Du må gerne holde ferie i udlandet: Men dækker din rejseforsikring?
Det er ikke forbudt at rejse til udlandet, men myndighederne anbefaler, at du vælger Tyskland, Norge, Island eller Færøerne. Men hvad med forsikringen? Dækker den? Se det her
Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020
Mange seniorer holder af at tilbringe sommeren sydpå, men i år har corona-pandemien sat en stopper for de flestes rejseplaner.
Men hvordan er du egentligt stillet, hvis du rejser alligevel?
Det har vi spurgt Britta Bjerregaard, som er skadedirektør i Alka Forsikring. Her kan du se hendes svar:
Hvordan er man dækket, hvis man trodser rejsevejledningen og rejser til andre lande end Tyskland, Norge, Færøerne og Island?
For det første anbefaler vi, at du følger Udenrigsministeriets rejsevejledning.
Rejsevejledningerne er et udtryk for den sundhedsmæssige tilstand i landet eller indrejserestriktioner som for eksempel karantæne ved indrejse eller risikoen for at strande i landet på grund af begrænsede udrejsemuligheder.
Vælger du alligevel at rejse afsted, skal du være opmærksom på, at Alkas muligheder for at hjælpe kan være begrænsede. Den sundhedsmæssige tilstand i landet kan hurtigt ændre sig, og det kan have betydning for behandlingsudbud og kapacitet. Men rejser du til et EU-land eller til Storbritannien, Norge, Lichtenstein eller Schweitz, skal du stadigvæk huske at medbringe og fremvise dit blå EU-sygesikringskort inden behandling.
Med ovenstående forbehold så dækker vores rejseforsikring på normal vis. Men forsikringen dækker IKKE sygdom relateret til Covid-19, og er du rejst afsted til et land, som Udenrigsministeriet fraråder rejser til, vil forsikringen ikke dække evakuering eller for eksempel ufrivilligt ophold, hvis du strander i landet, fordi udrejse ikke er muligt.
Hvordan er man dækket, hvis man bliver smittet med corona?
Det afhænger af, hvilken destination du rejser til. I Tyskland, Norge, Island og Færøerne dækker vi, som vi plejer.
Det vil sige, at vi dækker udgifter til eventuelle behandlinger, hjemrejse og så videre, hvis du skulle blive smittet med corona.
Trodser du rejsevejledninger og besøger andre lande, dækker vi ikke corona-relaterede skader, da den sundhedsmæssige tilstand i landet hurtigt kan skifte, og det kan have en betydning for vores muligheder for at hjælpe med for eksempel behandling i det pågældende land.
Hvordan er man dækket, hvis man er i udlandet, og der kommer en ny bølge corona-virus og landet lukker ned?
Det afgørende her er, om du fulgte Udenrigsministeriets rejsevejledning på indrejsetidspunktet.
Hvis du for eksempel tager til Tyskland og virussen bryder ud igen, så dækker vi som normalt. Det vil sige, at vi dækker evakuering, hjemrejse, eventuel behandling og så videre.
Hvis du rejser til et land, som endnu ikke er tilladt af myndighederne at besøge, er du ikke dækket af din forsikring, hvis du kommer ud for corona-relaterede skader.
Kan man tilkøbe en ekstra forsikring, hvis forsikringen som udgangspunkt ikke dækker?
Nej, det er ikke muligt at tilkøbe en “corona-dækning”.
For os er det afgørende, at der er en risiko for, at et lands sundhedsvæsen, flyrum med videre pludseligt påvirkes, fordi situation udvikler sig. Det kan begrænse vores mulighed for at hjælpe kunden i den pågældende situation.
Har I særlige råd til seniorer i forbindelse med rejse i sommeren 2020?
Vores råd til seniorer denne sommer er først og fremmest at følge myndighedernes anbefalinger.
Vi er klar til at hjælpe i de lande, regeringen har åbnet op for turismen til. Omvendt kan vi ikke garantere behandling og hjælp i de lande, der er lagt ned af corona, lige meget hvor meget vi ønsker det.
Så hvis landet er lukket, vil vi ikke anbefale, at man løber den risiko – især ikke som ældre eller kroniker.
Derudover vil vi opfordre til, at man orienterer sig om sin dækning, inden man tager afsted. Der kan være nuanceforskelle i, hvordan de forskellige forsikringsselskaber dækker i denne usædvanlige rejsesituation, og derfor er det en god idé at undersøge sine vilkår på forhånd.
Myndighedernes vejledning om rejser til udlandet
- Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til 31. august.
- Det gælder for alle lande på bortset fra Tyskland, Norge, Island og Færøerne.
- Rejser du til andre lande, bør du gå i 14 dages karantæne, når du kommer hjem
Først publiceret: tirsdag 9. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:42