Noget kan tyde på, at seniorer hellere vil have et almindeligt telefonopkald end et videoopkald.

Telefonopkald virker bedre end video-opkald

Tænk over, hvilke digitale kommunikationsformer du bruger - og overvej at bruge krudtet på den, der giver nære relationer.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

“Hold afstand”.

Det mantra er blevet gentaget i det uendelige under coronakrisen, og derfor er det heller ikke så underligt, at ensomheden kan blomstrer i pandemiens skygge.

I stedet har mange været tvunget over på digitale platforme for at holde kommunikationen nogenlunde ved lige. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke metoder du vælger.

Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt 2000 amerikanere af, hvilke digitale kommunikationsformer der rent faktisk reducerer ensomhed, stress og problemer med at vedligeholde relationer.

Telefonopkald er bedst

Den bedste kommunikationsform – når man nu ikke står ansigt-til-ansigt – er et telefonopkald.

“Det kan give en større følelse af forbindelse, når man hører den andens stemme end en besked”, udtaler Natalie Pennington, som er en af forskerne bag, fra University of Nevada i en

pressemeddelelse.

De nye mobilvideoopkald, som mange har fået på deres mobiler i dag, er derimod faktisk forbundet med øgede niveauer af stress, ensomhed og problemer med at vedligeholde relationer.

“På et teoretisk plan ville man tro, at jo rigere et medie er, jo bedre, fordi det kan efterligne ansigt-til-ansigt-kommunikation”.

“Men netop fordi det prøver at være ansigt-til-ansigt-kommunikation uden at være det, så tror jeg, det gør dig mere ked af, at du ikke kan se den anden person i virkeligheden”, siger Natalie Pennington.

Og i det øjeblik skærmen slukkes, sidder man alene tilbage i sin tomme stue.

Skifter med alderen

Studiet viser dog samtidig, at der ikke er en “one size fits all”-løsning. Der er altså ikke en metode, der er rigtig for alle.

Eksempelvis oplevede unge under 29 år en øget ensomhed ved at kommunikere på mail, mens det for de lidt ældre og midaldrende kunne nedsætte følelsen af ensomhed.

– Yngre mennesker har en tendens til at associere mails med arbejde. Så det er ikke for alle, siger Natalie Pennington.

Det er altså ikke ligetil at opdele det i medier, der er gode eller dårlige for ensomhedsfølelsen. Det afhænger i høj grad af, hvordan man bruger dem.

/ritzau fokus/

Først publiceret: onsdag 19. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.