Mange ældre har været ensomme under besøgsrestriktionerne på plejehjem.

Regeringen åbner for besøg på plejehjem

Fra torsdag den 2. juli kan der igen frit aflægges besøg på både ude- og indendørs arealer på plejehjem og i plejeboliger. Det lægger et stort ansvar på de pårørende.

Senest opdateret: tirsdag 1. september 2020

Beboere på landets plejehjem, patienter på sygehuse mv., der siden marts måned har været underlagt besøgsrestriktioner, kan se frem til, at der åbnes endnu mere op for besøg. Fra torsdag den 2. juli kan der aflægges besøg under noget, der ligner normale omstændigheder. Men Sundhedsstyrelsens anbefalinger om blandt andet god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd under COVID-19-epidemien skal dog stadig følges.

”Besøgsrestriktionerne blev indført for at beskytte nogle af vores mest sårbare borgere mod coronavirus. Jeg er helt klar over, at det har haft store menneskelige omkostninger for både de berørte borgere og patienter og deres pårørende. Med vores offensive teststrategi, intensive smitteopsporing og mulighed for midlertidigt at gribe ind, hvis der blusser smitte op, har vi de nødvendige værktøjer til at sikre, at beboere og patienter i Danmark nu kan modtage besøg i endnu større omfang”, siger Magnus Heunicke.

Epidemien er stadig i vores samfund

Ministeren lægger vægt på, at der fortsat vil være stort fokus på at forhindre smittekæder i at opstå.

”Vi har i den seneste tid set smittekæder opstå forskellige steder i samfundet. Det vidner om, at epidemien stadig er i vores samfund. Men vi skal fortsat gøre alt, hvad vi kan, for at undgå smitte på blandt andet sygehusene og plejehjemmene. Derfor er det så vigtigt, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd følges, og at vi fortsat benytter redskaberne med test, opsporing og isolation.”, siger Magnus Heunicke.

Glæde hos Faglige Seniorer

I Faglige Seniorer er der glæde over, at restriktionerne på landets plejehjem bliver lempet, men roser også regeringens forsigtighed, selv om presset fra organisationer for de pårørende har været stort.

”Vi er blevet meget klogere på coronaen i de seneste måneder, og Styrelsen for Patientsikkerhed står parat til at gribe ind med restriktioner i en kommune eller på et plejecenter, hvor der bliver fundet smitte. Test og smitteopsporing er de helt afgørende værktøjer, foruden at de besøgende naturligvis skal tænke sig om”, siger Faglige Seniorers direktør, Palle Smed.

De pårørende har et ansvar

Han hæfter sig ved, at ved besøg som pårørende til ældre på plejehjem og ældre i eget hjem får mulighed for at tilgå mundbind og evt. andre relevante værnemidler, hvilket også indgår i aftalen om initiativer for svækkede ældre i forbindelse med covid-19.

”De pårørende har et stort ansvar for, at de ikke bringer smitte med ind på plejehjemmet. Både af hensyn til de mange udsatte beboere, men også de ansatte. Derfor opfordrer Faglige Seniorer alle, der har deres regelmæssige gang på et plejehjem, til løbende at blive testet for COVID-19. ”

Faglige Seniorer opfordrer selv organisationens frivillige, der har løbende kontakt med mange ældre, til at få taget en fast ugentlig test på et af de mange testcentre.

Faktaark om nye lempelser for besøg på blandt andet plejehjem og sygehuse  (pdf)

Først publiceret: tirsdag 30. juni 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 1. september 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.