Ud i det blå på bilferie. Men husk at gøre det til en sikker bilferie.

Gode råd til bilferien: Er du klar?

Er du blandt de mange, der i år vælger at køre på bilferie, så kan der være gode råd og ideer at hente her.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Denne sommer er der formentlig rigtig mange, der vælge at køre på bilferie i stedet for at flyve på ferie.

Derfor er der en række gode råd du kan have stort udbytte af at læse, før du pakker feriebilen.

Det er Rådet for Sikker Trafik, der har lavet en hel pakker af gode råd og ideer til bilisterne, der skal køre ud i sommerlandet.

Fartforskelle er farlige

  • Når du kører ud fra en rasteplads, så sørg for at accelerere hurtigt op i hastighed. Store forskelle i fart mellem biler er farlig.
  • Sørg også for, at du har godt udsyn bagud i dine bak- og sidespejle, dvs. at de er pudsede og indstillet korrekt.
  • Især i Tyskland bliver der kørt stærkere, end danske bilister er vant til. Husk at holde til højre på motorvejen. Det er rart med et godt overblik, når du prøver at følge med trafikken.

Pak bilen med omtanke

Placer tunge ting lavt og længst fremme i bagagerummet. Hav ikke en masse liggende løst inde i bilen. De kan blive kastet rundt i bilen, hvis du bremser hårdt op eller hvis der sker en ulykke. Selv små genstande kan gøre stor skade på passagererne.
Har du tagboks, så brug den til de lette ting.

Træt bag rattet

Træthed i trafikken er farlig. Så det gælder om at undgå at køre, hvis du er for træt. Du kan forebygge det ved at være udhvilet, når du starter, holde hyppige pauser og undlade at køre sent på natten/meget tidligt om morgenen.

Skiftes I til at køre og bliver du pludselig træt, bør du overlade rattet til en anden, selvom du har lovet at køre en halv time mere.

Hvis du begynder at føle dig træt, mens du sidder bag rattet, må du ikke ignorere det og tro, at du kan overvinde det. Det kan blive fatalt, for du ved ikke, hvornår dine øjne falder i. Det hjælper ikke at skrue op for radioen, åbne vinduerne eller synge en sang.

Det eneste, der effektivt hjælper mod akut træthed er en power nap på 15 -20 minutter:

  • Hold ind på en rasteplads
  • Drik en kop kaffe uden sukker
  • Sov eller hvil dig 15-20 minutter – brug mobilen som vækkeur
  • Gå en lille tur, og træk lidt frisk luft

Find vej

Brug GPS eller tag et overskuelige kort med i bilen. Og sørg for at din GPS er opdateret, inden I kører hjemmefra. Tast din destination ind, inden bilen starter – aldrig mens du kører.

I kø på Autobahn

  • Stopper trafikken pludselig: aktiver havariblinket for at advare bilister, der kommer i høj hastighed bagfra.
  • Det er forbudt at køre i nødsporet. Også selvom køen står helt stille, og der ikke er så langt til næste frakørsel.
  • Nødsporet må kun benyttes, hvis din bil har et teknisk nedbrud.
  • Husk at tanke i god tid, før måleren er i bund, så du ikke risikerer at løbe tør for benzin.

Planlæg turen

Regn med en realistisk rejsehastighed, så chaufføren ikke bliver stresset, hvis trafikken ikke lige arter sig. Og læg hyppige pauser ind – især hvis du har børn med i bilen. Tag hellere en overnatning på turen i stedet for at presse jer selv til for mange timer bag rattet. Så er I også mere friske, når I kommer frem og ferien starter.

Når bilen giver op

Lyder motoren underlig eller har du en fornemmelse af, at bilen måske kan være punkteret, så tænd for havariblinket og kør ind i nødsporet og stop. Hold så langt til højre i nødsporet som muligt.

Få alle ud af bilen og om på den anden side af autoværnet - også selvom det regner eller er mørkt. Påkørselsulykker er hyppige og kan have voldsomme konsekvenser, da hastighedsforskellen ofte er meget stor.

I flere lande er det et lovkrav, at du har refleksvest på, når du stiger ud af bilen midt på motorvejen. Det er en god idé at have veste med til alle, det øger de andre bilisters chance for at se jer - også i dagslys.

Hav også en lommelygte i handskerummet, så du kan orientere dig, hvis det er mørkt. Din advarselstrekant skal hurtigst muligt placeres ca. 100 meter bag bilen. Gå længst væk fra vejen, helt inde i kanten af nødsporet, når du skal sætte trekanten.

Få styr på udstyret

Det er en god ide at få en mekaniker til at lave et eftersyn på motor, bremser, lygter og dæk, inden du tager ud på en længere bilferie. I nogle lande er der særlige krav til, hvad du skal have med. Fx er det et krav i mange lande, at der er mindst én refleksvest med i bilen. Husk dæk, der passer til årstiden.

 Spænd hunden fast

Har du din hund med i bilen, så spænd den fast med en særlig hundesikkerhedssele, placér den i et bur bagi bilen eller bag et gitter i bagagerummet.

En løs hund i bilen kan være farlig for passagererne, hvis der sker en kollision. Hunden kan også selv komme slemt til skade, hvis den ikke er sikret.

Kører du 50 km/t med en hund, der vejer 30 kg., vil den komme flyvende gennem bilen med en kraft, der svarer til 740 kg, hvis bilen kolliderer med noget.

Tjek teknikken

Oplad mobiltelefon, iPads og andre tekniske hjælpemidler, inden du kører hjemmefra eller køb kabler, så du kan oplade undervejs. Så du kan tilkalde hjælp, hvis uheldet er ude. Samtidigt kan du være mere sikker på, at underholdningen til børnene ikke løber tør for strøm, hvis de skal se en film eller høre musik.

Færdselsloven i andre lande

Kører du gennem Rumænien, Slovakiet, Tjekkiet eller Ungarn er promillegrænsen 0,0.

I Tyskland er den 0,5, men har du haft kørekort i mindre end to år, eller er du under 21 år gammel, er den 0,0.

Bødetaksterne er også vidt forskellige alt efter landet, du kører i.

Sæt dig ind i færdselsreglerne i de lande, du planlægger at køre igennem, inden du kører hjemmefra – så risikerer du ikke ubehagelige overraskelser.

FDM har en detaljeret liste over reglerne i de forskellige lande.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik. Læs mere HER

Først publiceret: mandag 24. maj 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 08:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.