corona krisen gået bedre end forventet

Danmark blev kun ramt af corona på niveau med en almindelig influenza, vurderer Statens Serum Institut.

Se hvor godt vi i Danmark har klaret corona-krisen

Corona-sygeligheden i Danmark blev ikke værre end en almindelig influenza på grund af vores test, nedlukninger, kontrol og effektive vaccinations-udrulning.

Senest opdateret: fredag 8. oktober 2021

“Når vi sammenligner med influenza, skal vi huske, at det vi har set i Danmark har været, hvordan covid-19 opfører sig, når man har den under rigtig, rigtig god kontrol. Både via testning og nedlukning og her og nu senest via vaccinationer”, siger Henrik Ullum, der er direktør i Statens Serum Institut, SSI.

“Det vil sige, at den samlede sygelighed af covid-19, vi har oplevet i Danmark, ikke har været værre, end man kan opleve det med især influenza. Men det er rigtig vigtigt at huske, at det er netop, fordi vi har haft snor i epidemien”.

Vi ramte ikke den røde kurve

Ifølge de seneste tal fra netop Statens Serum Institut har 15.824 personer været indlagt med coronavirus i Danmark.

Det svarer til 5,2 procent af de i alt 303.469 smittetilfælde, der er blevet bekræftet under epidemien.

Mens hospitalerne har været pressede, har sundhedsvæsenet ikke ramt den røde kurve, som myndighederne frygtede.

Henrik Ullum vurderer, at vi i Danmark grundlæggende har klaret epidemien godt, hvis vi sammenligner med andre lande.

“Det samme kan man konkludere, hvis vi kigger på tidligere influenzasæsoner”, siger han.

Fokus er skiftet

Under epidemien har sundhedsmyndighedernes primære fokus været at undgå, at spredningen af coronavirus fører til overbelastning af sundhedsvæsenet.

Men i takt med at flere og flere bliver vaccineret, er det fokus skiftet.

“I stedet handler epidemikontrollen fremover om at undgå, at sårbare grupper samt personer, der ikke er vaccineret mod covid-19, bliver smittet”, siger Henrik Ullum.

“Hvis vi kigger hen over epidemien, har netop antallet af nyindlagte og antallet af samlede indlæggelser været et helt klart styringspunkt. Det er klart, at der står vi et andet sted nu med den meget vellykkede vaccinationsudrulning, hvor det faktisk ikke er hovedproblemet”, siger han.

Henrik Ullum henviser til den planche med den røde og grønne kurve, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) præsenterede på nogle af de første pressemøder om coronasituationen.

Smittede i centrum nu

Planchen viste blandt andet, hvor galt det kunne gå, hvis man ikke fik kontrol med coronavirus i Danmark. Det kunne i værste fald føre til, at man oversteg hospitalernes kapacitetsgrænse.

Men det er altså ikke en længere den største risiko ved corona.

“Hovedproblemet er nu, at dem, der endnu ikke er beskyttet af vaccinerne, eller dem, som er dårligt beskyttet af vacciner, fordi de er sårbare, at de har risiko for at blive syge og eventuelt få langtidskonsekvenser”.

“Det vil sige, at på nuværende tidspunkt i epidemien skal vi kigge lidt mindre på indlæggelser og have mere fokus på for eksempel antal smittede”, siger SSI-direktøren.

Har Danmark klaret corona-epidemien godt?

Først publiceret: mandag 19. juli 2021
Artiklen er sidst opdateret fredag 8. oktober 2021 kl. 16:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.