Ejer du et sommerhus, har du en ekstra god mulighed for at tjene ekstra penge i år.

Har du sommerhus? Tjen 42.700 skattefrit på udlejning

Som sommerhusejer kan du tjene 42.700 skattefrit på udlejning i 2021. Hvordan påvirker det din efterløn, pension og tillæg, hvis du lejer ud? Se det her.

Senest opdateret: mandag 29. marts 2021

På grund af corona er det populært som aldrig før at leje sommerhus i Danmark. Ejer du et sommerhus, har du derfor en ekstra god mulighed for at tjene ekstra penge i år.

Er du så heldig at have et sommerhus, kan du tjene 42.700 skattefrit i 2021, hvis du lejer ud via et bureau, som indberetter til SKAT. (I 2020 var det 60.000 kroner)

SKAT af udlejning af sommerhus

Der er ingen grænse for antallet af dage, du kan leje dit sommerhus ud.

Der er kun ét bundfradrag for udlejning pr. fritidshus. Er I to ejere af sommerhuset, kan I altså ikke begge tjene 42.700 kroner skattefrit.

Overstiger indtægterne bundfradraget, er det kun 60 procent af det beløb, du skal betale skat af.

Hvis du lejer ud privat, skal du være opmærksom på, at bundgrænsen så kun er 11.700 kroner.

Læs mere på skat.dk

Hvordan påvirker en lejeindtægt pension, tillæg og boligydelse?

Vi har spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver, Carsten Riis om, hvordan en lejeindtægt påvirker din pension og tillæg.

“Skattefri indtægter påvirker ikke beregning af pensionstillægget, forklarer Carsten Riis. “Det gælder både for folkepensionister og førtidspensionister.”

“Hvis du tjener penge på at udleje et værelse, din bolig eller dit sommerhus, påvirker det ikke beregning af ydelser, hvis du holder dig indenfor grænsen af den skattefri indtægt.”

“Det påvirker heller ikke folkepensionens grundbeløb. Her er det kun indtægter på mere end 344.600 kroner ved personligt arbejde, som kan påvirke beregningen. Lejeindtægter, renteindtægter, andre pensioner, ATP med videre er ikke arbejdsindtægt og påvirker ikke grundbeløbet,” siger socialrådgiveren.

Læs meget mere om fradrag ved udlejning af bolig, sommerhus, bil og båd på SKATs hjemmeside om deleøkonomi

Efterløn og udlejning

Hvad betyder det for efterlønnen, hvis man lejer sit sommerhus ud og tjener 42.700 kroner skattefrit?

Det er ikke vigtigt hvor meget man kan tjene på udlejningen. Det er der vigtigt er, om aktiviteten (udlejningen) kan betragtes som formueforvaltning, fritidsbeskæftigelse eller selvstændig virksomhed.

Har du ingen arbejde forbundet med udlejningen, og bruger du max 5 timer pr. måned på udlejningen, vil udlejningen kunne betragtes som formueforvaltning. Bruger du mere end 5 timer pr. måned, skal din a-kasse det vurdere, om der er tale om egentlig selvstændig virksomhed eller fritidsbeskæftigelse.

Der vil som hovedregel kun være tale om selvstændig virksomhed, hvis der er tale om en erhvervsmæssig aktivitet med det formål at kunne leve af det. Og det vil sjældent være tilfældet, når du blot lejer sit sommerhus ud.

Det vil dog altid være en god ide at kontakte din a-kasse.

Først publiceret: mandag 29. marts 2021
Artiklen er sidst opdateret mandag 29. marts 2021 kl. 11:46