Gamle brændeovne skal skrottes, når boligen sælges

Er brændeovnen i din nye bolig mere end 18 år gammel, skal den skrottes. Det siger en lov, som træder i kræft 1. august. Forurening fra cirka 260.000 ældre brændeovne fører til omkring 1200 dødsfald hvert år.

Senest opdateret: tirsdag 7. december 2021

Alle nye boligkøbere skal oplyse, om de har en brændeovn. Har de det, og er den produceret før 2003, skal den enten udskiftes eller skrottes.

Det skyldes en lov, der er trådt i kraft søndag den 1. august.

Forurening fra især ældre brændeovne er nemlig med til at øge partikelforureningen, som hvert år fører til for tidlige dødsfald.

Det oplyser Niels Henrik Mortensen, der er funktionsleder i Miljøstyrelsen for området, der omhandler luftforening.

1200 dør hvert år pga. brændefyring

Baggrunden for, at Folketinget har vedtaget den lov, er, at partikelforurening fra blandt andet brændefyring er en meget væsentlig kilde til sundhedsrelaterede sygdomme og også for tidlige dødsfald i Danmark”.

“Der er cirka 1200 mennesker, der hvert år dør for tidligt i Danmark som følge af brændefyring i ind- og udland. Så det er vel den egentlige baggrund for loven”, siger han.

Der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Det skønnes, at cirka 260.000 af dem er produceret før 2003, og de bliver altså omfattet af ordningen ved salg.

Problemet med de ældre ovne er, at de er teknisk forældede og derfor ikke fungerer optimalt.

260.000 ovne udskiftes

“De forbrænder ikke brænde så godt, og det gør, at der kommer langt mere forurening ud af dem. Cirka fem gange så meget som ved en ny brændeovn”.

“Så de er forældede, særligt forurenende og udnytter i øvrigt energien dårligere end nye brændeovne. Så det er en rigtig god idé at skifte dem ud”, siger Niels Henrik Mortensen.

43.000 ovne skrottes

Det vurderes, at cirka 43.000 frem mod 2027 udskifter eller skrotter en ældre brændeovn efter huskøb. Ifølge funktionslederen koster udskiftning fra 5000 kroner og opefter.

Steder, hvor huspriserne er lave, kan ordningen gøre det sværere at sælge huse, vurderer Ole Hækkerup, der er direktør for Dansk Ejendomsmæglerforening.

“Lige her det sidste år har der været så meget fart på boligmarkedet, at det faktisk har skjult alle andre effekter. Men det er klart, at når der kommer nye regler, trækker det i den anden ende, fordi er huset ikke så dyrt, er prisen til at udskifte brændeovnen relativt stor”, siger han.

Miljøstyrelsen giver efter tinglysning en frist på et år til at udskifte de gamle modeller efter overtagelse af huset. Sker det ikke, kan det føre til bøder.

Ordningen skulle være trådt i kraft 1. april, men et it-system til den var længere undervejs end ventet, og derfor blev startdatoen udsat.

Først publiceret: mandag 2. august 2021
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 7. december 2021 kl. 09:12

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.