Besøg på plejehjem begrænses efter smitte: Min mand bliver nedbrudt
Elin Brodins mand bor på plejehjem, der lukker ned efter smitte-stigning i hovedstaden Nu frygter hun, at de nye besøgsrestriktioner ødelægger ham totalt.
Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020
”Det er værre end isolationsfængsling. I et fængsel kommer man i det mindste på gårdtur”, siger Elin Brodin.
Hendes mand Knud har boet på plejehjem i Gentofte, siden han for fem år siden blev ramt af en blodprop og blev lammet i hele den ene side af kroppen.
Han er en af de beboere, som Styrelsen for Patientsikkerhed forsøger at beskytte gennem restriktioner for besøg.
Det er et stort indgreb i et menneskes liv at isolere det på denne måde.
Elin Brodin, hustru og pårørende
Den 77-årige pensionerede fuldmægtig i Kongehuset mener dog ikke, at restriktionerne gør noget godt for hendes mand.
”Han er endnu ikke kommet sig ovenpå de tre måneder i foråret, hvor han sad isoleret og ensom på sit værelse på plejehjemmet i Gentofte. Isolationen gik hårdt ud over hans psyke. Hans hoved fejler ikke noget, og han er helt bevidst om, hvad der foregår omkring ham. Hver dag spørger han mig, om der er noget på programmet i dag, men det er der jo ikke”, fortæller Elin Brodin.
Hårdt at være alene
De nye restriktioner, der trådte i kraft fredag 11. september, betyder i praksis, at beboere på udvalgte plejehjem i hovedstadsområdet kun må få besøg af en pårørende i deres bolig.
Elin Brodins mand bor på et af de berørte plejehjem, og da Elin er hans nærmeste pårørende, er det derfor kun hende, der må komme på besøg.
Restriktioner i 17 kommuner
I 17 kommuner i hovedstadsområdet er der indført restriktioner på plejehjem. Det er kun den nærmeste pårørende, der må komme på besøg i plejehjemsbeboerens bolig. Alle andre besøg skal foregå udendørs.
Restriktionerne for besøg gælder foreløbig frem til 1. oktober, fremgår det af et brev fra Patientstyrelsens for Patientsikkerhed.
De 17 kommuner er Albertslund, Ballerup, Brøndby, Dragør, Frederiksberg, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Lyngby-Taarbæk, Rødovre, Tårnby og Vallensbæk.
Desuden har Styrelsen for Patientsikkerhed har indført besøgsforbud på seks plejehjem i landet, hvor der er konstateret coronavirus.
Det er et i Hvidovre, to på Frederiksberg og et i København. Derudover er der indført besøgsforbud på et plejehjem i Lejre samt et i Varde.
Selvom hun med glæde besøger ham hver dag, er det alligevel en stor opgave at løfte ansvaret alene.
”Jeg synes, det er en tung opgave. En af hans venner har hidtil besøgt ham hver uge. Det var både en hjælp for mig og også rart for min mand at få andre input, end dem jeg kommer med. Det er svært at komme med nyheder hver dag, så det er vigtigt, at der også kommer andre”, siger hun.
Tangerer hysteri
”Der er ingen corona på min mands plejehjem, så jeg synes, det her tangerer hysteri. Selvfølgelig skal vi passe på plejehjemsbeboere som min mand, men ikke på bekostning af deres psykiske og fysiske velbefindende”, siger Elin Brodin.
Hun fortæller, at alle aktiviteter på hendes mands plejehjem blev aflyst i foråret, og det er de stadig, for de frivillige kan ikke få adgang til plejehjemmet.
”Det er et stort indgreb i et menneskes liv at isolere det på denne måde. Min mand er bevidst om, at han bare sidder og venter og venter. Men der kommer jo ikke nogen. Jeg er meget bekymret for, at de også vil udelukke fysioterapeuten fra at kommer, ligesom i foråret. Det gik slemt ud over min mands førlighed, og han er endnu ikke kommet sig helt”.
Udendørs besøg dur ikke
De nyeste restriktioner begrænser kun indendørs besøg. Pårørende må gerne besøge plejehjemsbeboere som Elin Brodins mand udendørs. Men det er ikke godt nok, mener Elin.
Dels er det koldt at sidde stille udenfor, og ældre mennesker, der ikke er vant til at komme ud, bliver let kuldskære. Dels er det meget svært at føre en samtale i det fri og på afstand.
”Man kan ikke sidde udenfor og tale med sin ægtefælle med to-tre meters afstand. Mange af beboerne hører dårligt. Det gælder også min mand, der bruger høreapparater. Der er altid sus udenfor og det er meget svært for ham at høre, så det er næsten umuligt at føre en samtale på de vilkår”, siger Elin Brodin.
Ups! We kunne ikke finde din formular.
Hvad mener du?
Er det OK at plejehjem i kommuner med kritiske smittetal begrænser besøg? Hvad mener du – sig din mening på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER.
Først publiceret: mandag 14. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:45