Vaccination er vigtig, for flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19.

Gratis influenza-vaccination for alle over 65 år: Derfor er det vigtigt

Alle over 65 år kan blive gratis vaccineret mod influenza. Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at endnu flere siger ja til tilbuddet om influenzavaccination i år på grund af corona-epidemien.

Senest opdateret: tirsdag 10. november 2020

I år er det ekstra vigtigt at blive vaccineret mod influenza.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen.

Her opfordrer overlæge Bolette Søborg alle over 65 år samt grupper i særlig risiko om at tage imod tilbuddet om en gratis influenzavaccination.

Den gratis vaccination er mulig fra torsdag 1. oktober

Vi anbefaler, at alle danskere over 65 år bliver vaccineret mod både influenza og mod pneumokokker.

Bolette Søborg, overlæge, Sundhedsstyrelsen

”Influenza er ikke en alvorlig sygdom for de fleste. Men for personer over 65 år, mennesker med visse kroniske sygdomme og andre i særlig risiko kan influenza udvikle sig meget alvorligt og i nogle tilfælde være livstruende. Derfor anbefaler vi, at man bliver vaccineret, hvis man tilhører en af de grupper, der er i særlig risiko,” siger overlæge Bolette Søborg.

Flere af de personer, der er i særlig risiko for svær sygdom ved influenza, er også i risiko for et alvorligt sygdomsforløb, hvis de samtidig bliver syge med COVID-19.

Derfor er det ekstra vigtigt at huske at blive vaccineret i år, hvor vi står midt i en global pandemi, lyder det fra Sundhedsstyrelsen

Hører man til en af de grupper i særlig risiko, bør man bestille tid til vaccinationen hos lægen eller der, hvor man plejer at blive vaccineret – blandt andet på apoteket eller hos Danske Lægers Vaccinations Service.

Se video om vaccination mod influenza

Bliv også vaccineret mod lungebetændelse

Som noget nyt er det i år også muligt at få en gratis vaccination mod pneumokokker, hvis man er fyldt 65 år eller er i særlig risiko af en anden årsag. Pneumokokker kan forårsage sygdomme som meningitis, blodforgiftning og lungebetændelse.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

”Vi anbefaler, at alle danskere over 65 år bliver vaccineret mod både influenza og mod pneumokokker. Det er en god idé at bestille tid til begge vaccinationer samtidig, så du kun skal af sted til lægen én gang, for du kan godt få dem begge på samme tid. Hvis du er i tvivl om, om du er i særlig risiko og kan få den gratis vaccination mod pneumokokker, eller om du tidligere har fået vaccination mod pneumokker, kan du kontakte din læge, som kan vejlede dig,” siger Bolette Søborg.

Næsten 900.000 vaccineret sidste år

Sidste år rekordmange, der tog imod tilbuddet om gratis vaccination. De sidste ti år er antallet af danskere, som siger ja tak til influenzavaccinationen, steget fra næsten 600.000 personer i 2009-2010-sæsonen til næsten 900.000 sidste år.

Den hyppigste bivirkning ved influenzavaccination er ømhed i området, hvor du er blevet stukket.

Mindre hyppige bivirkninger er utilpashed og muskelsmerter. Influenzavaccinationens bivirkninger overvåges over hele verden, og der er rapporteret meget få tilfælde af alvorlige bivirkninger, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Særlige forhold

 • Den gratis influenzavaccination kan ske allerede inden personen er fyldt 65 år, såfremt vedkommende fylder 65 år inden 15. januar 2021.
 • Tilbuddet gælder på samme måde for en ny højdosis influenzavaccine, som tilbydes særligt til borgere på 85 år og ældre. Det vil sige, at borgere på 84 år, som fylder 85 år inden 15. januar 2021 kan få den specielle højdosis vaccine.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Du kan blive vaccineret gratis

Følgende grupper er omfattet af tilbuddet om gratis influenzavaccination:

 • Alle personer, der er fyldt 65 år eller fylder 65 år inden 15. januar 2021
 • Alle personer, der er fyldt 85 år eller fylder 85 år inden 15 januar 2021 kan få en højdosis influenzavaccination
 • Personer med visse kroniske sygdomme
 • Gravide i 2. og 3. trimester
 • Svært overvægtige
 • Andre personer i særlig risiko
 • Førtidspensionister
 • Personale i sundheds- og plejesektoren, der har opgaver med pleje, omsorg og behandling af borgere, der er i særlig risiko for et alvorligt forløb med influenza

Læs mere om vaccination mod influenza på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

 

Først publiceret: mandag 28. september 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 10. november 2020 kl. 14:48

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.