Anbefalingen gælder ældre og andre i risikogruppen, der færdes steder, hvor der er mange mennesker. Det er for eksempel i supermarkeder og indkøbscentre.

Sundhedsstyrelsen til ældre: På med mundbindet

Ældre og andre udsatte bør bære mundbind, når de færdes på steder med mange mennesker for eksempel i supermarkeder og ved familiesammenkomster. Brug engangsmundbind - drop stofmundbind.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

Det er på med mundbindet, hvis du er ældre, lyder opfordringen nu fra Sundhedsstyrelsen.

Anbefalingen gælder ældre og andre i risikogruppen, der færdes steder, hvor der er mange mennesker.

Det er for eksempel i forretninger, indkøbscentre og museer. Men også ved familiesammenkomster og fejringer.

Hvornår skal du bruge mundbind?

Personer som er i øget risiko skal være opmærksom på så vidt mulig at holde 2 mesters afstand. Du skal bruge mundbind, hvis du færdes steder med mange mennesker som for eksempel:

I forretninger og indkøbscentre, ved fejringer eller familiesammenkomster, på museer eller ved kulturbegivenheder, på apoteket eller hos lægen samt hvis du er sammen med personer, der har svært ved at holde 2 meters afstand.

I forvejen skal alle bruge mundbind i den kollektive transport.

Du behøver ikke at bruge mundbind i eget hjem

Kilde: Sundhedsstyrelsen

“Som udgangspunkt er det vigtigt at bruge mundbind, når du bevæger dig ud blandt andre og ikke kan holde den nødvendige afstand på 2 meter,” siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Disse er i øget risiko

Sundhedsstyrelsen har netop igangsat en kampagne, der skal få personer – der er i øget risiko for at få et alvorligt forløb ved COVID-19 – til at bruge mundbind.

Du er i øget risiko, hvis du er over 80 år. Du er også i øget risiko, hvis du er mellem 65 og 79 år og har en kroniske sygdom.

Samtidig er visse personer under 65 år i risikogruppen. Det gælder for eksempel hvis du har nedsat immunforsvar.

Anbefalingen om at bruge mundbind gælder også beboere på plejehjem.

Desuden gælder Sundhedsstyrelsens anbefaling alle overvægtige, der har en BMI på 35 eller derover samt personer, der har en BMI på 30 og derover og som samtidig lider af en kronisk sygdom.

Se video på Sundhedsstyrelsens hjemmeside med opfordring til at bruge mundbind

Drop stofmundbindet

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at der altid anvendes et fabriksfremstillet CE-mærket engangsmundbind – og IKKE stofmundbind.

”Som person i øget risiko bør du altid anvende en type fabriksfremstillet CE-mærket engangsmundbind, da de har en dokumenteret filtreringsgrad,” lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

“Tag mundbind med, når du bevæger dig ud blandt andre, og husk, at selv om du bruge mundbind, skal du stadig følge vores gode råd om at holde afstand og om god håndhygiejne, ” siger Bolette Søborg.

Personer, der ikke kan bruge mundbind, kan bruge visir, der dog ikke har samme beskyttelse som et mundbind.

Hent folderen “Gode råd til dig, der er i øget risiko”.

Personer i øget risiko ved COVID-19

Følgende er i følge Sundhedsstyrelsen i øget risiko for alvorligt sygdomsforløb ved COVID-19 og bør bære mundbind/visir:

80 år og ældre: Uanset om du er frisk og rask eller har kroniske sygdomme og tilstande, er du i øget risiko.

65-79 år: Mange friske og raske personer i aldersgruppen er ikke i øget risiko, men har du for eksempel kroniske sygdomme eller mental og fysisk svækkelse, kan du være i øget risiko.

Under 65 år: Meget få er i øget risiko, men personer med visse kroniske sygdomme, svært kontrollerbare kroniske sygdomme og/eller nedsat immunforsvar menes at være i øget risiko.

Plejehjemsbeboere: Beboere i plejeboliger er i øget risiko, da de ofte er ældre og har kroniske sygdomme, dårlig funktionevne og skrøbeligt helbred.

Overvægtige: Personer med BMI på over 35 og personer med BMI over 30, der samtidig har kronisk sygdom, er i øget risiko.

Desuden kan socialt eller økonomisk udsatte samt gravide være i øget risiko.

Er du i tvivl, skal du kontakte din læge.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

 

Først publiceret: onsdag 16. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:45

Emner: