Verdensøkonomien er i panik på grund af corona. Hvad betyder det for din pension?

Virus koster: Det betyder corona for din pension

Se hvordan corona påvirker din arbejdsmarkedspension, ATP og private opsparinger.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

De fleste pensionister supplerer folkepensionen med ATP og arbejdsmarkedspension. En del har også en privat pensionsopsparing.

Måske har du hørt, at aktiekurserne er faldet i forbindelse med krisen, men hvad betyder det for vores pensioner?

Vi har spurgt Torben Möger Pedersen, som er administrerende direktør i Pension Danmark.

Skal seniorer være bekymret for pensionen?

”Nej, det skal de ikke. Selvom der var stort aktiekursfald i marts, så har kurserne rettet sig i april og maj. Vi forventer kun et meget beskedent fald i 2020 på minus 4-5% for medlemmer tæt på pension og vores pensionister,” svarer Torben Möger Pedersen.

Hvordan påvirker kurstabet arbejdsmarkedspensionerne?

Arbejdsmarkedspensionen består typisk af en livslang pension og en ratepension, som typisk udløber når man er 75 år. .

Pensionister over 75 år får typisk derfor  kun den livslange pension. Den vil være uændret i 2020 og 2021 fordi systemet har nogle buffere, der udjævner udsving i afkastet.

De fleste pensionister under 75 år får også en ratepension, som typisk løber i 10 år. Ratepensionen kan ændre sig. I 2019 var afkastet omkring 10%,  og hvis det ender med at afkastet bliver minus 4-5 % i 2020, vil udbetalingen i 2021 blive lavere end i 2020, men højere end 2019.

Vil pensionen falde i 2020?

”Nej, alle vil få den samme arbejdsmarkedspension i hele 2020. Sidste år var vores afkast tæt på 10% for ældre medlemmer. Det betød, at alle fik højere pension her i 2020 i forhold til 2019,” forklarer Torben Möger Pedersen.

Hvordan vil det påvirke arbejdsmarkedspensionen i 2021?

”Da vi forventer et afkast på minus 4-5%, vil pensionen være lidt lavere end i 2020, men højere end i 2019,” svarer Torben Möger Pedersen.

Den livslang pension har en buffer indbygget, så pensionen i 2021 vil være uændret.

Her er et regneeksempel for en typisk alderspensionist på 66 år, som vil få cirka 200 kroner mindre om måneden i 2021.

Ydelse

2020

Forventet

regulering

Ny

ydelse

2021

Livsvarig

alderspension

2.600 0,0% 0 2.600
Ratepension 3.100 -6,7% -209 2.891
I alt 5.700 -3,7% -209 5.491

Hvad betyder coronakrisen for dem, der endnu ikke er gået på pension?

Private opsparinger og corona

Coronakrisen har medført store tab på de finansielle markeder, hvilket også påvirker opsparingerne til pension.

Tabene påvirker især pensionsopsparinger, der er placeret i markedsrenteprodukter, dvs. pensionsprodukter, hvor der ikke er garanteret en pensionsydelse for den opsparing, man indbetaler til.

I markedsrenteprodukter bærer opspareren selv investeringsrisikoen, og det kan have store konsekvenser, når der er en krise som nu.

Falder værdien af ens pensionsopsparing for eksempel med 20% 3 år før pensionsalderen, er der 2 muligheder, hvis man vil opnå den samme pensionsydelse, man havde før faldet.

Enten skal man arbejde 2-3 år ekstra, eller også skal man spare 33% ekstra op af sin indkomst de sidste 3 år før pensionering.

Kilde: ATP

”Er du tæt på pensionsalderen kan du også tage det roligt, fordi der ikke er særlig mange aktier i jeres investeringer i den aldersgruppe,” beroliger Torben Möger Pedersen.

”Dem, vi bør være bekymrede for, er de yngre, som kan risikere at miste deres job på grund af den økonomiske krise. Vi bør altså være mere bekymrede for vores børn og børnebørn,” svarer Torben Möger Pedersen.

Hvad betyder krisen for private opsparinger?

Har man en privat pension i stedet for en arbejdsmarkedspension eller som supplement, så er man meget hårdere ramt, fordi meget af opsparingen er i aktier.

Arbejdsmarkedspensioner som Pension Danmark og Industriens Pension investerer ofte i ejendomme, vindmøller og infrastrukturer, som ikke på samme måde bliver påvirket af økonomiske kriser.

”Lige nu kan vi rigtigt se, at det har været fornuftigt med arbejdsmarkedspensionerne, fordi de giver mere sikkerhed,” mener Torben Möger Pedersen. 

Pas godt på dig selv

I Pension Danmark er dødstallet blandt medlemmerne ikke steget, men ligger på samme niveau som de foregående år, og sådan skulle det gerne fortsætte. Torben Möger Pedersen har et budskab til alle seniorer: Du skal overholde anvisninger fra sundhedsmyndighederne, selvom virus er inddæmmet, er den ikke forsvundet.

”Mit budskab er: Tag det roligt. Vi passer godt på dine penge, og du skal passe godt  på dig selv,” siger Torben Möger Pedersen. ”Vi vil rigtig gerne blive ved med at udbetale pension til dig mange år endnu.”

Folkepension og tjenestemandspension og corona

Folkepensionen og tjenestemandspensioner bliver ikke påvirket af den økonomiske krise på baggrund af corona.

ATP og corona

ATP Livslang Pension er en garanteret pension.

Det beløb, du får fra ATP, vil derfor ikke falde.

ATP’s investeringer tager højde for økonomiske kriser

I ATP går 80%. af årets indbetaling til køb af en garanteret livslang pension, baseret på de aktuelle markedsforhold (vedrørende forventet levetid og rente) på tidspunktet for udstedelsen af garantierne.

De sidste 20% af indbetalingerne til ATP Livslang Pension går til kollektivet (bonuspotentialet).

Bonuspotentialets overordnede målsætning er at skabe et afkast, der giver mulighed for at sikre pensionernes købekraft samt at dække uforudsete hændelser, længere levetid eller økonomiske kriser.

Investerings- og levetidsrisikoen bæres kollektivt i ATP af alle medlemmer.

Kilde: ATP

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Først publiceret: tirsdag 19. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:52

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.