona-krisen tog fart i marts oplevede jeg, hvordan min mor og andre på plejehjemmet blev isoleret.

Ulla Thomsen, civilingeniør

”Princippet er, at rum opdeles i to med et sikkert materiale, hvor virus ikke kan trænge igennem – men hvor der kan samtales ved et plexiglas eller glas, så der også er et synsfelt. Det er en løsning, der vil koste få tusinde kroner. Og så er der en anden model med samtalebokse, der er lidt dyrere”.

Sådan lyder det fra Ulla Thomsen, der er ekspert i systemer med klinisk ren luft, som hun arbejder med til daglig hos Novo Nordisk.

Ulla Thomsen – der er civilingeniør – har bygget en samtaleboks, der er lidt mere avanceret end en samtalevæg, til det plejehjem, hvor hendes mor bor. Boksen blev taget brug i sidste uge.

”Da corona-krisen tog fart i marts oplevede jeg, hvordan min mor og andre på plejehjemmet blev isoleret. Derfor fik jeg ideen til at bruge min viden om anvendelse af ren-luft-systemer fra min arbejdsplads og omsætte den til en samtaleboks, så pårørende og ældre kan mødes. Boksen blev færdig fredag i sidste uge og er brug,” fortæller Ulla Thomsen.

Pris på under 5.000 kroner

Nu vil hun gerne bygge og teste en “samtalevæg”, som kan laves billigere på et eller flere andre plejehjem så der er en økonomisk og sikker løsning til rådighed for andre kommuner og plejecentre.

Samtalevæggen kan fremstilles til en materialepris på under 5.000 kroner. Ulla Thomsen skal ikke selv tjene noget på konceptet.

”Jeg kunne sagtens melde mig som frivillig hos Læger Uden Grænser eller køre med mad til de gamle igennem en seniorforening. Men jeg synes det er bedre, at jeg bidrager herunder corona-krisen med min faglighed,” forklarer Ulla Thomsen.

Københavns Kommune afventer

Hun stiller gerne sin ekspertviden til rådighed for alle, der er interesseret.

Københavns Kommune er allerede blevet tilbudt at indgå i et testprojekt, hvor der etableres samtalevægge på to plejehjem. Men kommunen er afventende.

Ulla Thomsen håber, at der nu kommer fokus på hendes løsninger, efterhånden som plejehjem landet over langsomt bliver åbnet igen.

Faglige Seniorer: Kom i gang

Direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, anbefaler kommunerne at se på muligheden for at oprette samtalebokse eller samtalevægge på plejehjemmene.

”Det er bare med at komme i gang. Når vi taler om, at ældre føler sig isoleret og savner pårørende og familie, så er samtalebokse eller samtalevægge indlysende løsninger, der kan anvendes – uafhængig af vind og vejr på plejehjemmets terrasse eller tekniske problemer med Facetime. Og med en pris på under 5.000 kroner for etableringen af en samtalevæg, er det vist overkommeligt for alle kommuner,” siger Palle Smed.

Han har på et møde med Sundhedsstyrelsen præsenteret Faglige Seniorers anbefalinger i forbindelse med åbningen af plejehjemmene.

Her indgår også en anbefaling af samtalebokse eller samtalevægge.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: onsdag 22. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 30. juni 2020 kl. 10:14

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.