Fremover skal ansatte på blandt andet plejecentre bruge visir eller maske ved ansigt-til-ansigt kontakt.

Nyt tiltag har kæmpe betydning for smittespredning på plejehjem

Ansatte skal nu bære visir eller maske ved tæt kontakt på blandt andet plejecentre. Det har kæmpe betydning for at hindre smittespredning, mener fagforening

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Ordet ”bør” er skærpet til et ”skal” og det får betydning for at undgå, at corona-virus spredes på landets plejehjem.

Fremover skal ansatte på blandt andet plejecentre visir eller maske ved ansigt-til-ansigt kontakt. Det er de ansattes fagforening FOA, der efter pres nu har fået Sundhedsstyrelsen til at skærpe retningslinjerne.

”Det er en utrolig vigtig skærpelse. Det har en kæmpe betydning for smittespredningen på blandet andet plejecentre. Det er en stor sejr for både de ældre og syge og FOAs medlemmer, som hver dag er i risiko for smitte”, siger sektorformand i FOA Torben Hollmann.

Ikke kun ved mistanke om smitte

De nye retningslinjer gælder altså ikke kun i tilfælde, hvor der er mistanke om COVID-19-smitte.

“Det er umuligt at undgå tæt kontakt i arbejdet med plejetrængende ældre. De er i den grad i risikogruppen, og selvom hverken den ældre eller social- og sundhedshjælperen viser symptomer, risikerer man at smitte begge veje. Alle tiltag for at minimere den smitterisiko bør tages i brug,” siger Torben Hollmann.

Vigtig skridt i genåbning

Han mener, at skærpelsen er første skridt på vejen mod at genåbne ældreplejen for besøg fra pårørende på en sikker måde.

“En begrænsning af smitteveje er en af de helt grundlæggende ting, vi skal have på plads, inden vi snakker om at åbne plejecentrene. Nu skal vi have nogle centrale retningslinjer for genåbningen og vi skal have sikret, at der er personale nok til rådighed til at til at sikre, at retningslinjerne kan føres forsvarligt ud i livet,” siger Torben Hollmann.

Sundhedsstyrelsen: Brug visir

Sundhedsstyrelsen skriver blandt andet om brugen af visir efter de nye retningslinjer:

Når tæt og længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, kan et ansigtsdækkende visir eller anden barriere mellem ansigter give et supplerende lag af beskyttelse mod mulig dråbesmitte. Her er hensigten både at beskytte patienten/borgeren og medarbejderen.

Brugen af barriere for eksempel skærm eller ansigtsmaske er særlig relevant ved ansigt-til-ansigt kontakt af over 15 minutters varighed, eller i situationer hvor personalet har mange korterevarende ansigt-til-ansigt kontakter i løbet af en arbejdsdag.

I dele af sundheds- og ældresektoren, for eksempel på plejecentre eller sygehusafdelinger med immunsvækkede patienter kan der være øget smittetryk, øget modtagelighed og stor sårbarhed i beboere/patienter.

Læs meddelelse fra Sundhedsstyrelsen her

 

Først publiceret: fredag 24. april 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:46

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.