Danskerne har under corona-epidemien hævet kontanter som aldrig før.

Derfor hamstrer vi kontanter lige nu

Vi har nu 77 milliarder kroner gemt under madrassen eller gravet ned i haven. 10% mere end før corona-krisen. Læs hvorfor vi puger penge uden sidestykke for øjeblikket.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

Danskerne har hævet rigtig mange kontanter under corona-krisen. Og det er der tre gode grunde til.

I mange år er omfanget af kontanter blandt danskerne faldet og faldet, men da Mette Frederiksen lukkede Danmark den 11. marts 2020, skete der en stor omvæltning.

For første gang i mange år steg mængden af kontanter mellem hænderne hos os i stedet for at stå på bankkontoen.

“Det er få gange i historien, at vi har set så vilde vækstrater i omløb af mønter og sedler. Mængden af kontanter er nu på højeste niveau siden statistikkens indførelse i 1987”, forklarer Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, der er brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder i Danmark, til Berlingske Tidende.

Det var netop i foråret 2020, at mængden af kontanter i omløb begyndte at stige kraftigt, og på et år er den steget med cirka 10 procent til 77 milliarder kroner, viser tal fra Danmarks Nationalbank.

Derfor hamstrer vi kontanter

Det virkelig bemærkelsesværdige er, at i den samme periode var rigtig mange fysiske butikker lukket ned, og danskerne blev i øvrigt kraftigt opfordret til at betale med kreditkort og MobilePay på grund af smitterisikoen ved mønter og sedler, ligesom nethandlen eksploderede. Men alligevel fik vi også flere og flere kontanter i pungen.

SMVdanmark peger, iflg. Berlingske Tidende, på tre årsager til den store stigning af kontanter hos danskerne:

  • Sort arbejde – Coronakrisen kan have medført en stigning i sort arbejde. Især i byggebranchen er der tradition for meget sort arbejde, og netop byggebranchen var hårdt ramt af coronakrisen.
  • Negative renter – Et andet bud på boomet i kontantbeholdningen er, at en lang række banker det seneste år markant har sænket grænsen for, hvornår private kunder skal betale for at have penge stående i banken.
  • Velkendt krisefænomen – Et tredje bud er at denne tendens er normal i en krise. Ved tidligere kriser, som f.eks. ved årtusindeskiftet (Hvor der var frygt for at it-systemerne brød sammen, red.) og finanskrisen i slutningen af 00’erne, var væksten i mængden af kontanter i omløb også høj. Folk gemmer penge for at være på den sikre side i en krise.

Ups! We kunne ikke finde din formular.

Først publiceret: tirsdag 8. juni 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 14:24

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.