Er der et ledigt hotelværelse? Normalt bor dronningen på Kongeskibet Dannebrog - men det ligger i havn med maskinproblemer i Frederikshavn.

Dronningen skal finde alternativt sted at bo

Kongeskibet er blevet udeladt af dronningens besøg til Færøerne grundet maskinproblemer, som ramte lørdag.

Senest opdateret: fredag 16. juli 2021

Når dronningen torsdag begynder at rejse rundt på Færøerne, vil hun i mindst nogle dage komme til at mangle Kongeskibet Dannebrog og dermed også sin private bolig på turen.

Det skyldes, at Kongeskibet grundet maskinproblemer tidligst forventes at kunne ankomme til Færøerne søndag.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker med ekspertise i kongehuset, har Kongeskibet i det hele taget stor betydning for kongelige besøg rundt om i verden.

“Dronningen bruger Kongeskibet Dannebrog som sin private bolig, når hun rejser rundt. Her har hun sine ting og en base, så hun har et sted at føle sig hjemme på farten”, siger han.

Derudover er der også et festligt element i, at Kongeskibet er med på ture rundt i Rigsfællesskabet, mener historikeren.

“Skibet er jo med til at skabe en festlig ankomst, og derfor er det naturligvis ærgerligt, at det kommer til at mangle på denne tur”.

Kører kortege i stedet

Kongehusets kommunikationsafdeling kunne torsdag oplyse, at Kongeskibet Dannebrogs rolle under turen til Færøerne bliver erstattet af kortegekørsel.

“Det er jeg sikker på også vil give en festlig følelse”, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han understreger desuden, at udeblivelse af skibet ikke får den store betydning for selve turen, da det primært har en symbolsk betydning, når dronningen rejser rundt.

“Dronningen sejler jo ikke med hele vejen, når hun rejser til enten Færøerne eller Grønland. Det har hun ikke gjort i mange år. Det handler om, at der skal lægges op til en festlig ankomst”, lyder det.

Kongeskib er afskaffet flere steder

Traditionen med at have et sådan skib tilknyttet den kongelige familie hænger ikke kun ved i Danmark, men også hos vores nordiske nabo Norge.

Derudover holdt også Storbritannien fast i traditionen, men det blev ifølge Lars Hovbakke Sørensen afskaffet, da Tony Blair blev premierminister i 1997.

“Han var jo fra partiet Labour og var derfor meget imod store pompøse ting, som knyttede sig til det gamle konservative kongehus”, siger han.

“Derfor blev det afskaffet”.

I Sverige have man også en kongeskib, men det blev afskaffet omkring 1920.

Først publiceret: torsdag 15. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 16. juli 2021 kl. 14:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.