Hæver du indefrosne feriepenge, skal du være særlig opmærksom som senior.

Særligt for seniorer: Guide til udbetaling af feriepenge

Få nyttig viden om udbetaling af dine indefrosne feriepenge. Se hvad det betyder for pension og offentlige ydelser.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Du har optjent op til 5 ugers indefrosne feriemidler, hvis du har arbejdet i perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020, hvor dine feriepenge er blevet indefrosset i forbindelse med overgangen til ny ferielov.

Nu er der åbnet op for at få udbetalt de sidste indefrosne feriepenge.

Her kan du se beløbet og anmode om udbetaling på borger.dk

Log på med NemID og se din opsparing.

Hvis du modtager ydelser fra Udbetaling Danmark og vælger at få udbetalt dine indefrosne feriepenge, kan der være situationer, hvor du skal være særligt opmærksom.

Ingen modregning

De indefrosne feriepenge har ingen betydning for, hvor meget du eller din partner kan få i offentlige ydelser til og med 2023, for eksempel pension, boligstøtte og familieydelser.

I de fleste tilfælde skal du ikke gøre noget. Men i nogle tilfælde skal du selv være med til at sikre, at pengene holdes ude af beregningen, så de ikke får betydning for dine ydelser. Det gælder for eksempel ved ansøgninger, oplysninger om ændringer, ydelser baseret på forskudsopgørelsen, og ydelser hvor formuen har betydning.

Du kan finde svar på, hvad udbetalingen af indefrosne feriepenge betyder for ydelserne fra Udbetaling Danmark, på denne side: www.borger.dk/corona-udbetalinger-2021

Særligt for pensionister

Hvis du får pension, skal du være særligt opmærksomme, hvis din ægtefælle eller samlever får udbetalt de indefrosne feriepenge.

Det gælder blandt andet i forhold til formuen, og i forhold til oplysning af de indefrosne feriepenge på forskudsopgørelsen, som både kan få betydning for den udbetalte pension resten af 2021, og for helbredstillægget.

Normalt er det meget vigtigt, at du og din ægtefælle eller samlever løbende opdaterer jeres forskudsopgørelse. Men for nogle pensionister kan forskudsregistrering af de indefrosne feriepenge skabe problemer i form af mindre udbetalt pension i resten af 2021 og en lavere tillægsprocent, der har betydning for helbredstillægget.

Hvis din pension eller helbredstillæg bliver nedsat

Hvis din pension eller helbredstillægsprocent er sat ned, kan årsagen være, at du eller din ægtefælle/samlever har forskudsregistreret indefrosne feriepenge.

Hvis det er tilfældet, anbefaler Udbetaling Danmark, at du ringer til dem. Udbetaling Danmark kan rette den indkomst, din pension og tillægsprocenten beregnes ud fra, så de indefrosne feriepenge holdes ude af beregningen fremadrettet.

Hvis du ikke kontakter Udbetaling Danmark, får du automatisk pension tilbage, når Udbetaling Danmark gør pensionen op i sommeren/efteråret 2022.

Det er også vigtigt at understrege, at Udbetaling Danmark ikke kan rette op på tillægsprocent og helbredstillæg bagud i tid. Hvis du mener, at du allerede har fået for lidt i helbredstillæg på grund af forskudsregistrering af de indefrosne feriepenge, skal du kontakte din kommune.

Skal jeg forskudsregistrere de indefrosne feriemidler?

Udbetaling Danmark kan ikke se, om en ændring på forskudsopgørelsen vedrører dine indefrosne feriepenge eller noget andet. Det skyldes, at der ikke er et særligt felt til det på forskudsopgørelsen. Derfor vil beløbet i første omgang indgå som ekstra indkomst i beregningen af pension og tillægsprocent og først trækkes ud, når Udbetaling Danmark gør pensionen op året efter.

Udbetaling Danmark har i dialog med Skattestyrelsen lavet en vejledning, der hjælper dig til at vurdere forskudsregistrering af de indefrosne feriepenge. Vejledningen ligger på Udbetaling Danmarks side om betydningen af de indefrosne feriepenge, og kan findes under fanen “Hvad skal jeg gøre med forskudsopgørelsen”: www.borger.dk/corona-udbetalinger-2021.

Få de seneste nyheder og råd til seniorer om corona

Gør som 160.000 andre seniorer.
Få vores gratis nyhedsbrev om corona, pension, tillæg og meget andet. Samtidig deltager du i konkurrencen om brunch for to

Tilmeld nyhedsbrevet her

Først publiceret: torsdag 25. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:39

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.