Sygehusene fik førsteret til værnemidler.

Sygehuse fik førsteret til værnemidler

Alzheimerforeningen er rystet og mener at beslutningen har kostet menneskeliv. Faglige Seniorer mener derimod, at beslutningen var fornuftig set med datidens øjne.

Senest opdateret: tirsdag 1. september 2020

Regeringen nedprioriterede bevidst uddelingen af værnemidler under coronakrisen, sådan at læger og sygeplejersker på sygehuse skulle have masker, handsker og kitler før sosu-assistenterne på landets plejehjem. Det skriver DR Nyheder i en topartikel på dr.dk.

Artiklen baserer sig på en aktindsigt i en mailkorrespondance den 10. marts mellem medarbejdere i  Lægemiddelstyrelsen og Sundhedsstyrelsen, hvoraf det fremgår at beslutningen om fordeling af værnemidler tilsyneladende er truffet i Sundheds- og Ældreministeriets direktion. Og derfor bliver sundhedsminister Magnus Heunicke involveret.

Det har rejst voldsom kritik af regeringens prioritering, blandt andet fra Venstres ældreordfører, Jane Heitmann og Alzheimerforeningen.

Nis Peter Nissen, direktør for Alzheimerforeningen, er ifølge DR rystet.

– Det er et bevis på det, vi frygtede, nemlig at plejehjem ville blive afkoblet resten af sundhedsvæsnet. Når det er departementet, der er inde over, er det et bevis på, at vi er i den politiske ende. Det ville vi gerne have vidst, for så kunne vi have kontaktet de politisk ansvarlige og gjort dem opmærksom på, at det her var meget alvorligt, siger han til DR Nyheder.

– Der er ingen tvivl, at med den viden, vi har i dag, så ville vi kunne have undgået rigtig mange dødsfald på plejecentre, hvis personalet fra dag et havde haft tilstrækkeligt med værnemidler, siger han.

Faglige Seniorer: Fornuftig beslutning

I Faglige Seniorer tager direktør Palle Smed nyheden med sindsro:

– Bundlinjen er, at Danmark har klaret sig rigtigt godt igennem coronakrisen. Og det har igennem hele forløbet stået klart, at sundhedspersonalet på sygehusene i enhver henseende var regeringens øverste prioritet. Det står lige så klart, at pandemien kom voldsomt bag på regioner og kommuner, som ikke tilnærmelsesvis havde de nødvendige lagre hverken med værnemidler eller testkit. I den situation er det fuld forståeligt og fornuftigt nok, at sundhedsmyndighederne besluttede, at regionerne skulle stå for fordelingen af værnemidler. Alternativt havde vi set kommuner over hele Danmark løbe spidsrod for at komme først til fadet, og det havde ikke været kønt, siger Palle Smed.

– Har den prioritering kostet menneskeliv på plejehjemmene?

– Ja, det kan bestemt ikke afvises. Omvendt har det sikkert sparet menneskeliv på sygehusene, hvor læger og sygeplejersker for alt i verden skulle beskyttes imod corvid-19. At kritisere myndighederne for, at de har valgt at prioritere hospitaler før plejehjem, virker ærligt talt mere bagklogt end forstandigt. Ikke mindst på grundlag af en mail, der blev skrevet dagen før nedlukningen af Danmark.

– Faglige Seniorer har derimod igennem hele forløbet kritiseret myndighederne og påpeget, at strategien ikke alene var båret af faglig klogskab, men i høj grad af mangel på testkit og personlige værnemidler. Men den viden blev desværre i al for lang tid fortiet eller nedtonet fra myndighedernes side, siger Palle Smed, der også kritiserer DR Nyheders dramatisering af forløbet.

– At skrive at ”toppen i Heunickes ministerie satte plejehjem bagerst i køen” er en helt unødvendig forsimpling af virkeligheden, når der er tale om, at sundhedspersonalet på plejecentrene blev nummer to i køen og mens sygehusene var nummer et. Den slags stramninger klæder bestemt ikke DR Nyheder.

Først publiceret: lørdag 4. juli 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 1. september 2020 kl. 15:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.